Goto main content

JEMEN: Gemeenschappelijke verklaring van ngo's over de sluiting van Jemenitische grenzen over land, zee en lucht

Achttien humanitaire organisaties zijn bijzonder bezorgd over de beslissing van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië om alle toegangspunten tot Jemen tot nader order te sluiten. Het land is dus afgesneden van de buitenwereld. De ngo's roepen op om alle humanitaire operaties onmiddellijk te hernemen, en vragen om duidelijke antwoorden over de geplande duur van de sluiting en de voorwaarden voor het vervoer van humanitaire hulp.

Naast andere maatregelen gaf de coalitie maandag het bevel om alle toegangspunten tot Jemen, zowel over land als in de lucht en over zee, te sluiten. Volgens de verklaring moet de sluiting toelaten om de zwakke punten door middel van een inspectieronde te identificeren, zonder de toegang en het vertrek van humanitaire hulp en medewerkers te belemmeren. De verklaring geeft echter geen details over de duur van de sluiting, noch over de voorwaarden voor het vervoer van de humanitaire hulp.

In het licht van de acute voedingscrisis en de cholera-epidemie zou elke vertraging in het herstel van de humanitaire toegang het leven kunnen kosten aan vrouwen, mannen, meisjes en jongens in heel Jemen.

Johan Mooij, landverantwoordelijke van de ngo Care zei het volgende: “Hoewel we de belofte appreciëren van de coalitie dat de toegang van de humanitaire hulp en medewerkers verzekerd zou blijven, kregen de schepen met hulpgoederen geen toestemming om in Hodeida aan te meren en wordt minstens drie vluchten met humanitaire hulp van de Verenigde Naties al sinds 6 november de toegang geweigerd. We maken ons grote zorgen over de situatie, die een directe impact heeft op onze mogelijkheid om vitale hulpverlening te bieden. Jemen staat dicht bij een hongersnood, er heerst cholera en de verlening van basisdiensten blijft achteruitgaan.

Na amper één dag heeft de blokkade al gezorgd voor een stijging van de brandstofprijzen, in sommige gouvernementen met maar liefst 60 %. De mensen verdringen elkaar om brandstof in te slaan en het openbaar vervoer is zwaar verstoord. Nu de zeehavens en alle toegangspunten over land gesloten zijn, kan de bevoorrading van medische noodhulp niet meer gegarandeerd worden, wat zware gevolgen kan hebben voor honderdduizenden mensen.

Door de sluiting zullen er ook gevoelig minder voedingsmiddelen het land binnenkomen. Zo liep een transport met 1.200 ton voedsel en medische hulpgoederen van de VN vanuit Djibouti naar Jemen al vertraging op. De importbeperkingen en de stijging van de voedselprijzen zullen de voedselcrisis en de algemene ondervoeding bij kinderen in Jemen alleen maar verergeren.

Tamer Kirolos, landverantwoordelijke van Save the Children vervolgt: “De bevoorrading van voeding en medische hulp via de havens van Jemen houdt miljoenen kinderen in leven. Het heeft ons jaren gekost om die hulp te bewerkstelligen. Als de toegang nu ontzegd wordt, zelfs al is het maar voor een week, dan is dat een ramp. Het is een pure nachtmerrie en er zullen zonder twijfel kinderen sterven. Het is van cruciaal belang dat de humanitaire hulpverleners en de levensbelangrijke goederen, zoals voeding, medische hulp en brandstof, Jemen onmiddellijk vrij binnen mogen en dat de blokkade wordt opgeheven.

Bij gebrek aan duidelijkheid en meer gedetailleerde uitleg vanuit de coalitie blijven er zorgwekkende vragen rijzen over de omvang en de duur van de maatregelen, en over de impact ervan op de burgerbevolking. Als de situatie niet snel wordt opgelost, vrezen we ervoor dat de – nu al rampzalige – humanitaire en economische crisis nog veel erger zal worden.

Bovendien kan de humanitaire hulpverlening in haar eentje niet voldoen aan de behoeften van de burgerbevolking in Jemen. We kunnen immers niet dezelfde capaciteit leveren als de commerciële sector voor de levering van basisgoederen aan de Jemenitische bevolking.

Shane Stevenson, landverantwoordelijke van Oxfam: “De coalitie moet verduidelijken welke maatregelen ze genomen heeft en informatie geven om te garanderen dat de humanitaire hulp en toegang tot Jemen op geen enkele manier getroffen wordt. Met het oog op de grootste humanitaire crisis ter wereld, met 21 miljoen personen in nood, is het van vitaal belang dat de hulp niet nog langer – zelfs geen uur – verhinderd of vertraagd wordt!”

Ondertekend door:

Action Contre la Faim
ACTED
ADRA
CARE
DRC
Handicap International
International Rescue Committee
MdM
NRC
Oxfam
PU-AMI
Relief International
Saferworld
Save The Children
ZOA
Islamic Relief
Human Appeal
War Child

 

Meer over dit onderwerp

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Voorbije zondag 21 april 2024 stond Handicap International opnieuw aan de start van Vlaanderens grootste loopevent.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.