Goto main content

Tyfoon Rai: HI lanceert eerste hulpacties

Noodhulp
Filipijnen

Handicap International bereidt zich voor op een noodhulpoperatie in de Filipijnen, na de passage van de tropische storm Rai midden december.

Melanie Ruiz, Operations Manager voor HI Filipijnen en Indonesië, overziet de schade in de stad Surigao in de Filipijnen..

Melanie Ruiz, Operations Manager voor HI Filipijnen en Indonesië, overziet de schade in de stad Surigao in de Filipijnen.. | © K. Tolentino / HI

Meer dan één miljoen mensen zijn getroffen door de tyfoon Rai, die tussen 16 en 18 december over het land raasde. Handicap International was één van de eerste humanitaire organisaties die de schade in het land kon opmeten en bereidt zich nu voor op het lanceren van hulpverleningsacties.

Noodhulp in 2 provincies

Wanneer de evaluatie van de noden afgerond is, zullen de HI-teams vanaf 26 december in de provincies Bohol en Surigao del Norte beginnen met hun hulpacties ten behoeve van de door de tyfoon getroffen bevolking.

De teams in de provincie Bohol zullen 3.024 tijdelijke onderkomens verdelen onder mensen wier huizen zijn verwoest. Onze organisatie is ook van plan om, in samenwerking met een andere organisatie, 2.700 dekzeilen uit te delen. De steun zal gezinnen een fatsoenlijk onderdak bieden totdat zij hun huizen kunnen herbouwen.

In de provincie Surigao Del Norte gaat HI al zeker 100 hygiënekits, bestaande uit zeep, tandenborstels, tandpasta en maandverband, verdelen. Bovendien zal onze organisatie geld overhandigen aan 300 van de meest kwetsbare gezinnen in drie barangays - wijken - in de stad Surigao. De gezinnen zullen de hulp kunnen gebruiken om voedsel te kopen op de plaatselijke markten.

"Onze teams zijn blij dat ze deel kunnen uitmaken van deze operaties. HI was een van de eerste humanitaire organisaties die de behoeften ter plaatse evalueerde en we zijn blij dat we kunnen terugkeren met hulp om de getroffen bevolkingsgroepen te helpen. We staan te popelen om te beginnen met de uitvoering van de eerste hulpoperaties," zegt Alvin Dumduma, HI-projectmanager op de Filipijnen.

Onstabiele situatie

HI zal de hulp verdelen nadat onze organisatie de gezinnen en de meest kwetsbare personen heeft geïdentificeerd in coördinatie met de plaatselijke autoriteiten en de wijkteams.

"De situatie verandert voortdurend. Mensen die door de tyfoon zijn getroffen, willen niet wachten in overvolle en oncomfortabele evacuatiecentra met beperkte toegang tot sanitaire voorzieningen. Zij willen naar huis terugkeren om hun huizen weer op te bouwen. We zullen hun behoeften opnieuw moeten evalueren wanneer we hen noodhulp gaan verlenen," legt Alvin Dumduma uit. "Met zoveel getroffen mensen is het echt belangrijk om rekening te houden met de behoeften van de meest kwetsbare mensen en de meest directe behoeften."

Toekomstige acties

HI onderzoekt de mogelijkheid om te werken aan kindvriendelijke ruimten, met onderwijs- en leeractiviteiten. Deze veilige ruimten kunnen worden gebruikt om toezicht te houden op het onderwijs van de kinderen en hen psychosociale bijstand te verlenen om tekenen van trauma op te sporen.

In een tweede fase is onze organisatie ook van plan om non-food artikelen uit te delen, zoals kookkits en "dignity" kits, met artikelen als maandverband, ondergoed, toiletpapier, enz.

Gepubliceerd op: 24 december 2021

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.