Goto main content

Oekraïne: HI organiseert brandwondenopleidingen voor zorgpersoneel

Noodhulp
Oekraïne

Als onderdeel van de steun aan Oekraïense ziekenhuizen organiseert Handicap International gespecialiseerde kinesitherapieopleidingen voor zorgmedewerkers om patiënten met brandwonden te verzorgen, wat speciale kennis en vaardigheden vereist.

Een team van HI bezoekt een zorginstelling voor kinderen met meervoudige beperkingen in Tsjernivtsi, Oekraïne.

Een team van HI bezoekt een zorginstelling voor kinderen met meervoudige beperkingen in Tsjernivtsi, Oekraïne. | © HI

Revalidatieteams en studenten kinesitherapie verbonden aan drie ziekenhuizen in Lviv volgden al een online vorming van HI.

"We krijgen veel aanvragen voor opleidingen zoals deze," vertelt Virginie Duclos, Emergency Rehabilitation Manager bij HI en gespecialiseeerd in brandwonden vanuit Oekraïne. "Sommige patiënten worden in ziekenhuizen opgenomen met brandwonden en dat vereist specifieke vaardigheden. Als we niet ter plaatse kunnen gaan, organiseren we online trainingen - we proberen ons aan te passen aan de situatie en tegemoet te komen aan hun behoeften.”

Voorzien in de behoeften van kwetsbare personen

In en rond Tsjernivtsi heeft HI zo’n twintig centra geïdentificeerd die ontheemden of kwetsbare personen met specifieke behoeften - zoals geestelijke gezondheidszorg of revalidatiezorg - opvangen. Onder deze centra bevindt zich ook een zorginstelling voor kinderen met meerdere handicaps.

"Deze kinderen waren 24 uur onderweg met de bus naar Tsjernivtsi. Zij zijn aangekomen in een streek die zij niet kennen, ver van hun familie en zonder medische gegevens. De zorginstelling, die tot nu toe onderdak bood aan 10 kinderen, vangt nu meer dan 50 kinderen op. Het aantal personeelsleden en de financiële middelen zijn niet verhoogd. De teams doen echt wat ze kunnen, maar ze worden overrompeld," getuigt Duclos.

HI helpt de zorginstelling met het aanwerven van nieuw personeel om de kinderen psychosociale steun en revalidatiezorg te bieden. Onze organisatie zal ook basisbenodigdheden zoals hygiënische producten aankopen.

Nood aan humanitaire hulp

Bijna 12 miljoen mensen in Oekraïne hebben humanitaire hulp nodig. De teams van HI blijven gemobiliseerd om prioritaire behoeften vast te stellen en noodinterventies uit te voeren. Onze organisatie voorziet onder meer hulp in de vorm van lichamelijke revalidatiezorg, de verdeling van hygiënische producten en basisbenodigdheden. Ook wordt financiële bijstand overwogen om ontheemden te helpen met het vinden van onderdak en voedsel. HI zal ten slotte experts met betrekking tot geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning mobiliseren.  

"We zien dagelijks dat er in Oekraïne een grote behoefte is aan geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Iedereen hier gaat door zeer overweldigende gebeurtenissen en de meeste mensen die we tegenkomen hebben wel één of andere vorm van trauma meegemaakt. Velen van hen hebben specifieke steun nodig," aldus Duclos.

Gepubliceerd op: 1 april 2022

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.