Goto main content

Vietnam

Aan het einde van de Vietnamoorlog in 1975 was Vietnam een verzwakt land dat moeite had om er weer bovenop te geraken. Vandaag steunt Handicap International (HI) de bevolking bij haar laatste heropbouwinspanningen en leidt onze organisatie projecten om handicaps te voorkomen.

HI Maternal and Child Health Project. Een moeder en kind worden bezocht door de dokter in het revalidatiecentrum.

HI Maternal and Child Health Project. Een moeder en kind worden bezocht door de dokter in het revalidatiecentrum. | © Layla Aerts / HI

Lopende acties

Handicap International kwam al vroeg tussen in Vietnam om hulp te bieden aan de talrijke mensen met een handicap, gewonden en slachtoffers van bommen, antipersoonsmijnen en explosieve oorlogsresten. In 1989 verzocht het Vietnamese ministerie van Gezondheid onze organisatie om een eerste orthopedisch centrum op te richten in Hanoi. In 1993 en 1994 openden we vervolgens twee protheseateliers in Dalat en in de provincie Dong Ha.

In de daaropvolgende jaren heeft HI op verzoek van haar Vietnamese partners - met name verschillende ministeries en provinciale instellingen - technisch advies verstrekt over projecten voor de preventie van handicaps en fysieke revalidatie.

Tegenwoordig werkt de organisatie aan de technische vaardigheden van revalidatieteams (artsen, kinesitherapeuten en maatschappelijk werkers) en levert zij de benodigde apparatuur.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Vietnam

Bijna 40 jaar na het einde van de Vietnamoorlog draagt de bevolking nog steeds de gevolgen van deze donkere jaren. Ondanks dit dramatische verleden richt het land zich op de toekomst.

Na twee decennia van onlusten na de dekolonisatie van het land in 1945, stortte de langdurige oorlog in Vietnam het land in totale chaos. Tussen 1964 en 1973 werden ongeveer 2 miljoen mensen, voornamelijk burgers, het slachtoffer van hevige Amerikaanse bombardementen.

Vandaag telt Vietnam veel mensen die verwondingen hebben opgelopen tijdens deze gewapende conflicten. Een groot deel van Vietnams grondgebied draagt vandaag nog de sporen van de gevechten, waardoor de opruiming een enorme uitdaging is voor het land.

15% van de bevolking leeft vandaag met een handicap. Dit is deels te wijten aan de voorbije oorlogen die veel slachtoffers maakten, maar er zijn ook een heel aantal andere oorzaken: zo is het aantal verkeersongevallen en arbeidsongevallen in fabrieken en op constructiesites sterk gestegen. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen met aangeboren afwijkingen.

Met de steun van de overheid en de inspanningen van de gezondheidssector, heeft Vietnam een goede vooruitgang gerealiseerd. Dit geldt in het bijzonder voor de terugdringing van kindersterfte en moedersterfte bij de bevalling. Vandaag focust het land op de toegang van de kansarme burgers tot verzorging, op de preventie van handicaps en op de sociaaleconomische integratie van mensen met een handicap.

Team van Handicap International in Vietnam: 15
Aanwezig in Vietnam: sinds 1989

Lees ook

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door
© C. Bachelerie/HI
Gezondheid Revalidatie

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door

OpenTeleRehab is begin 2022 in Vietnam gelanceerd: de eerste testfase van de software is afgerond en er zijn al meer dan 100 professionals opgeleid.

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand
© Photo C. Bachelerie / HI
Revalidatie

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand

HI lanceert OpenTeleRehab, software die speciaal is ontworpen door HI-experts om hoogwaardige revalidatiediensten te bieden aan populaties in afgelegen gebieden. De software start eerst in Vietnam, met plannen om uit te breiden naar andere landen.

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*