Goto main content

HI organiseert ontmoetingsmomenten over nalatenschap aan een goed doel en de impact hiervan

België

Samen met partner Testament.be worden sympathisanten samengebracht en geïnformeerd.

foto - de directeur van Handicap International België geeft een presentatie over legaten

“Laat je testament archiveren door een notaris. Dan ben je zeker dat het na je overlijden zeker teruggevonden wordt.” Het is maar één van de vele nuttige tips die Lars Everaert ons vertelt tijdens het eerste ontmoetingsmoment van 2023 dat Handicap International organiseerde in Leuven. Lars is jurist bij Testament.be en weet werkelijk alles over erfwetgeving. De ideale persoon dus om de genodigden uit te leggen hoe je op een correcte manier een testament opstelt, maar ook waarom een nalatenschap aan een goed doel zo’n goed idee is. "Er moeten immers amper of geen succesierechten betaald worden, afhankelijk van het gewest waarin je woont."

Levens veranderd

Dat het geld dat wordt nagelaten aan Handicap International goed wordt besteed vertelt Erwin, directeur van HI België, met veel enthousiasme via foto’s van de vele personen waarvan het leven is veranderd dankzij de steun van HI. “Het interessante van deze sessie is dat je leert dat het werk van Handicap International veel verder gaat dan enkel protheses en opnieuw leren stappen. Het gaat bijvoorbeeld ook om inclusie van personen met een handicap. Daar was ik me hiervoor nog niet van bewust.”  Christine, één van de aanwezigen heeft heel wat opgestoken. Revalidatiezorg is nog steeds één van HI’s hoofdtaken, maar het gaat er ook om de personen die geholpen worden ook zo goed mogelijk mee te nemen in de samenleving door er alles aan te doen dat ze ook naar school kunnen gaan of een job kunnen vinden.

“Ik vond het heel, heel leerrijk. Zeker het eerste deel over erfenissen bevatte zeer nuttige informatie.”  - Christine, sympathisante van HI

Op correcte manier informeren

“Meer dan een kwart van de particuliere giften aan Handicap International komt uit nalatenschappen. Voor Handicap International zijn die legaten en erfenissen dus van levensgroot belang. Ze stellen ons in staat impact te blijven hebben en onze projecten te garanderen”, zegt Geert Dobbelaere, verantwoordelijk voor de legatenwerking bij HI. “We willen onze sympathisanten en vrienden op een correcte manier blijven informeren. Vooreerst over de mogelijkheden om één of meerdere ngo’s, ook samen met de eigen familie en vrienden, op te nemen in hun testament. En daarnaast door te tonen welke enorme, blijvende, impact ze hebben met hun nalatenschap aan zo’n goed doel.”

Leuven was onze eerste stop. Later zullen ook Gent, Antwerpen, Brugge, Brussel en ook enkele Waalse steden aan de beurt komen.

 

Interesse om zelf eens langs te komen? Bekijk waar ons volgende ontmoetingsmoment plaatsvindt.

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Recordaantal deelnemers op de 20km door Brussel (AFTERMOVIE)

Recordaantal deelnemers op de 20km door Brussel (AFTERMOVIE)

373 handbikers, rolstoelgebruikers, lopers en wandelaars zamelden geld in voor Handicap International

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Voorbije zondag 21 april 2024 stond Handicap International opnieuw aan de start van Vlaanderens grootste loopevent.

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’
© J. Labeur / HI
Integratie

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’

Sandra Boisseau, experte bij Handicap International, over de aanpak en het belang van inclusief onderwijs.