Meteen naar de inhoud

Steun voor Nepalezen duurt onverminderd voort

Gezondheid Noodhulp Revalidatie
Nepal
Handicap International blijft hulp bieden aan duizenden burgers in Nepal die in april door hevige aardschokken werden getroffen. Onze teams komen in de eerste plaats tegemoet aan de noden van de meest kwetsbare mensen. Onze steun reikt van revalidatiezorg voor de gewonden tot materiële steun voor de armsten.
Meisje in bloemenkleedje blaast bellen met een kinesist in T-shirt van Handicap International op de achtergrond

Handicap International blijft hulp bieden aan duizenden burgers in Nepal die in april door hevige aardschokken werden getroffen. Onze teams komen in de eerste plaats tegemoet aan de noden van de meest kwetsbare mensen. Onze steun reikt van revalidatiezorg voor de gewonden tot materiële steun voor de armsten.  

Drie maanden na de aardbeving zetten onze teams – momenteel bestaande uit 100 Nepalese hulpverleners en 19 expats – nog steeds hun revalidatieactiviteiten voort. Elke dag identificeren ze nieuwe patiënten die specifieke fysieke of psychosociale zorg nodig hebben. Ze zorgen er eveneens voor dat de humanitaire organisaties rekening houden met de groep van meest kwetsbare mensen, zodat de meest kwetsbaren een betere toegang hebben tot hun diensten die ze aanbieden.

Op dit moment bereidt Handicap International ook al posturgentieactiviteiten voor, die ervoor moeten zorgen dat de meer dan 2,8 miljoen getroffen Nepalezen kunnen rekenen op steun op lange termijn. Dit zou hen moeten toelaten beetje bij beetje terug hun normale leven op te pikken.

Balans van onze activiteiten in Nepal

Posttraumatische zorg

Onze organisatie kan bogen op een grondige en jarenlange ervaring in het opvangen van slachtoffers na een aardbeving. Een van de cruciale elementen in de verzorging van gewonden is kinesitherapie. Met een juiste behandeling kunnen permanente handicaps voorkomen worden bij mensen die zware breuken, hersenletsels of letsels aan de wervelkolom opliepen door instortende gebouwen. Meer dan drie maanden na de aardbeving in Nepal hebben onze teams ter plaatse al revalidatiezorg geboden aan meer dan 1.500 slachtoffers. Ze zijn hiervoor actief in elf ziekenhuizen in de Kathmanduvallei, in ziekenhuizen in de districten Nuwakot (Bidur, Trisuli) en Sindhulpalchok en in de gemeenschappen van zeven districten. [1] Meer dan 5.900 revalidatiesessies werden georganiseerden en meer dan 970 loophulpmiddelen (o.a. rolstoelen, krukken, looprekken en spalken) werden verdeeld.

"De situatie van de patiënten die we opvangen verbetert”, zegt Prakash Niraula, kinesitherapeut voor Handicap International in Nepal. “Onze prioriteit is alle hulpbehoevende mensen op te vangen. We hebben vaste steunpunten opgericht in de gemeenschappen, voornamelijk in het district Nuwakot. We organiseren er revalidatiesessies en volgen de patiënten van zeer nabij op. Iedere week zoeken we ook de burgers op die in de meer afgelegen gebieden van het district wonen. Nog iedere dag identificeren we ongeveer tien nieuwe mensen die revalidatiezorg nodig hebben."

Psychosociale steun

Om de slachtoffers te helpen hun trauma van de aardbeving te overwinnen, bieden onze teams psychologische steun – zowel individueel als in groep – en sociale begeleiding. Onze organisatie stuurt mensen ook door naar de gepaste andere actoren, die de specifieke behoeften van de slachtoffers kunnen invullen.

Materiële steun voor de armsten

Door de aardbevingen in april werden meer dan 160.000 huizen verwoest en raakten er meer dan 143.000 beschadigd. [2] Om de getroffen gezinnen te helpen, heeft Handicap International meer dan 4.300 noodhulpkits verdeeld (tenten, keukenmateriaal, hygiënekits, dekens) en heeft ze de mensen materiaal gegeven om plaatijzeren daken te maken ter bescherming tegen de moesson. Zo zijn in de districten van Rasuwa, Nuwakot en Kathmandu meer dan 2.200 gezinnen geholpen. [3]

Logistiek platform

Om het vervoer van de noodhulpgoederen naar de verschillende verdeelpunten in dorpen en gemeenschappen in goede banen te leiden, beheert Handicap International sinds midden mei een van de twee voorraadcentra voor humanitaire hulp in Kathmandu. In de districten Nuwakot (in Bidur) en Rasuwa (in Dhunche) werden eveneens voorraadruimtes opgericht. Deze opslag- en vervoersactiviteiten vergemakkelijken het werk van alle andere ngo's die ter plaatse aanwezig zijn.

Diensten toegankelijk voor iedereen

Om alle mensen de mogelijkheid te geven in contact te komen met Handicap International en gebruik te maken van de diensten van onze teams, werd een noodhulplijn opgericht.

Tot slot werkt de technische inclusiecel van Handicap International samen met alle andere humanitaire organisaties om de inclusie van kwetsbare personen te vergroten. Onze teams proberen via hun aanwezigheid in coördinatiefora en in werkgroepen de inclusie bij de andere humanitaire organisaties te verbeteren en op die manier kwetsbare personen een betere toegang tot hun diensten te verzekeren.

Onze acties in cijfers [4]

Revalidatie sinds 25 april, de eerste dag van de aardbeving*:

 • Aantal geholpen mensen: 3.294
 • Aantal georganiseerde revalidatiesessies: 9.515
 • Aantal verdeelde loophulpmiddelen: 1.873
 • Aantal kinesitherapeuten in actie: 23

*cijfers geüpdatet eind augustus 2015

Verdeling van noodhulpkits sinds 13 mei 2015:

 • Aantal geholpen mensen: 2.244 kwetsbare gezinnen ofwel 11.220 mensen
 • Aantal verdeelde noodhulpkits: 4.394
  Waarvan hygiënekits: 921
  Waarvan keukenmateriaal: 1.442
  Waarvan huisvestingspakketten: 2.031

 

[1] Kathmandu, Lalitpur, Bhaktapur, Kavrepalanchok, Nuwakot, Sindhulpalchok en Rasuwa.
[2] VN, juni 2015 (idem voor andere gegevens i.v.m. de slachtoffers van de aardbeving).

[3] Meer dan 11 000 mensen.
[4] Gegevens van juli 2015.

Meer over dit onderwerp

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid
Copyright HI
Noodhulp

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, op 20 juni, vraagt Handicap International meer aandacht voor de moeilijkheden waar vluchtelingen en ontheemden met een beperking vandaag mee geconfronteerd worden. In haar nieuw rapport ‘Covid-19 in humanitarian context: The necessity to leave no one behind!’ gaat HI dieper in op de problematiek.

B-SAFE, een globaal antwoord op de COVID-19-crisis
© Handicap International
Noodhulp

B-SAFE, een globaal antwoord op de COVID-19-crisis

De COVID-19-crisis treft vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dat is hier in België zo, maar ook elders, waar de crisis de al bestaande problematische situaties nog bemoeilijkt heeft. Handicap International ontplooide daarom B-SAFE, een internationaal actieplan dat inspeelt op de grootste noden van de meest kwetsbare personen.