Meteen naar de inhoud

Toegang tot kinesitherapie en betere integratie in Iraaks Koerdistan

Gezondheid Integratie
Tot voor kort kon enkel de papa van Gashtiar – een jongen met hersenverlamming uit Iraaks Koerdistan – de pijnen van zijn zoon verlichten, dankzij de oefeningen die hij als turnleerkracht kent. Sinds Handicap International revalidatieruimten inrichtte in de buurt, krijgt Gashtiar de mogelijkheid om ook professionele kinesitherapiesessies volgen die hem vooruit helpen.
Drie medewerkers van Handicap International zitten lachend en geknield rond Gashtiar die op zijn buik ligt.

Tot voor kort kon enkel de papa van Gashtiar – een jongen met hersenverlamming uit Iraaks Koerdistan – de pijnen van zijn zoon verlichten, dankzij de oefeningen die hij als turnleerkracht kent. Sinds Handicap International revalidatieruimten inrichtte in de buurt, krijgt Gashtiar de mogelijkheid om ook professionele kinesitherapiesessies volgen die hem vooruit helpen.

In het gouvernement Halabja in Iraaks Koerdistan heeft Handicap International een revalidatieproject opgestart in samenwerking met de lokale gemeenschap. Dat gebeurde nadat onze teams de behoeften in kaart brachten in en rond de gelijknamige stad Halabja en moesten vaststellen dat er in de regio veel mensen met een beperking leven.

Onze teams voorzien in fysieke en functionele revalidatiezorg via een lokale partnerorganisatie. “Mensen met een handicap hebben hier vrijwel altijd nood aan hebben”, licht Lucia Bernhard toe, onze medewerkster revalidatietechnieken.

Handicap International richtte al vier ruimtes in voor fysieke en functionele revalidatie. Matthieu Bazar, medewerker revalidatietechnieken en inclusie, benadrukt dat al het materiaal dat tijdens de sessies wordt gebruikt, afkomstig is van de lokale markt. “Zo tonen we aan dat dergelijk materiaal eigenlijk beschikbaar is voor iedereen.”

Naast de sessies in het centrum gaan de kinesitherapeuten van Handicap International ook op huisbezoek. Ze helpen mensen met beperkte mobiliteit door hun gezin advies te geven over welke oefeningen of aanpassingen ze in hun directe omgeving kunnen doen, om de persoon met een handicap meer comfort te bieden.

Goed nieuws voor Gashtiar

Het zijn lokale kinesitherapeuten die rondgaan in een twintigtal dorpen om personen te identificeren die hulp nodig hebben. Op die manier werd ook Gashtiar, een jongen van elf, opgemerkt.

“Tijdens de zwangerschap was onze zoon kerngezond”, vangt Sabir aan, de papa van Gashtiar. “Maar vlak na de bevalling vertelden de dokters dat er iets fout was gelopen bij de geboorte en dat de gevolgen ernstig waren. We hebben Gashtiar nog naar een ander ziekenhuis gebracht toen we zagen hoe erg hij eraan toe was. Daar heeft hij nog veertig dagen in de couveuse gelegen.”

In het dorp waar het gezin woont, richtte Handicap International een ruimte van het lokale gezondheidscentrum in als revalidatieruimte. Voor Gashtiar  en zijn familie is dat goed nieuws, want in de buurt zijn er weinig diensten beschikbaar. “Het zorgaanbod voor mijn zoon is beperkt,” zegt zijn papa. “Ik heb al vaak gedroomd over andere landen waar hij een gepaste behandeling zou kunnen krijgen. Het is dus uitstekend nieuws dat er nu vlakbij een kinesitherapiecentrum is!”

Sabir beschikt echter ook over een dosis handige kennis om zijn zoon te helpen: “Ik ben turnleerkracht en geef ook lessen Koerdische dans. Ik ken dus oefeningen die de spiermassa helpen versterken of stretchoefeningen, die de pijn bij mijn zoon een beetje verlichten.”

Een plaats in de gemeenschap

Bij het huisbezoek bevestigt onze medewerkster Lucia dat goede invloed van Sabirs oefeningen: “ Die zijn heel positief! Bovendien scheppen ze een hechte band tussen vader en zoon, wat van cruciaal belang is. De oefeningen die Gashtiar in ons recent ingerichte revalidatiecentrum zal kunnen doen, zullen nog wat functioneler en intensiever zijn.”

Naast het toegankelijker maken van gezondheidszorg door de inrichting van revalidatieruimtes, bouwen de teams van Handicap International ook een netwerk uit van vrijwilligers in de regio. Die vrijwilligers zien erop toe dat mensen met een beperking hun plaats vinden in de gemeenschap en dat met hen rekening wordt gehouden.

Tot slot geven onze medewerkers ook opleidingen over fysieke en functionele revalidatietechnieken aan lokaal personeel. Dit draagt bij tot realisatie van het project rond gemeenschapsgerichte revalidatie van Handicap International en onze lokale partner.

Meer over dit onderwerp

Handicap International en de strijd tegen Covid-19
© Patrick Meinhardt / HI
Gezondheid Noodhulp

Handicap International en de strijd tegen Covid-19

Hoewel het epicentrum van de Coronaviruspandemie zich nu in Europa bevindt, blijft het virus zich verspreiden over alle landen en continenten. Het aantal getroffen mensen neemt elke dag toe. Gezien deze ongekende en dramatische situatie neemt Handicap International speciale maatregelen om alle teams te beschermen, de operationele slagkracht te behouden en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te blijven helpen.

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu
© Patrick Meinhardt/HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.

Rwanda: 25 jaar na de genocide Gezondheid

Rwanda: 25 jaar na de genocide

Vanaf 7 april herdenkt Rwanda de genocide waarbij mannen, vrouwen en kinderen gedurende 3 maanden gemarteld, verkracht en uitgemoord werden. Meer dan 800 000 mensen kwamen daarbij om. De littekens van dat zinloze geweld zijn 25 jaar later nog steeds zichtbaar.