Goto main content

Indonesië: veel slachtoffers blijven moeilijk bereikbaar

Noodhulp

Het urgentieteam van Handicap International, dat aangekomen is in Indonesië, organiseert zich om de meest dringende hulp te verlenen aan de slachtoffers van de tsunami en de gevolgen ervan.

De gevolgen van de aardbeving en de tsunami die Sulawesi getroffen hebben, laten zich nog steeds voelen. Door de bevingen is de grond in bepaalde gebieden vloeibaar geworden, waardoor hele dorpen meegesleurd werden. Het aantal gewonden loopt op tot meer dan 10 000 en meer dan 800 familieleden werden als vermist opgegeven. 

Het urgentieteam van HI, dat aangekomen is in Indonesië, organiseert zich om de meest dringende hulp te verlenen aan de slachtoffers van de tsunami en de gevolgen ervan. “De vier experts van HI hebben zich in twee groepen opgedeeld. Eén groep is bij de luchthaven van Makassar, in het zuiden van Sulawesi vanwaar de hulp kan toekomen. De andere groep is in Jakarta, en zorgt voor de coördinatie met de autoriteiten en humanitaire organisaties,” aldus Fanny Mraz, die verantwoordelijk is voor de noodoperaties van HI.

Hulp voor de gewonden

Ondanks de grote uitdagingen, zal HI op korte termijn de evaluatie van de grootste benodigdheden van de slachtoffers in Sulawesi afronden, met vooral aandacht voor revalidatiezorg en psychologische ondersteuning. Sinds afgelopen weekend is onze lokale partnerorganisatie CIS-Timor, eveneens actief in de gezondheidszorg, aanwezig in het getroffen gebied. “In de eerste plaats zijn er vooral veel gewonden die verzorging nodig hebben, maar daarnaast is er ook het gevaar op ziektes, zoals diarree en infecties van de luchtwegen, omdat het waternetwerk schade heeft opgelopen,” getuigt Mraz.

Logistieke problemen

“Het is moeilijk werken voor onze ploegen. Twee medische centra op drie zijn beschadigd, wat meteen de verzadiging van de ziekenhuizen in  het rampgebied verklaart. Er is sprake van 10 000 gewonden waarvan ongeveer 2 500 zwaargewonden! Die aantallen blijven toenemen,” waarschuwt het hoofd van de noodoperaties van HI. “Onze aanwezigheid in Makassar staat ons toe om heel snel materiële steun ter plaatse te krijgen, zoals krukken of noodhulppakketten.”

Handicap International is lid van het Consortium 12-12 voor noodhulpsituaties.

 

 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.