Meteen naar de inhoud

Recht op werk door Laotiaanse bril

Integratie Mensenrechten
België Laos
Khemphone en Bounlasy komen allebei uit Laos en waren onlangs in België voor een ontmoeting met de vzw Passe-Muraille. Dat gebeurde in het kader van een uitwisselingsprogramma van Handicap International. Het thema van het bezoek: recht op werk voor mensen met een handicap.
Khemphone en Bounlasy in de boerderij Nos Pilifs.

Khemphone en Bounlasy komen allebei uit Laos en waren onlangs in België voor een ontmoeting met de vzw Passe-Muraille. Dat gebeurde in het kader van een uitwisselingsprogramma van Handicap International. Het thema van het bezoek: recht op werk voor mensen met een handicap.

Al enkele jaren organiseert Handicap International uitwisselingen tussen Belgische organisaties voor mensen met een handicap en gelijkaardige organisaties in het Zuiden. Het project “Solidaire verenigingen” wil die organisaties versterken binnen hun gemeenschappelijke werkveld. In oktober was het de beurt aan Khemphone en Bounlasy om naar België te komen. Op het programma: een uitwisseling van twee weken over het recht op werk[1]voor mensen met een handicap.

‘Heel enthousiast’

Zowel Khemphone als Bounlasy hebben een handicap. Khemphone werkt voor Handicap International Laos en Bounlasy voor partner LDPA (Lao Disabled People’s Association). De samenwerking gebeurt met de Belgische vereniging Passe-Muraille, waarvan enkele leden in 2009 al naar Laos zijn getrokken. Tijdens die reis kreeg Passe-Muraille al de kans om haar ervaring met sensibilisatie over handicaps en toegankelijkheid te delen met lokale organisaties.

‘Khemphone en Bounlasy waren heel enthousiast’, vertelt Emmanuelle De Caluwé, verantwoordelijke ontwikkelingseducatie bij Handicap International. ‘Ze hebben de verschillende facetten van het werk voor mensen met een handicap in België ontdekt. Net als de mogelijkheden die ons land biedt en de vooruitgang die nog moet worden geboekt. Verder hebben de Laotianen getuigd over de situatie van mensen met een handicap in hun thuisland. Ze vertelden onder andere over de opname van mensen met een handicap in de familie en de gemeenschap.’

Een druk programma

Khemphone en Bounlasy hadden een druk programma. Op initiatief van Passe-Muraille namen ze actief deel aan opleidingen en sensibilisatieworkshops, onder andere voor arbeidsconsulenten van Forem in Doornik. Ze bezochten ook ondernemingen voor aangepaste arbeid, zoals de boerderij Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek, waar ongeveer 120 mensen met een mentale handicap werken; Le Roseau Vert in Dour en de Ateliers à Tertre.

Ze hebben ook opvangcentra bezocht, zoals La Goutrielle in Montignies-sur-Roc, het AWIPH, de schepen voor Sociale Zaken van Mons en ze hebben van gedachten gewisseld met het platform Wheelit, die werkzoekenden met een handicap begeleidt en in contact brengt met werkgevers. Op het Belgische niveau waren er ontmoetingen met het Belgian Disability Forum en de vzw GRIP. Op het Europese niveau met het Forum Européen des Personnes handicapées. Ze hebben de leefsituatie van mensen met een handicap in Laos ook uitgelegd aan studenten orthopedagogie van de Universiteit Gent en aan een twintigtal leden van de vereniging Horizon 2000.

België

Khemphone, die met krukken rondloopt, deed in België een opmerkelijke ontdekking: ‘Naast alle inspanningen die hier worden gedaan op het vlak van werk voor mensen met een handicap, zijn er ook problemen. Zo had ik hulp nodig om de trein op te geraken. De ruimte tussen het perron en de trein is veel te groot! Er is nog een verschil in toegankelijkheid tussen bijvoorbeeld België en Japan, waar ik enkele jaren geleden ben geweest.’

‘Dat mensen met een mentale handicap in België kunnen werken, ook al is het maar een minderheid, is mij meteen opgevallen’, zei Bounlasy. ‘In Laos is het uitgesloten dat zij zouden werken, waar dan ook. Daar denken we zelfs niet aan.’

In hun vrije tijd hebben Khemphone en Bounlasy Bergen en Brussel bezocht, musea ... En ze hebben enkele Belgische culinaire specialiteiten ontdekt. Ze hebben ook veel mensen ontmoet, onder andere een Belgisch-Laotiaans koppel bij wie ze de eerste week hebben verbleven.

En nu?

Khemphone zou graag lobbyen bij de Laotiaanse overheid en getuigen over de verschillende diensten die in België bestaan. Zo wil hij de overheid mee overtuigen om nieuwe wetten te stemmen die de werkgelegenheid voor mensen met een handicap stimuleren. Bounlasy wil zijn ervaringen met mensen met een intellectuele beperking delen met partnerorganisaties van LDPA. En zo hebben ze mooie doelstellingen in het vooruitzicht!

[1]Het recht op werk voor mensen met een handicap is opgenomen in artikel 27 van het Internationaal Verdrag over de Rechten van Personen met een Handicap.

Meer over dit onderwerp

Het UNESCO Onderwijsrapport 2O2O: Focus op de inclusie van kinderen met een beperking
© J. Mc Geown / HI
Integratie

Het UNESCO Onderwijsrapport 2O2O: Focus op de inclusie van kinderen met een beperking

Op 23 juni publiceerde UNESCO haar jaarlijks mondiaal onderwijsrapport. Het rapport maakt de balans op van de wereldwijde vooruitgang van het onderwijs en richt zich dit jaar op de inclusie van alle kinderen in het onderwijssysteem, inclusief kinderen met een beperking. Julia McGeown, experte inclusief onderwijs bij HI, geeft toelichting bij het rapport.

Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020
© Patrick Meinhardt / HI

Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020

De belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60%.

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.