Goto main content

Trésor, het onzichtbare kind

Revalidatie
Democratische Republiek Congo

Trésor leek jarenlang onzichtbaar. Tot hij opnieuw naar school kon gaan en zijn eerste “stuk ijzer” kreeg van Handicap International. 

© Thomas Freteur / HI

Trésor is 12 jaar. Hij woont met zijn gezin in een arme wijk van de miljoenenstad Kinshasa. Toen hij drie jaar oud was, werd hij te grazen genomen door polio. Sindsdien is hij verlamd aan zijn linkerbeen. Trésor heeft jarenlang in de schaduw geleefd. Het is pas sinds Trésor werd opgemerkt door het team van Handicap International, dat hij uit de schaduw kon treden.

De dag dat …

"Ik herinner me nog goed dat mijn kleine broertje polio kreeg. Hij had zeer hoge koorts. Onze ouders zijn in allerijl met hem naar het ziekenhuis gegaan. Het was al snel duidelijk dat Trésor zijn linkerbeen niet meer zou kunnen gebruiken. Het was een hele schok. Hij kon niet meer spelen of rennen zoals vroeger,” vertelt zijn broer Nsumbu-Mateka.

Trésor stopt met naar school te gaan en raakt geïsoleerd. Nochtans zou hij met een aangepaste behandeling en opvolging wel zijn mobiliteit kunnen behouden. Alleen hebben zijn ouders er eenvoudigweg de financiële middelen niet voor. Ze komen met moeite toe. Zes jaar gaan voorbij. Dan hoort zijn oudere broer dat er een school is die wel kansen biedt aan kinderen met een beperking. Eindelijk mag Trésor weer naar school, een nieuw kantelpunt in zijn leven. 

Hij wordt er meteen opgemerkt door een team van HI. Onze organisatie leidt er een project om de scholing van kinderen met een beperking te bevorderen. Zo zorgt HI voor vormingen voor leerkrachten, zodat ze hun onderwijsmethoden aanpassen aan de behoeften van bepaalde kinderen met een beperking. Ook wordt ervoor gezorgd dat de school fysiek toegankelijk is, door het aanbrengen van een toegangshelling, het aanpassen van de toiletten en andere plaatsen waar aanpassingen nodig zijn.

Stuk ijzer

HI maakt een afspraak met Trésor in het revalidatiecentrum. Trésor krijgt een paar krukken, een orthese en een op maat gemaakte ortheseschoen. Hij houdt vooral van zijn orthese, die hij zijn "brace" of "libende" noemt, wat in zijn Lingala-taal "stuk ijzer" betekent. Rekening houdend met zijn groei, moet HI twee keer per jaar een nieuwe orthese voorzien voor Trésor. 

Hoewel de staat van de wegen rampzalig is en Trésor ongeveer drie kwartier moet wandelen om op school te raken, laat hij zich niet meer tegenhouden. Trésor houdt van rekenen en tekenen, van fietsen en met zijn vrienden spelen. Sinds hij opnieuw naar school gaat en opgevolgd wordt door Handicap International, is Trésor niet langer onzichtbaar …
 

Doe een gift en zet iets in beweging
voor de personen met een beperking in Kinshasa

Krukken Krukken Krukken Krukken

Met 20 euro draag je bij aan een paar krukken

Prothese Prothese Prothese Prothese

Met 48 euro draag je bij aan een prothese

rolstoel rolstoel rolstoel rolstoel

Met 80 euro draag je bij aan een rolstoel

Meer over dit onderwerp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg
© HI
Gezondheid Noodhulp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg

Handicap International verbetert in de DR Congo de toegang tot gezondheidszorg en biedt medische en psychosociale hulp aan ontheemde families.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

Op de schoolbanken dankzij een prothese
© Stephen Rae / HI
Gezondheid Revalidatie

Op de schoolbanken dankzij een prothese

De Cambodjaanse Srey Neang verloor een been door een ongeval doen ze 4 jaar oud was.