Meteen naar de inhoud

Libië: Zorgverlening voor personen met een beperking tegen een oorlogsachtergrond

Gezondheid Revalidatie
Libië

In de Libische stad Benghazi en omstreken biedt Handicap International fysieke revalidatiezorg en psychologische ondersteuning aan huis en in vijf gezondheidscentra.

Appartementsgebouwen in de stad Tawergha. Veel burgers trokken naar Benghazi, bijna 800 km verder, om het geweld te ontvluchten.

Appartementsgebouwen in de stad Tawergha. Veel burgers trokken naar Benghazi, bijna 800 km verder, om het geweld te ontvluchten. | © Till Mayer/HI

Acht jaar na de val van Mouammar Kadhafi is het politieke en militaire landschap in Libië nog steeds enorm versplinterd. In het oosten is er een zelfverklaarde regering, in het westen de internationaal erkende regering, elk gesteund door hun eigen coalitie van voormalige rebellen en milities.

En de burgers? Die bevinden zich tussen de twee fronten. Zij zijn de dupe van het gewapend geweld, maar ook van de instorting van de officiële economie en het ontstaan van een parallelle oorlogseconomie. De bijstand die Handicap International verleent aan personen met een beperking en hun mantelzorgers in de streek rond Benghazi is dan ook bijzonder cruciaal.

Onvoldoende revalidatiecentra

Alle medische centra in de regio werden overrompeld. Handicap International is actief in 5 gezondheids- en revalidatiecentra in de regio, waaronder het groot Medisch centrum van Benghazi.

Dit centrum, volledig uitgerust maar onderbemand, ontvangt patiënten uit heel Oost-Libië. Sommige mensen leggen heel veel kilometers af om hier behandeld te worden. Vanwege het gebrek aan beschikbare plaatsen moeten de patiënten zich inschrijven op een wachtlijst, wachtend op een behandeling.

Naast het verlenen van zorg, heeft HI ook de opleiding van medisch personeel – verplegers en dokters – op zich genomen. We leren ze hoe ze personen met een beperking kunnen verplaatsen zonder letsels of pijn te veroorzaken, hoe ze geavanceerde apparatuur zoals bijvoorbeeld röntgenapparaten kunnen gebruiken ...

Handicap International investeerde in de opleiding van 18 personeelsleden in 8 zorgcentra in Benghazi.

Hulp aan huis

Onze organisatie verleende sinds april 2019 ook revalidatiezorg aan 1 400 personen. Daarbij ging bijzondere aandacht uit naar de rol van de mantelzorgers, die advies kregen van onze medewerkers.

Dat is ook het geval bij de twaalfjarige Ritaj. Het meisje lijdt aan hydrocefalie en niet kan lopen. Haar tante zorgt voor haar en moet daarbovenop nog steeds elke dag vechten om alle andere uitdagingen in een oorlogsland het hoofd te bieden. Bovendien is ze de enige die instaat voor de verzorging van Ritaj, een kind met een zware beperking.

Ritaj had een oude rolstoel die niet meer aan haar noden beantwoordde. Integendeel, de rolstoel had zelfs een misvorming aan haar bekken veroorzaakt. HI gaf haar een nieuwe rolstoel en een toiletstoel. Dat veranderde niet enkel fundamenteel het leven van Ritaj, maar ook dat van haar tante.

Onze revalidatie-experts toonden ook enkele eenvoudige oefeningen die Ritaj geleidelijk aan in staat stelden zich zelfstandiger te wassen.
Deze huisbezoeken zijn essentieel voor vrouwen met een beperking, omdat er voor hen geen revalidatiecentra zijn.

De bevolking zit op haar tandvlees

Stroomstoringen zijn dagelijkse kost in Benghazi. De prijs van basisvoedingsmiddelen (bakolie, rijst, pasta, enz.) is de laatste jaren geëxplodeerd. De olieprijs verdrievoudigde op één jaar tijd. Het aantal opnames van contant geld werd beperkt tot slechts enkele per jaar.
Tot slot gingen alle scholen eind maart op slot vanwege de Covid-19 pandemie.

De bevolking lijdt al jaren onder het conflict en de sociale en economische gevolgen ervan. De mensen die door het geweld ontheemd raakten, horen bij de zwaarst getroffenen. Benghazi vangt duizenden ontheemden uit Tawergha, Murziq, Tarhouna, Sirte, enz. op, maar zij hebben geleid voor de overbelasting van de sociale en medische diensten van de stad.

Er bevinden zich vier kampen voor ontheemden in de nabijheid van de stad. Vele anderen huren een huis of trokken in bij familieleden.
In een dergelijk complexe context lijden veel mensen aan stress, depressie en angst.

Onze teams werken in de kampen voor ontheemden en geven advies en zorg aan mensen met ernstige psychische problemen.
 

Gepubliceerd op: 4 november 2020

Meer over dit onderwerp

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia
© Coalición LACRMD
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia

Colombia telt bijna één miljoen besmettingen met het Covid-19-virus. De gevolgen van de epidemie zijn dramatisch, niet het minst voor de Venezolaanse vluchtelingen.

Pandemie onderstreept nood aan geestelijke gezondheidszorg
P. Meinhardt / HI
Gezondheid

Pandemie onderstreept nood aan geestelijke gezondheidszorg

Een goede geestelijke gezondheid is meer dan een afwezigheid van problemen. Het is het vermogen om een volwaardig en creatief leven te leiden en de flexibiliteit om de onvermijdelijke uitdagingen van het leven aan te gaan. Jammer genoeg kunnen veel factoren een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid: de gevolgen van humanitaire crisissen, geweld, uitsluiting, een ongeluk …
Dubbelinterview met Davide Ziveri en Maximilien Zimmermann, experts in mentale en psychosociale gezondheid.
 

Innovatieve projecten Handicap International vallen in de prijzen
© HI
Mijnen en andere wapens Revalidatie

Innovatieve projecten Handicap International vallen in de prijzen

Handicap International heeft op 24 september twee Horizonprijzen in ontvangst mogen nemen. De prijzen zijn een onderscheiding van de Europese Raad voor Innovatie en belonen hoogtechnologische en duurzame projecten rond humanitaire hulp. De bekendmaking is een erkenning van het engagement van onze organisatie om concrete, doeltreffende en innovatieve oplossingen te realiseren om de zorg voor kwetsbare personen te verbeteren.