Goto main content

Laos

Meer dan 50 jaar na de eerste Amerikaanse bombardementen tijdens de Vietnamoorlog blijft Laos het land waar wereldwijd de meeste clusterbommen liggen. De gevolgen zijn dramatisch: sinds 1964 zijn hierdoor meer dan 50.000 slachtoffers omgekomen of geblesseerd.

Ontmijners tillen samen een enorme granaat op om deze in de vrachtwagen te plaatsen

Saneringsactiviteiten in de provincie Hua Phan in het noorden van het land. HI Laos | © N. Lozano Juez / HI

Lopende acties

Handicap International is actief in Laos om de risico's van clusterbommen en explosieve oorlogsresten te beperken.

Haar ontmijningsteams staan de inwoners bij die bedreigd worden door de aanwezigheid van deze wapens. Ze ontmijnen het gebied, vernietigen de explosieven en maken de burgers bewust van de gevaren ervan.

Tegelijkertijd leidt de organisatie ontwikkelingsprojecten om de risico's op een handicap te beperken en de sociale integratie van mensen met een handicap te verbeteren. Haar focus ligt op de preventie van handicap bij kinderen jonger dan 5 jaar. Handicap International bevordert de identificatie van handicaps, sensibiliseert over handicaps en organiseert stimulatiesessies voor zuigelingen. Handicap International wil ook de verspreiding van hiv, aids en ziekten als malaria onder vrouwen, kinderen en tieners terugdringen.

In verschillende provincies wil Handicap International ook de toegang tot onderwijs voor kansarme kinderen verbeteren en de leesvaardigheid van alle kinderen verbeteren, met bijzondere aandacht voor kinderen die de Laotiaanse taal niet spreken en kinderen met een handicap.

Tot slot werkt Handicap International aan een betere verzorging voor mensen die nood hebben aan revalidatie. De organisatie werkt samen met publieke instellingen om de revalidatiesector in het land te ontwikkelen en professionals in de revalidatiezorg op te leiden.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Laos

Al meer dan 50 jaar is er in Laos dagelijks de dreiging van clusterbommen, die nog steeds de ontwikkeling van het land belemmeren. Laos wordt beschouwd als één van de armste landen ter wereld.

De Democratische Volksrepubliek Laos is het land dat het meest bezaaid is met explosieve oorlogsresten ter wereld. Laos telt 17 provincies en hiervan zijn er 15 verontreinigd door ongeveer 80 miljoen niet-ontplofte explosieven, vooral clusterbommen die meer dan vijftig jaar geleden door de Verenigde Staten werden gedumpt tijdens de Vietnamoorlog. Dit zaait nog steeds onrust bij de burgers. Sinds 1964 hebben explosieve oorlogsresten meer dan 50.000 mensen verwond of gedood. De helft van de ongevallen gebeurde in tijden van vrede. Ondanks een afname van het aantal slachtoffers gedurende de vijf laatste jaren, vallen er elk jaar nog steeds nieuwe slachtoffers.

Laos staat voor grote uitdagingen, in het bijzonder de noodzaak om het hoge niveau van ondervoeding in het land te verlagen. De toegang tot gezondheidsfaciliteiten op het platteland blijft zeer beperkt en gezondheidswerkers beschikken niet over de nodige vaardigheden en opleiding.

Team van Handicap International in Laos: 112

Aanwezig in Laos: sinds 1983

Lees ook

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

25 jaar ontmijnen met HI in Laos
© N. Lozano Juez/HI
Mijnen en andere wapens

25 jaar ontmijnen met HI in Laos

Juni 1996: Handicap International krijgt een eerste ontmijningsopdracht in Laos. 25 jaar later zet onze organisatie zich nog steeds in voor de ontmijning van het land.

Laos: twee overlevenden van clustermuntie getuigen
© N. Lozano Juez / HI
Mijnen en andere wapens

Laos: twee overlevenden van clustermuntie getuigen

Ze wonen in hetzelfde dorp. Ze werden ook allebei het slachtoffer van clustermunitie. Eerst Kua Tcho Tor … dertig jaar later ook Chue Por Vang.