Goto main content

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door

Gezondheid Revalidatie
Vietnam

OpenTeleRehab is begin 2022 in Vietnam gelanceerd: de eerste testfase van de software is afgerond en er zijn al meer dan 100 professionals opgeleid.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken. | © C. Bachelerie/HI

Wat is OpenTeleRehab?

OpenTeleRehab is een applicatie die gebruikers toegang biedt tot op maat gemaakte behandelingen en revalidatiesessies voor verschillende aandoeningen. Het stelt revalidatieprofessionals in staat voortdurende ondersteuning en toezicht te bieden via instant messaging, audio- en videocommunicatie. Met de applicatie worden patiënten die revalidatiezorg nodig hebben in real time en op afstand gevolgd door professionals. Zij kunnen een diagnose vaststellen en vervolgens passende oefeningen aanbieden. De applicatie dient ook om de uitvoering van deze oefeningen te controleren. Dankzij een smartphone kan een geïsoleerd persoon dus profiteren van revalidatiezorg op afstand.

"OpenTeleRehab verbindt revalidatieprofessionals met patiënten om de toegang tot revalidatiediensten te verbeteren en follow-up mogelijk te maken, zelfs wanneer mensen in afgelegen gebieden wonen."

Martin Jacobs – Project Manager telerevalidatie - HI

Evaluatie van de eerste fase van het project

Vandaag is de eerste testfase voorbij. Het project gaat nu de evaluatiefase in. Er worden gebruikersenquêtes gehouden om de gebruikerservaring te verbeteren. Met deze informatie kunnen we het aantal functies aanpassen en eventueel uitbreiden. We willen praktische conclusies trekken uit deze test- en onderzoeksfase. De OpenTeleRehab-applicatie is intuïtief, gemakkelijk te gebruiken voor patiënten, met inhoud die geschikt is voor vele situaties. Het is de bedoeling de komende maanden het project uit te rollen in Cambodja, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Meer dan 100 professionals opgeleid

Er zijn al zeker 100 patiënten die de applicatie gebruiken. Meer dan 100 revalidatieprofessionals zijn opgeleid in de app en er zijn extra opleidingssessies gehouden in partnercentra. Momenteel zijn er 380 verschillende oefeningen voor patiënten en tegen eind 2022 moeten er duizend beschikbaar zijn.

Met deze app willen we bijdragen tot het toegankelijk en betaalbaar maken van revalidatiediensten van goede kwaliteit. Dit voor alle bevolkingsgroepen en in alle levensfasen, in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden en in kwetsbare situaties.

Gepubliceerd op: 13 juni 2022

Meer over dit onderwerp

Vladimir overleeft een zware ontploffing
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Vladimir overleeft een zware ontploffing

In Oekraïne overleefde Vladimir een explosie waar hij ernstige brandwonden aan overhield. Handicap International (HI) biedt hem revalidatie-oefeningen en verzorging aan om zijn herstel te bevorderen.

"Vluchtelingen zijn in een shocktoestand. Velen spreken dagenlang niet"
© T.Nicholson / HI
Gezondheid Noodhulp

"Vluchtelingen zijn in een shocktoestand. Velen spreken dagenlang niet"

Caglar Tahiroglu, Emergency Mental Health and Psychosocial Support Manager bij Handicap International (HI) legt uit wat de behoeften zijn in Oekraïne op het gebied van mentale gezondheid en psychologische ondersteuning.

HI verzorgt gewonde Oekraïeners in gewapend conflict
© V de Viguerie/ HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

HI verzorgt gewonde Oekraïeners in gewapend conflict

Handicap International (HI) steunt de zorg voor brandwondenslachtoffers en geamputeerden in Oekraïne