Goto main content

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door

Gezondheid Revalidatie
Vietnam

OpenTeleRehab is begin 2022 in Vietnam gelanceerd: de eerste testfase van de software is afgerond en er zijn al meer dan 100 professionals opgeleid.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken. | © C. Bachelerie/HI

Wat is OpenTeleRehab?

OpenTeleRehab is een applicatie die gebruikers toegang biedt tot op maat gemaakte behandelingen en revalidatiesessies voor verschillende aandoeningen. Het stelt revalidatieprofessionals in staat voortdurende ondersteuning en toezicht te bieden via instant messaging, audio- en videocommunicatie. Met de applicatie worden patiënten die revalidatiezorg nodig hebben in real time en op afstand gevolgd door professionals. Zij kunnen een diagnose vaststellen en vervolgens passende oefeningen aanbieden. De applicatie dient ook om de uitvoering van deze oefeningen te controleren. Dankzij een smartphone kan een geïsoleerd persoon dus profiteren van revalidatiezorg op afstand.

"OpenTeleRehab verbindt revalidatieprofessionals met patiënten om de toegang tot revalidatiediensten te verbeteren en follow-up mogelijk te maken, zelfs wanneer mensen in afgelegen gebieden wonen."

Martin Jacobs – Project Manager telerevalidatie - HI

Evaluatie van de eerste fase van het project

Vandaag is de eerste testfase voorbij. Het project gaat nu de evaluatiefase in. Er worden gebruikersenquêtes gehouden om de gebruikerservaring te verbeteren. Met deze informatie kunnen we het aantal functies aanpassen en eventueel uitbreiden. We willen praktische conclusies trekken uit deze test- en onderzoeksfase. De OpenTeleRehab-applicatie is intuïtief, gemakkelijk te gebruiken voor patiënten, met inhoud die geschikt is voor vele situaties. Het is de bedoeling de komende maanden het project uit te rollen in Cambodja, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Meer dan 100 professionals opgeleid

Er zijn al zeker 100 patiënten die de applicatie gebruiken. Meer dan 100 revalidatieprofessionals zijn opgeleid in de app en er zijn extra opleidingssessies gehouden in partnercentra. Momenteel zijn er 380 verschillende oefeningen voor patiënten en tegen eind 2022 moeten er duizend beschikbaar zijn.

Met deze app willen we bijdragen tot het toegankelijk en betaalbaar maken van revalidatiediensten van goede kwaliteit. Dit voor alle bevolkingsgroepen en in alle levensfasen, in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden en in kwetsbare situaties.

Gepubliceerd op: 13 juni 2022

Meer over dit onderwerp

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

HI draagt bij aan WHO-rapport over gelijkheid van mensen met een handicap in de gezondheidszorg
© Dieter Telemans/HI
Gezondheid

HI draagt bij aan WHO-rapport over gelijkheid van mensen met een handicap in de gezondheidszorg

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde begin december een rapport waarin de belemmeringen waarmee mensen met een handicap worden geconfronteerd bij de toegang tot gezondheidsinformatie en -diensten, worden belicht. Er worden ook 40 maatregelen voorgesteld om deze belemmeringen aan te pakken. De WHO werkte voor dit rapport nauw samen met HI, die als humanitaire organisatie al 40 jaar werkt met mensen met een handicap.

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi
© E. Koka / HI
Integratie Revalidatie

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.