Goto main content

Laos

Meer dan 50 jaar na de eerste Amerikaanse bombardementen blijft Laos het land waar het meeste clustermunitie ligt wereldwijd. De gevolgen zijn dramatisch: sinds 1964 vallen er meer dan 50.000 slachtoffers te betreuren.

© Alexandre Gelebart / 20 Minutes / HI

Lopende acties

Handicap International is in Laos actief om de risico's van clustermunitie en explosieve oorlogsresten te beperken. Onze ontmijningsteams staan de Laotiaanse dorpelingen bij die bedreigd worden door de aanwezigheid van deze wapens. Ze ruimen het gebied op, vernietigen de explosieve tuigen en maken de burgers bewust van de gevaren. Deze acties worden uitgevoerd in drie districten van de provincie Savannakhet, die bijzonder vervuild is met mijnen en explosieve oorlogsresten. Sinds 2006 hebben de ontmijningsteams van Handicap International meer dan 3.500.000 m² grond opgekuist en bijna 24.000 explosieve oorlogsresten onschadelijk gemaakt in Laos.

Tegelijkertijd leidt onze organisatie ontwikkelingsprojecten om de risico's op een handicap te beperken en de sociale integratie van mensen met een handicap te verbeteren. Onze focus ligt op de preventie van handicap bij kinderen jonger dan 5 jaar. Specialisten leiden verplegers op over de gezondheid van moeders, kinderen en pasgeborenen en integreren deze disciplines in het gezondheidssysteem van het land. In het kader van post- en neonatale preventie wijst Handicap International toekomstige ouders op de factoren die kunnen leiden tot een risicozwangerschap en die een handicap kunnen veroorzaken bij het ongeboren kindje. De organisatie probeert de ouders en de gemeenschap het begrip ‘handicap’ beter te doen begrijpen.

Handicap International doet er eveneens alles aan om het aantal verkeersongevallen te beperken en te voorkomen, omdat deze eveneens verantwoordelijk zijn voor een groot aantal handicaps.

Onze teams in Laos leggen eveneens de nadruk op de toegang van mensen met een handicap tot de arbeidsmarkt of tot een zelfstandige activiteit. Ze doen dit door individuele steun te verlenen en opleidingen te bieden, zodat de betrokkenen hun project kunnen lanceren of een eigen onderneming kunnen opstarten. Handicap International investeert ook in de opleiding van organisaties van personen met een handicap voor de verdediging van hun rechten.

Tot slot werkt Handicap International op een betere verzorging voor mensen die nood hebben aan revalidatiezorg. Onze organisatie werkt samen met publieke instellingen om de revalidatiesector in het land te ontwikkelen en professionelen in de revalidatiezorg op te leiden.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

De Democratische Volksrepubliek Laos is het land dat het meest bezaaid is met explosieve oorlogsresten ter wereld. Ongeveer 80 miljoen niet-ontplofte tuigen, vooral clustermunitie die 50 jaar geleden door de Verenigde Staten werd neergedropt tijdens de Vietnamoorlog, liggen verspreid over 15 van de 17 provincies van Laos en zaaien nog steeds onrust bij de burgers.

Deze wapens doden en verminken mensen, zonder ook maar enig onderscheid te maken. Sinds 1964 hebben explosieve oorlogsresten meer dan 50.000 mensen verwond of gedood. De helft van de ongevallen gebeurde in tijden van vrede. Ondanks een afname van het aantal slachtoffers gedurende de vijf laatste jaren, vallen er nog tussen de 40 en 50 nieuwe slachtoffers per jaar. De situatie wordt nog onaanvaardbaarder in de wetenschap dat kinderen het meest getroffen worden.

Laos is een van de armste landen ter wereld. Het staat voor enorme uitdagingen, zoals de zeer hoge graad van ondervoeding verminderen. In de landelijke gebieden, waar het verzorgende personeel niet over voldoende vaardigheden en kwalificaties beschikt, zijn de gezondheidsdiensten maar beperkt toegankelijk.

Team van Handicap International in Laos: 140
Aanwezig in Laos: sinds 1983

Lees ook

25 jaar ontmijnen met HI in Laos
© N. Lozano Juez/HI
Mijnen en andere wapens

25 jaar ontmijnen met HI in Laos

Juni 1996: Handicap International krijgt een eerste ontmijningsopdracht in Laos. 25 jaar later zet onze organisatie zich nog steeds in voor de ontmijning van het land.

Laos: twee overlevenden van clustermuntie getuigen
© N. Lozano Juez / HI
Mijnen en andere wapens

Laos: twee overlevenden van clustermuntie getuigen

Ze wonen in hetzelfde dorp. Ze werden ook allebei het slachtoffer van clustermunitie. Eerst Kua Tcho Tor … dertig jaar later ook Chue Por Vang.

Laos: Onze ontmijningsteams geven niet op!
© N. Lozano Juez / HI
Mijnen en andere wapens

Laos: Onze ontmijningsteams geven niet op!

Explosieve oorlogsresten blijven een dreiging vormen voor de bevolking in Laos. Handicap International zet zich in om die dreiging weg te nemen en om de humanitaire en socio-economische risico’s te verminderen.