Goto main content

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door

Gezondheid Revalidatie
Vietnam

OpenTeleRehab is begin 2022 in Vietnam gelanceerd: de eerste testfase van de software is afgerond en er zijn al meer dan 100 professionals opgeleid.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken. | © C. Bachelerie/HI

Wat is OpenTeleRehab?

OpenTeleRehab is een applicatie die gebruikers toegang biedt tot op maat gemaakte behandelingen en revalidatiesessies voor verschillende aandoeningen. Het stelt revalidatieprofessionals in staat voortdurende ondersteuning en toezicht te bieden via instant messaging, audio- en videocommunicatie. Met de applicatie worden patiënten die revalidatiezorg nodig hebben in real time en op afstand gevolgd door professionals. Zij kunnen een diagnose vaststellen en vervolgens passende oefeningen aanbieden. De applicatie dient ook om de uitvoering van deze oefeningen te controleren. Dankzij een smartphone kan een geïsoleerd persoon dus profiteren van revalidatiezorg op afstand.

"OpenTeleRehab verbindt revalidatieprofessionals met patiënten om de toegang tot revalidatiediensten te verbeteren en follow-up mogelijk te maken, zelfs wanneer mensen in afgelegen gebieden wonen."

Martin Jacobs – Project Manager telerevalidatie - HI

Evaluatie van de eerste fase van het project

Vandaag is de eerste testfase voorbij. Het project gaat nu de evaluatiefase in. Er worden gebruikersenquêtes gehouden om de gebruikerservaring te verbeteren. Met deze informatie kunnen we het aantal functies aanpassen en eventueel uitbreiden. We willen praktische conclusies trekken uit deze test- en onderzoeksfase. De OpenTeleRehab-applicatie is intuïtief, gemakkelijk te gebruiken voor patiënten, met inhoud die geschikt is voor vele situaties. Het is de bedoeling de komende maanden het project uit te rollen in Cambodja, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Meer dan 100 professionals opgeleid

Er zijn al zeker 100 patiënten die de applicatie gebruiken. Meer dan 100 revalidatieprofessionals zijn opgeleid in de app en er zijn extra opleidingssessies gehouden in partnercentra. Momenteel zijn er 380 verschillende oefeningen voor patiënten en tegen eind 2022 moeten er duizend beschikbaar zijn.

Met deze app willen we bijdragen tot het toegankelijk en betaalbaar maken van revalidatiediensten van goede kwaliteit. Dit voor alle bevolkingsgroepen en in alle levensfasen, in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden en in kwetsbare situaties.

Gepubliceerd op: 13 juni 2022

Meer over dit onderwerp

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn
© E. Sellers / HI
Revalidatie

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn

Andrew Mwangi is als orthoprothesist aan de slag bij Handicap International. In de Keniaanse vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeyei helpt hij personen met een beperking aan een orthese of prothese.

1 jaar taliban aan de macht in Afghanistan
© HI
Revalidatie

1 jaar taliban aan de macht in Afghanistan

Sinds de taliban in augustus 2021 de macht in Afghanistan hebben overgenomen, is de humanitaire situatie erg verslechterd. 24,4 miljoen mensen - 55% van de bevolking - hebben humanitaire hulp nodig. Mensen met een beperking worden het hardst getroffen door de huidige crisis in Afghanistan.

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen
© G.H.ROUZIER / HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen

Nadat op 14 augustus 2021 Haïti wordt getroffen door een aardbeving start HI opnieuw zijn noodhulpoperaties op in het land. 1 jaar later zijn de noden nog steeds immens en blijft onze organisatie duizenden slachtoffers ondersteunen.