Goto main content

Jean Van Wetter: nieuwe man aan het roer van Handicap International België

België
In september gaf Vincent Slÿpen, die tien jaar lang aan het hoofd stond van Handicap International België, de fakkel door aan Jean Van Wetter. Maak kennis met de nieuwe algemeen directeur, een man die van vele markten thuis is.  
Portret van Jean Van Wetter

In september gaf Vincent Slÿpen, die tien jaar lang aan het hoofd stond van Handicap International België, de fakkel door aan Jean Van Wetter. Maak kennis met de nieuwe algemeen directeur, een man die van vele markten thuis is.  

Jean, welkom terug bij Handicap International. Je bent immers geen onbekende voor de organisatie?

“Dat klopt! Van 2004 tot 2011 heb ik op het terrein gewerkt voor Handicap International: eerst in Cambodja als projectverantwoordelijke verkeersveiligheid en operationeel coördinator en daarna in China als programmadirecteur. Nadien heb ik nog vijf jaar gewerkt als programmadirecteur voor een Britse ngo in Tanzania. 
Terugkeren naar Handicap International was een logische keuze, want het is een organisatie met een mandaat die me na aan het hart ligt, gericht op een specifieke groep en met een uitstekende reputatie in alle landen waar ik voorheen gewerkt heb.”

Je hebt het terrein nu ingeruild voor het kantoor in Brussel. Waarom?

“Ik vind het belangrijk dat de inzichten van het terrein gedeeld worden met de zetel. Het idee om met mijn eigen terreinervaring van de voorbije jaren aan de slag te gaan op het niveau van de zetel, trok mij steeds meer aan.
Daarnaast is er de persoonlijke reden dat ik voor de middelbare school van mijn kinderen graag weer naar België wou komen.”


Je startte je loopbaan in de privéwereld. Vanwaar je keuze om over te stappen naar de humanitaire sector?

“Na mijn studies handelsingenieur heb ik een paar jaar gewerkt als management consultant, tot het begon te kriebelen om mijn vaardigheden aan te wenden voor een meer sociaal doel. Zo ben ik bij de humanitaire sector terechtgekomen. Bovendien liet dit toe om internationale ervaring op te doen, wat zowel mijn vrouw als ik graag wilden.”

Wat wil je realiseren als algemeen directeur? 

“Eén van mijn doelstellingen is de positie van Handicap International in het Belgische socio-economische landschap versterken, bijvoorbeeld door onze contacten uit te breiden in de bedrijfswereld. Ik wil ook de banden aanhalen met het terrein, om ons werk in het Zuiden nog dichter bij het publiek in België te kunnen brengen. Daarnaast is het belangrijk dat we als ngo verder evolueren naar een sociale onderneming. Er zijn veel ideeën, dus nu is het een kwestie van prioriteiten stellen.”


Eén van je eerste verwezenlijkingen voor Handicap International wordt alvast een marathon lopen?

“Ik doe inderdaad mee aan de Brussels Marathon ten voordele van Handicap International. Hopelijk werpt het al lopend naar het werk komen zijn vruchten af. Ik heb wel al vaker marathons gelopen, zoals op de Chinese muur en in Rwanda, waar ik aan den lijve mocht ondervinden waarom het als bijnaam ‘het land van de duizend heuvels’ heeft! Ik ben in Brussel dus niet aan mijn proefstuk toe, maar het doel wordt in de eerst plaats toch gewoon de finish halen. (lacht) ” 
 

Succes met alle komende uitdagingen!

Gepubliceerd op: 1 april 2021

Meer over dit onderwerp

Koninklijk bezoek bij Handicap International
Copyright: A. Bertels - HI

Koninklijk bezoek bij Handicap International

Koningin Mathilde bracht dinsdagochtend een bezoek aan de Brusselse hoofdzetel van Handicap International. Ze ontmoette er de directeur van de organisatie in België, Erwin Telemans, en enkele andere medewerkers. Het gezelschap besprak uitvoerig de werking, de visie en de toekomstige projecten van HI in meer dan 60 landen, ook werd er dieper ingegaan op hoe onze organisatie zich tijdens de pandemie in 2020 is blijven inzetten voor personen met een beperking.

Gezocht: politieke wil
© Nicolas Axelrod-Ruom /HI
Integratie

Gezocht: politieke wil

Gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs. Het is de vierde van 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die tegen 2030 verwezenlijkt zouden moeten zijn. We legden Valentina Pomatto, Inclusive Development Advocacy Manager bij Handicap International, enkele vragen voor naar aanleiding van de Educaid-conferentie die eind oktober plaatsvond.

Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020
© Patrick Meinhardt / HI

Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020

De belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60%.