Goto main content

Madagaskar

Madagaskar is één van de armste landen ter wereld. De situatie voor personen met een handicap is er doorgaans bijzonder schrijnend.

© Nicolas Früh / Handicap International

Lopende acties

Handicap International is al meer dan 25 jaar actief in Madagaskar. Na de oprichting van prothese- en revalidatiecentra, ging Handicap International ijveren voor een vlottere toegang tot verzorging voor personen met een handicap, betere sociale inclusie en de promotie van onderwijs voor kinderen met een handicap.

Vandaag strijdt onze organisatie tegen ziekten die handicaps veroorzaken zoals elefantiase. Dat gebeurt via sensibiliseringscampagnes, door verzorging te voorzien voor de getroffen bevolking en door de vaardigheden van het gezondheidspersoneel aan te scherpen.

Handicap International is ook actief in het gevangeniswezen van Madagaskar, om de leefomstandigheden van de gedetineerden te verbeteren, hun toegang tot verzorging te vergroten, voor een betere hygiëne te zorgen en psychosociale steun te bieden aan de gevangenen.

Onze organisatie heeft daarnaast nog een programma op touw gezet voor de gezondheid van moeder en kind, zowel om het sterftecijfer bij moeders en pasgeborenen terug te dringen als om de toegang tot diensten te verhogen. Het programma omvat hoofdzakelijk opleidingen voor gezondheidspersoneel, het toegankelijk maken van zorgstructuren en het bieden van technische steun.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Vijf jaar lang zakte Madagaskar steeds verder weg op de ontwikkelingsindex, maar nu is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

In 2014 hervond Madagaskar zijn institutionele stabiliteit. Er werd een nieuwe president verkozen: Hery Rajaonarimampianina, voormalig minister van Financiën in de overgangsregering. Er werd een nieuw parlement samengesteld, met aan het hoofd – voor het eerst in de geschiedenis – een vrouw. De terugkeer naar de grondwettelijke orde is dus volop aan de gang, maar verloopt niet zonder slag of stoot. Toch zijn de meeste betrokken partijen vastberaden om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

De werkloosheidsgraad blijft hoog en personen met een handicap worden bijgevolg nog al te vaak opzijgeschoven. Bovendien zijn ze geregeld het slachtoffer van ernstige discriminatie in hun gemeenschap. Hun uitsluiting bemoeilijkt hun economische en sociale integratie. Minder dan 10% van de kinderen met een handicap gaat naar school. Het gebrek aan onderwijs staat ook hun sociale integratie als volwassene in de weg. Tot slot is een verstandelijke beperking op het eiland een groot taboe.

De politieke en economische instabiliteit zet een rem op de uitwerking van initiatieven ten voordele van personen met een handicap. Zo werd het internationaal verdrag inzake de rechten van personen met een handicap nog steeds niet door Madagaskar ondertekend. De acties van Handicap International draaien hoofdzakelijk rond de erkenning van de rechten van personen met een handicap en hun integratie.

Team van Handicap International in Madagaskar: 81
Aanwezig in Madagaskar: sinds 1986

Lees ook

Madagaskar: de meest kwetsbaren beschermen tegen Covid-19
© HI
Gezondheid Preventie

Madagaskar: de meest kwetsbaren beschermen tegen Covid-19

Handicap International heeft verschillende projecten in Madagaskar aangepast om personen met een beperking te ondersteunen en te voorkomen dat ze door de pandemie getroffen worden.

COVID-19: werk aan de winkel in Madagaskar
© Handicap International
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: werk aan de winkel in Madagaskar

In Madagaskar herziet Handicap International twee projecten in de strijd tegen COVID-19. Lokale hulpteams worden er opgeleid om de bevolking in de interventiezones te beschermen. Ze richten zich op personen met een beperking en kwetsbare personen. 

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?