Goto main content

Impact cycloon Batsirai wordt meer en meer duidelijk

Noodhulp
Madagaskar

Een eerste evaluatie in de zwaarst getroffen gebieden door de cycloon Batsirai in Madagaskar heeft bevestigd dat er aanzienlijke schade is. HI zal de meest dringende levensbehoeften verdelen onder de mensen die het hardst getroffen werden door de cycloon.

Verwoeste huizen na de doortocht van de cycloon Batsirai in Mananjary, Madagaskar.

Verwoeste huizen na de doortocht van de cycloon Batsirai in Mananjary, Madagaskar. | © A.FANANTENANA / HI

Batsirai verwoest 7.500 huizen, 112.000 mensen getroffen

De cijfers die de omvang van de gevolgen van de cycloon Batsirai op Madagaskar onthullen, blijven stijgen. De Malagassische autoriteiten en hun partners blijven de situatie in de getroffen regio’s evalueren.

Sinds zondag 6 februari evalueert een 18-koppig team van HI de benodigdheden in Atsinanana, een regio in het oosten van Madagaskar.

"Nu pas begint de impact van de cycloon volledig door te dringen", getuigt Vincent Dalonneau, directeur van HI in Madagaskar.

"Er zijn zoveel verwoeste en overstroomde huizen. Ziekenhuizen en scholen zijn helaas zwaar beschadigd. Meer dan 1.200 klaslokalen zijn verwoest en 60 medische voorzieningen zijn beschadigd. Veel mensen zijn hun huis kwijt, kinderen gaan niet naar school en de hoofdwegen zijn geblokkeerd, waardoor de toegang tot deze gebieden bijzonder moeilijk is. Bovendien is de situatie in de meest afgelegen gebieden nog niet bekend. Verwacht wordt dat  ook daar de aantallen zullen stijgen naarmate de evaluaties vorderen.

Officiële bronnen maken momenteel melding van 80 dodelijke slachtoffers, bijna 7.500 verwoeste huizen en meer dan 112.000 door de cycloon getroffen mensen. Meer dan 60.000 mensen werden voor de storm geëvacueerd naar veiligere onderkomens. Zij keren geleidelijk terug naar hun huizen, maar velen vinden hun huizen ingestort, overstroomd of beschadigd terug.

HI start verdeling van noodhulpkits

"De mensen verlaten geleidelijk aan hun schuilplaatsen, maar velen zijn alles kwijt. Deze mensen zijn zeer kwetsbaar voor armoede. Het verlies van hun bezittingen kan op lange termijn dramatische gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld geen warme maaltijden meer bereiden voor hun gezin of zich wassen nadat ze door overstroomde gebieden vol met vuil water zijn gelopen," aldus Dalonneau.

HI zal in de zwaarst getroffen gebieden honderden noodkits met kookgerei en basisbenodigdheden zoals dekens uitdelen.
Om de hygiënische voorzieningen te versterken en de verspreiding van ziektes door vervuild water te voorkomen, zal HI ook hygiëneproducten zoals zeep, tandpasta, ontsmettingsmiddel en waterfilters uitdelen aan de meest kwetsbare gezinnen. Er zullen ook kits ter preventie van Covid-19 worden verstrekt om mensen die in overbevolkte opvangcentra wonen, te helpen zich tegen de pandemie te beschermen.

Noodhulp voor de meest kwetsbare slachtoffers

HI zal samen met enkele lokale partners uit Fianarantsoa een tijdelijke basis openen in Mahanoro (district in de regio Atsinanana) om noodhulp te verlenen. In deze gebieden bestaan grote behoeften en zullen er de komende dagen noodpakketten worden uitgedeeld onder de gezinnen.

"Het zal tijd kosten voor het land om te herstellen van zo'n cycloon. HI zet zich in voor de meest kwetsbare mensen, vooral die met een handicap. In feite vallen zij vaak net buiten het hulpsysteem. In situaties die toch al ingewikkeld zijn, krijgen mensen met een handicap het waarschijnlijk nog moeilijker," zegt Dalonneau.

 

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

Meer over dit onderwerp

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.