Goto main content

Myanmar 1 jaar na de cycloon

Noodhulp

Opnieuw degelijke leefomstandigheden voor de personen met een handicap De cycloon Nargis sloeg op 2 mei 2008 met volle kracht toe in Myanmar, en verwoestte hierbij een groot deel van de Irrawaddy-delta. In juni kreeg Handicap International de toelating om ter plaatse een evaluatiemissie te leiden en zo de noden vast te stellen. Na deze missie werd een project uitgewerkt waarmee men anticipeerde op de ondervoedingsproblemen die door het merendeel van de in Myanmar actieve actoren werden voorspeld. Er werd eveneens een project voor ademhalingskinesitherapie voorzien, gebaseerd op hetzelfde model als in Gom

Myanmar cycloon

Opnieuw degelijke leefomstandigheden voor de personen met een handicap
De cycloon Nargis sloeg op 2 mei 2008 met volle kracht toe in Myanmar, en verwoestte hierbij een groot deel van de Irrawaddy-delta. In juni kreeg Handicap International de toelating om ter plaatse een evaluatiemissie te leiden en zo de noden vast te stellen. Na deze missie werd een project uitgewerkt waarmee men anticipeerde op de ondervoedingsproblemen die door het merendeel van de in Myanmar actieve actoren werden voorspeld. Er werd eveneens een project voor ademhalingskinesitherapie voorzien, gebaseerd op hetzelfde model als in Goma.

Bij de uitwerking van het voorziene project in september ziet Handicap International in dat dit moet worden aangepast, aangezien er van de aangekondigde hongersnood gelukkig geen sprake is. De Belgische en Franse secties beslissen daarom om samen met de organisatie PMI aan een nieuw project mee te werken. De Belgische sectie van Handicap International gaf kinesitherapietraining aan de kinesisten van PMI en de Franse sectie, die op haar beurt het luik kinesitherapie en psychosociale ondersteuning voor haar rekening nam. Bovendien heeft Handicap International België meegeholpen aan de transformatie van de leefruimte van de personen met een handicap. Bijvoorbeeld door de toegang tot de huizen en het wegennet te vergemakkelijken. Daarnaast hebben wij ook op zeer concrete wijze winstgevende activiteiten voor de personen met een handicap en hun familie ondersteund zodat deze mensen terug de nodige bestaansmiddelen konden vinden.

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.