Goto main content

Vietnam

Aan het einde van de Vietnamoorlog in 1975 worstelde Vietnam ermee om zich te herstellen. Vandaag steunt Handicap International de bevolking bij de wederopbouw en voert ze projecten uit om handicaps te voorkomen.

Een jongetje applaudisseert naast de toren die hij bouwde met kubussen voor de ergotherapeut van Handicap International.

Ergotherapeut Dang Nguyen werkt met Phuc Ngyen, een 2-jarig jongetje met hersenverlamming, in het Benh Vien Phuc Hoi Chuic Nung revalidatieziekenhuis in Hanoi. | © Molly Feltner / HI

Lopende acties

Handicap International is actief in Vietnam sinds 1989 om hulp te bieden aan mensen met een handicap, gewonden en slachtoffers van bommen, antipersoonsmijnen en explosieve oorlogsresten.

In 1989 verzocht het Vietnamese ministerie van Gezondheid de organisatie om een eerste orthopedisch centrum op te richten in Hanoi. In 1993 en 1994 opende ze vervolgens twee orthopedische centra in de provincies Dalat en Dong Ha.

In de daaropvolgende jaren bleef Handicap International op verzoek van haar Vietnamese partners, met name verschillende ministeries en provinciale instellingen, de preventie van handicaps en fysieke revalidatie ondersteunen.

Tegenwoordig werkt de organisatie aan de technische vaardigheden van revalidatieteams (artsen, kinesitherapeuten en maatschappelijk werkers) en levert zij de nodige apparatuur.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Vietnam

Bijna vijftig jaar na het einde van de Vietnamoorlog richt het land zich op de toekomst, maar blijft het op obstakels botsen.

Vandaag telt Vietnam veel mensen die verwondingen hebben opgelopen tijdens deze gewapende conflicten. Een groot deel van het grondgebied draagt vandaag nog de sporen van de gevechten, waardoor het herstel van het milieu een enorme uitdaging is voor het land.

15% van de bevolking leeft vandaag met een handicap. Dit is deels te wijten aan de conflicten die veel slachtoffers maakten, maar er zijn ook een heel aantal andere oorzaken. Zo is het aantal verkeersongevallen en arbeidsongevallen in fabrieken en op constructiesites sterk gestegen. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen met aangeboren afwijkingen.

Dankzij de steun van de overheid en de inspanningen van de gezondheidssector, heeft Vietnam vooruitgang geboekt. Dit geldt in het bijzonder voor de terugdringing van kindersterfte en sterfte op de werkplek. Nu focust het land op de gezondheid van de kansarme burgers, op de preventie van handicaps en op de sociaal-economische integratie van mensen met een handicap.

Team van Handicap International in Vietnam: 9
Aanwezig in Vietnam: sinds 1989

Lees ook

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door
© C. Bachelerie/HI
Gezondheid Revalidatie

OpenTeleRehab: het onderzoeksproject gaat door

OpenTeleRehab is begin 2022 in Vietnam gelanceerd: de eerste testfase van de software is afgerond en er zijn al meer dan 100 professionals opgeleid.

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand
© Photo C. Bachelerie / HI
Revalidatie

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand

HI lanceert OpenTeleRehab, software die speciaal is ontworpen door HI-experts om hoogwaardige revalidatiediensten te bieden aan populaties in afgelegen gebieden. De software start eerst in Vietnam, met plannen om uit te breiden naar andere landen.

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*