Goto main content

3 - Sitting Bull

Deel 3 van de zomerreeks met Didier Demey

Geronimo

Geronimo | HI

Hij zag eruit als een Noord-Amerikaanse indiaan: lange haren, gebruinde huid, atletisch lichaam. Hij had rode draden in zijn haar die iets weghadden van de pluimen van een heel zeldzame vogel. Ik doopte hem Geronimo.

Hij was één en al spieren, zelfs met maar één been en op 3 600 meter hoogte moest hij toen 90 kilo gewogen hebben. Onze technicus had er een vette kluif aan om een prothese te maken die paste en dat gewicht kon houden.

In onze revalidatiezaal zat hij liefst van al gewoon op een stoel, zonder een woord te zeggen. Hij keek dan toe hoe de anderen hun oefeningen deden aan de brug met gelijke leggers. Ik geloof dat hij dat rustgevend vond. Ik zei dan: "Yo, Geronimo, zet je achterste eens in beweging! We hebben geen prothese van gehard staal voor jou gemaakt opdat jij lekker op een stoel kon blijven zitten. Beweeg, of ik ga je ‘Sitting Bull’ beginnen noemen …”
Hij begreep me niet, maar lachte wel. Hij stak zijn tong uit en krabte zich in de haren. Dan begon hij opnieuw aan zijn oefening. Misschien begreep hij me dan toch.

Terug naar het overzicht

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Voorbije zondag 21 april 2024 stond Handicap International opnieuw aan de start van Vlaanderens grootste loopevent.