Goto main content

Libië: Zorgverlening voor personen met een beperking tegen een oorlogsachtergrond

Gezondheid Revalidatie

In de Libische stad Benghazi en omstreken biedt Handicap International fysieke revalidatiezorg en psychologische ondersteuning aan huis en in vijf gezondheidscentra.

Appartementsgebouwen in de stad Tawergha. Veel burgers trokken naar Benghazi, bijna 800 km verder, om het geweld te ontvluchten.

Appartementsgebouwen in de stad Tawergha. Veel burgers trokken naar Benghazi, bijna 800 km verder, om het geweld te ontvluchten. | © Till Mayer/HI

Acht jaar na de val van Mouammar Kadhafi is het politieke en militaire landschap in Libië nog steeds enorm versplinterd. In het oosten is er een zelfverklaarde regering, in het westen de internationaal erkende regering, elk gesteund door hun eigen coalitie van voormalige rebellen en milities.

En de burgers? Die bevinden zich tussen de twee fronten. Zij zijn de dupe van het gewapend geweld, maar ook van de instorting van de officiële economie en het ontstaan van een parallelle oorlogseconomie. De bijstand die Handicap International verleent aan personen met een beperking en hun mantelzorgers in de streek rond Benghazi is dan ook bijzonder cruciaal.

Onvoldoende revalidatiecentra

Alle medische centra in de regio werden overrompeld. Handicap International is actief in 5 gezondheids- en revalidatiecentra in de regio, waaronder het groot Medisch centrum van Benghazi.

Dit centrum, volledig uitgerust maar onderbemand, ontvangt patiënten uit heel Oost-Libië. Sommige mensen leggen heel veel kilometers af om hier behandeld te worden. Vanwege het gebrek aan beschikbare plaatsen moeten de patiënten zich inschrijven op een wachtlijst, wachtend op een behandeling.

Naast het verlenen van zorg, heeft HI ook de opleiding van medisch personeel – verplegers en dokters – op zich genomen. We leren ze hoe ze personen met een beperking kunnen verplaatsen zonder letsels of pijn te veroorzaken, hoe ze geavanceerde apparatuur zoals bijvoorbeeld röntgenapparaten kunnen gebruiken ...

Handicap International investeerde in de opleiding van 18 personeelsleden in 8 zorgcentra in Benghazi.

Hulp aan huis

Onze organisatie verleende sinds april 2019 ook revalidatiezorg aan 1 400 personen. Daarbij ging bijzondere aandacht uit naar de rol van de mantelzorgers, die advies kregen van onze medewerkers.

Dat is ook het geval bij de twaalfjarige Ritaj. Het meisje lijdt aan hydrocefalie en niet kan lopen. Haar tante zorgt voor haar en moet daarbovenop nog steeds elke dag vechten om alle andere uitdagingen in een oorlogsland het hoofd te bieden. Bovendien is ze de enige die instaat voor de verzorging van Ritaj, een kind met een zware beperking.

Ritaj had een oude rolstoel die niet meer aan haar noden beantwoordde. Integendeel, de rolstoel had zelfs een misvorming aan haar bekken veroorzaakt. HI gaf haar een nieuwe rolstoel en een toiletstoel. Dat veranderde niet enkel fundamenteel het leven van Ritaj, maar ook dat van haar tante.

Onze revalidatie-experts toonden ook enkele eenvoudige oefeningen die Ritaj geleidelijk aan in staat stelden zich zelfstandiger te wassen.
Deze huisbezoeken zijn essentieel voor vrouwen met een beperking, omdat er voor hen geen revalidatiecentra zijn.

De bevolking zit op haar tandvlees

Stroomstoringen zijn dagelijkse kost in Benghazi. De prijs van basisvoedingsmiddelen (bakolie, rijst, pasta, enz.) is de laatste jaren geëxplodeerd. De olieprijs verdrievoudigde op één jaar tijd. Het aantal opnames van contant geld werd beperkt tot slechts enkele per jaar.
Tot slot gingen alle scholen eind maart op slot vanwege de Covid-19 pandemie.

De bevolking lijdt al jaren onder het conflict en de sociale en economische gevolgen ervan. De mensen die door het geweld ontheemd raakten, horen bij de zwaarst getroffenen. Benghazi vangt duizenden ontheemden uit Tawergha, Murziq, Tarhouna, Sirte, enz. op, maar zij hebben geleid voor de overbelasting van de sociale en medische diensten van de stad.

Er bevinden zich vier kampen voor ontheemden in de nabijheid van de stad. Vele anderen huren een huis of trokken in bij familieleden.
In een dergelijk complexe context lijden veel mensen aan stress, depressie en angst.

Onze teams werken in de kampen voor ontheemden en geven advies en zorg aan mensen met ernstige psychische problemen.
 

Gepubliceerd op: 4 november 2020

Meer over dit onderwerp

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’ Gezondheid Noodhulp Preventie

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’

Interview met Cédric Piriou, directeur van Handicap International Haïti, over het bendegeweld in het land, de noden van de bevolking en de impact op de projecten.

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"
© Infomercial Media / HI
Integratie Revalidatie

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"

Gina is 4 jaar oud en woont in Oeganda. Het meisje heeft X-benen en dit maakt haar dagelijks leven heel wat moeilijker. Handicap International voorzag haar van 3D-geprinte knie-enkel-voetortheses.