Goto main content

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand

Revalidatie
Vietnam

HI lanceert OpenTeleRehab, software die speciaal is ontworpen door HI-experts om hoogwaardige revalidatiediensten te bieden aan populaties in afgelegen gebieden. De software start eerst in Vietnam, met plannen om uit te breiden naar andere landen.

Een fysiotherapeut leert haar patient oefeningen te doen met de OpenTeleRehab applicatie.

Een fysiotherapeut leert haar patient oefeningen te doen met de OpenTeleRehab applicatie. | © Photo C. Bachelerie / HI

In Vietnam woont meer dan 64% van de bevolking op het platteland  waardoor de toegang tot geschikte revalidatiezorg aanzienlijk wordt beperkt. Dit is zeker zo voor mensen met een handicap die moeite hebben om ver te reizen. Nationale schattingen maken melding van minder dan één fysiotherapeut voor 10.000 mensen, en slechts 2% van de Vietnamese kinderen die revalidatiezorg nodig hebben krijgt die.

Daarentegen gebruikt 80% van de bevolking een smartphone en is de 4G-dekking 95%. Zelfs gezinnen met zeer lage inkomens hebben meestal toegang tot een mobiel apparaat. HI heeft met zijn ervaring in innovatieve humanitaire hulp en expertise in revalidatie de OpenTeleRehab-software ontworpen als een oplossing om kwalitatieve zorg te garanderen voor de gebruikers van revalidatiediensten met een beperkte toegang daartoe.

Zorg op maat, voor iedereen toegankelijk

"De applicatie zal revalidatiediensten op afstand bieden. Hierdoor vergroot de toegang tot zorg in contexten waar er weinig revalidatiepersoneel is", zegt Martin Jacobs, technisch adviseur revalidatie bij HI en projectmanager van OpenTeleRehab. “Patiënten leren van hun therapeut hoe ze de mobiele applicatie moeten gebruiken en zodra ze thuis zijn hebben ze via hun smartphone toegang tot hun persoonlijke revalidatieplan. Het revalidatieplan kan oefeningen, voorlichtings- en educatief materiaal en vragenlijsten bevatten. Therapeuten kunnen regelmatig follow-up audio- of videogesprekken organiseren en de voortgang van de patiënt en de naleving van hun plan volgen.”

OpenTeleRehab wil de toegang tot revalidatiediensten vergroten door het ontslag uit het ziekenhuis, de zorgoverdracht en de opvolging binnen de gemeenschap zelf te versterken. Het doel is om herhaalde ziekenhuisopnames voor mensen met langdurige noden te voorkomen, de patiëntkost te verlagen, het functioneren te optimaliseren en obstakels voor personen met een handicap in centraal Vietnam te verminderen. De offline functies zorgen ervoor dat het ook gemakkelijk kan worden gebruikt bij beperkte internettoegang en de kindvriendelijke versie van de mobiele applicatie verhoogt de betrokkenheid van jonge gebruikers.

Implementatie en volgende stappen

De lancering van OpenTeleRehab zal worden uitgetest in twee provincies van Vietnam waar 550 directe begunstigden en hun families er gebruik van zullen maken. Tablets worden uitgedeeld aan gezinnen met een laag inkomen indien ze geen toegang hebben tot een mobiel apparaat. Na deze eerste release is HI van plan om zijn diensten verder te ontwikkelen en het gebruik ervan uit te breiden.

“De volgende stap zal zijn het aantal oefeningen in de bibliotheek te vergroten en te vertalen naar verschillende talen”, vertelt Jacobs. “Dan kunnen we de software in verschillende landen en contexten inzetten.”

 

Gepubliceerd op: 16 november 2021

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.