Goto main content

“Het meest intense cycloonseizoen dat ik ooit heb meegemaakt”

Noodhulp
Madagaskar

Madagaskar beleeft een van zijn ergste cycloonseizoenen sinds jaren en bereidt zich voor op een nieuwe storm: Emnati, terwijl het eiland nog herstellende is van de verwoesting die de cycloon Batsirai aanrichtte. Het HI verdubbelt zijn inspanningen voor Emnati aan land komt.

Satellietbeeld van cycloon Emnati op 21 februari 2022

Satellietbeeld van cycloon Emnati op 21 februari 2022 | © Cyclocane

Rampen stapelen zich op

“Dit is het meest intense cycmoonseizoen dat ik al heb meegemaakt sinds ik hier ben,” zegt Vincent Dalonneau, HI-directeur in Madagaskar.

Eind januari werden de noordelijke gebieden van Madagaskar getroffen door de krachtige tropische storm Ana, die meer dan 50 doden eiste en waarbij de wind en overstromingen aanzienlijke schade veroorzaakten. Minder dan twee weken later werd het eiland verwoest door de cycloon Batsirai, die meer dan 143.000 mensen trof, bijna 9.000 huizen verwoestte en het leven kostte aan meer dan 120 mensen. De omvang van de schade kon nog steeds niet volledig geëvalueerd worden. In bepaalde regio’s wachten slachtoffers die alles kwijtraakten nog steeds op hulp. Een derde tropische storm trok midden februari opnieuw over het noorden. Hoewel minder hevig dan cycloon Batsirai, veroorzaakte de tropische storm Dumako aanzienlijke overstromingen en werden 6.000 huishoudens getroffen.

Ondanks het natuurgeweld waar de Malagassiërs de voorbije maand al aan blootgesteld werden, is het einde van het cycloonseizoen nog niet in zicht. Met nog duizenden mensen die geen onderdak, elektriciteit, proper water of toegang tot medische diensten hebben, kunnen nieuwe stormen rampzalige gevolgen hebben.

Emnati, even krachtig als Batsirai?

"Nu zetten we ons alweer schrap voor Emnati, een nieuwe cycloon, die spoedig zal arriveren," zegt Vincent. "Op 22 februari zal Emnati de kust van Madagaskar naderen, en er wordt voorspeld dat deze ongeveer hetzelfde traject zal volgen als Batsirai, met dezelfde intensiteit. Men schat dat het een zeer krachtige cycloon zal zijn, en hij wint op dit ogenblik aan kracht.

In aanloop naar de cycloon Batsirai had HI honderden noodpakketten en voorraden klaargemaakt om uit te delen aan getroffen gezinnen en kwetsbare huishoudens. Na uitgebreide evaluaties in de getroffen regio’s zou HI net overgaan tot de verdeling van kits met keukengerei, huishoudelijke en hygiënische artikelen, en Covid-19-preventiemateriaal. Met Emnati in aantocht hebben de HI-teams extra spoed gezet achter de verdeling van deze hulpmiddelen.

"We beginnen ons al voor te bereiden op de nieuwe storm," zegt Vincent. We mogen de eerste cycloon niet vergeten, maar we moeten ons ook voorbereiden op deze nieuwe cycloon, dus het is echt ingewikkeld. We moeten snel handelen om ten laatste maandag 21 februari onze noodpakketten uit te delen, voordat Emnati aan land gaat, en dan onze teams in veiligheid brengen. Onze teams zijn uitgeput: ze moeten meerdere noodsituaties tegelijk voorbereiden en het natuurgeweld zelf ook doorstaan. Nadat deze cycloon voorbij is, zullen we beoordelen hoe de situatie zich heeft ontwikkeld en hoe we de meest kwetsbare bevolkingsgroepen verder kunnen ondersteunen."

Gepubliceerd op: 21 februari 2022

Meer over dit onderwerp

"De overstromingen hebben al onze bezittingen vernield"
© HI
Noodhulp

"De overstromingen hebben al onze bezittingen vernield"

Handicap International verdeelt in totaal 2000 noodpakketten aan meest kwetsbare families na de overstromingen in Pakistan.

Oekraïne 12-12 : 6 maanden van humanitaire hulp Noodhulp

Oekraïne 12-12 : 6 maanden van humanitaire hulp

De zeven organisaties die samen het Consortium 12-12 vormen, hebben een nieuw rapport gepubliceerd over hun activiteiten in Oekraïne en zijn buurlanden.

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal
© HI
Noodhulp

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal

8 weken lang kreeg Pakistan te maken met nooit geziene moessonregens. Het begon in juni en tegen midden augustus stond een gebied dat 9 keer groter is dan België onder water. De menselijke tol is immens en maar liefst 31 miljard dollar is nodig om de schade te herstellen. De heropbouw kan beginnen, al geldt dat niet voor alle provincies.