Goto main content

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door

Gezondheid Revalidatie
Vietnam

OpenTeleRehab is begin 2022 in Vietnam gelanceerd: de eerste testfase van de software is afgerond en er zijn al meer dan 100 professionals opgeleid.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken.

Een revalidatieprofessional toont een patiënt hoe hij de mobiele applicatie OpenTeleRehab in Vietnam moet gebruiken. | © C. Bachelerie/HI

Wat is OpenTeleRehab?

OpenTeleRehab is een applicatie die gebruikers toegang biedt tot op maat gemaakte behandelingen en revalidatiesessies voor verschillende aandoeningen. Het stelt revalidatieprofessionals in staat voortdurende ondersteuning en toezicht te bieden via instant messaging, audio- en videocommunicatie. Met de applicatie worden patiënten die revalidatiezorg nodig hebben in real time en op afstand gevolgd door professionals. Zij kunnen een diagnose vaststellen en vervolgens passende oefeningen aanbieden. De applicatie dient ook om de uitvoering van deze oefeningen te controleren. Dankzij een smartphone kan een geïsoleerd persoon dus profiteren van revalidatiezorg op afstand.

"OpenTeleRehab verbindt revalidatieprofessionals met patiënten om de toegang tot revalidatiediensten te verbeteren en follow-up mogelijk te maken, zelfs wanneer mensen in afgelegen gebieden wonen."

Martin Jacobs – Project Manager telerevalidatie - HI

Evaluatie van de eerste fase van het project

Vandaag is de eerste testfase voorbij. Het project gaat nu de evaluatiefase in. Er worden gebruikersenquêtes gehouden om de gebruikerservaring te verbeteren. Met deze informatie kunnen we het aantal functies aanpassen en eventueel uitbreiden. We willen praktische conclusies trekken uit deze test- en onderzoeksfase. De OpenTeleRehab-applicatie is intuïtief, gemakkelijk te gebruiken voor patiënten, met inhoud die geschikt is voor vele situaties. Het is de bedoeling de komende maanden het project uit te rollen in Cambodja, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Meer dan 100 professionals opgeleid

Er zijn al zeker 100 patiënten die de applicatie gebruiken. Meer dan 100 revalidatieprofessionals zijn opgeleid in de app en er zijn extra opleidingssessies gehouden in partnercentra. Momenteel zijn er 380 verschillende oefeningen voor patiënten en tegen eind 2022 moeten er duizend beschikbaar zijn.

Met deze app willen we bijdragen tot het toegankelijk en betaalbaar maken van revalidatiediensten van goede kwaliteit. Dit voor alle bevolkingsgroepen en in alle levensfasen, in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden en in kwetsbare situaties.

Gepubliceerd op: 13 juni 2022

Meer over dit onderwerp

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.