Meteen naar de inhoud

Toegang tot kinesitherapie en betere integratie in Iraaks Koerdistan

Gezondheid Integratie
Tot voor kort kon enkel de papa van Gashtiar – een jongen met hersenverlamming uit Iraaks Koerdistan – de pijnen van zijn zoon verlichten, dankzij de oefeningen die hij als turnleerkracht kent. Sinds Handicap International revalidatieruimten inrichtte in de buurt, krijgt Gashtiar de mogelijkheid om ook professionele kinesitherapiesessies volgen die hem vooruit helpen.
Drie medewerkers van Handicap International zitten lachend en geknield rond Gashtiar die op zijn buik ligt.

Tot voor kort kon enkel de papa van Gashtiar – een jongen met hersenverlamming uit Iraaks Koerdistan – de pijnen van zijn zoon verlichten, dankzij de oefeningen die hij als turnleerkracht kent. Sinds Handicap International revalidatieruimten inrichtte in de buurt, krijgt Gashtiar de mogelijkheid om ook professionele kinesitherapiesessies volgen die hem vooruit helpen.

In het gouvernement Halabja in Iraaks Koerdistan heeft Handicap International een revalidatieproject opgestart in samenwerking met de lokale gemeenschap. Dat gebeurde nadat onze teams de behoeften in kaart brachten in en rond de gelijknamige stad Halabja en moesten vaststellen dat er in de regio veel mensen met een beperking leven.

Onze teams voorzien in fysieke en functionele revalidatiezorg via een lokale partnerorganisatie. “Mensen met een handicap hebben hier vrijwel altijd nood aan hebben”, licht Lucia Bernhard toe, onze medewerkster revalidatietechnieken.

Handicap International richtte al vier ruimtes in voor fysieke en functionele revalidatie. Matthieu Bazar, medewerker revalidatietechnieken en inclusie, benadrukt dat al het materiaal dat tijdens de sessies wordt gebruikt, afkomstig is van de lokale markt. “Zo tonen we aan dat dergelijk materiaal eigenlijk beschikbaar is voor iedereen.”

Naast de sessies in het centrum gaan de kinesitherapeuten van Handicap International ook op huisbezoek. Ze helpen mensen met beperkte mobiliteit door hun gezin advies te geven over welke oefeningen of aanpassingen ze in hun directe omgeving kunnen doen, om de persoon met een handicap meer comfort te bieden.

Goed nieuws voor Gashtiar

Het zijn lokale kinesitherapeuten die rondgaan in een twintigtal dorpen om personen te identificeren die hulp nodig hebben. Op die manier werd ook Gashtiar, een jongen van elf, opgemerkt.

“Tijdens de zwangerschap was onze zoon kerngezond”, vangt Sabir aan, de papa van Gashtiar. “Maar vlak na de bevalling vertelden de dokters dat er iets fout was gelopen bij de geboorte en dat de gevolgen ernstig waren. We hebben Gashtiar nog naar een ander ziekenhuis gebracht toen we zagen hoe erg hij eraan toe was. Daar heeft hij nog veertig dagen in de couveuse gelegen.”

In het dorp waar het gezin woont, richtte Handicap International een ruimte van het lokale gezondheidscentrum in als revalidatieruimte. Voor Gashtiar  en zijn familie is dat goed nieuws, want in de buurt zijn er weinig diensten beschikbaar. “Het zorgaanbod voor mijn zoon is beperkt,” zegt zijn papa. “Ik heb al vaak gedroomd over andere landen waar hij een gepaste behandeling zou kunnen krijgen. Het is dus uitstekend nieuws dat er nu vlakbij een kinesitherapiecentrum is!”

Sabir beschikt echter ook over een dosis handige kennis om zijn zoon te helpen: “Ik ben turnleerkracht en geef ook lessen Koerdische dans. Ik ken dus oefeningen die de spiermassa helpen versterken of stretchoefeningen, die de pijn bij mijn zoon een beetje verlichten.”

Een plaats in de gemeenschap

Bij het huisbezoek bevestigt onze medewerkster Lucia dat goede invloed van Sabirs oefeningen: “ Die zijn heel positief! Bovendien scheppen ze een hechte band tussen vader en zoon, wat van cruciaal belang is. De oefeningen die Gashtiar in ons recent ingerichte revalidatiecentrum zal kunnen doen, zullen nog wat functioneler en intensiever zijn.”

Naast het toegankelijker maken van gezondheidszorg door de inrichting van revalidatieruimtes, bouwen de teams van Handicap International ook een netwerk uit van vrijwilligers in de regio. Die vrijwilligers zien erop toe dat mensen met een beperking hun plaats vinden in de gemeenschap en dat met hen rekening wordt gehouden.

Tot slot geven onze medewerkers ook opleidingen over fysieke en functionele revalidatietechnieken aan lokaal personeel. Dit draagt bij tot realisatie van het project rond gemeenschapsgerichte revalidatie van Handicap International en onze lokale partner.

Meer over dit onderwerp

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

Het UNESCO Onderwijsrapport 2O2O: Focus op de inclusie van kinderen met een beperking
© J. Mc Geown / HI
Integratie

Het UNESCO Onderwijsrapport 2O2O: Focus op de inclusie van kinderen met een beperking

Op 23 juni publiceerde UNESCO haar jaarlijks mondiaal onderwijsrapport. Het rapport maakt de balans op van de wereldwijde vooruitgang van het onderwijs en richt zich dit jaar op de inclusie van alle kinderen in het onderwijssysteem, inclusief kinderen met een beperking. Julia McGeown, experte inclusief onderwijs bij HI, geeft toelichting bij het rapport.

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.