Goto main content

Oeganda

Door de verslechterende omstandigheden in Zuid-Soedan en Congo is het aantal vluchtelingen dat sinds midden 2016 in Oeganda aankomt enorm toegenomen.  

Handicap International (HI) helpt vluchtelingen om onafhankelijk te worden en biedt psychologische steun en revalidatiezorg, terwijl het ervoor zorgt dat alle kinderen naar school kunnen

 

Kinderen spelen op de schommels in kamp Omugo

Kinderen spelen op de schommels in kamp Omugo | © K.Petrus / HI

Lopende acties

Na haar activiteiten in 2013 te hebben opgeschort, is HI in de zomer van 2017 opnieuw van start gegaan in Oeganda om de grote aantallen vluchtelingen die het land binnenkomen, waarvan de meesten het conflict in Zuid-Soedan zijn ontvlucht, te ondersteunen. HI werkt voornamelijk met vluchtelingen met specifieke behoeften (personen met een handicap, ouderen, alleenstaande moeders met kinderen, niet-begeleide minderjarigen, enz.) en vergemakkelijkt hun toegang tot diensten in de vluchtelingendorpen.

HI biedt kwetsbare vluchtelingen psychosociale steun en geestelijke gezondheidszorg - veel vluchtelingen hebben immers ernstige trauma’s opgelopen. De organisatie biedt ook fysieke revalidatiezorg om mensen met een handicap zelfstandiger te maken, probeert kinderen met een handicap toegang tot onderwijs te garanderen, zorgt voor sociaal-economische emancipatie en ijvert voor sociale bescherming voor enkele van de meest kwetsbare gemeenschappen.
In 2019 is HI Oeganda begonnen met een innovatief project waarbij 3D-printers worden gebruikt om orthesen (spalken en braces) te maken voor vluchtelingen met verwondingen of handicaps.

Sinds 2020 biedt HI Oeganda een antwoord op de aanhoudende COVID-19 pandemie door structurele ondersteuning op het gebied van gezondheid, geestelijke gezondheid en het verminderen van bepaalde sociaaleconomische gevolgen voor kwetsbare huishoudens.

 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Oeganda

Oeganda telt 47,1 miljoen inwoners, waarvan 21% onder de armoedegrens leeft.

Sinds 2016 hebben gevechten in Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo, in combinatie met verslechterende omstandigheden door verschillende seizoenen van droogte in de regio, geleid tot een enorme toename van voornamelijk Zuid-Soedanese en Congolese vluchtelingen in Oeganda.  Oeganda is sindsdien het grootste opvangland voor vluchtelingen in Afrika geworden. Sinds maart 2022 zijn meer dan 52.000 vluchtelingen vanuit de Democratische Republiek Congo (DRC) de grens met Oeganda overgestoken.

Het land heeft een relatief open asielbeleid, maar het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat kwetsbare vluchtelingen eerlijke en gelijke toegang hebben tot humanitaire hulp en essentiële diensten.

Team van Handicap International in Oeganda: 85

Aanwezig in Oeganda: Sinds 2009

Lees ook

3D-project werpt vruchten af
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

3D-project werpt vruchten af

Kennedy kon door een hersenverlamming jarenlang niet rechtstaan of stappen. Twee orthesen en kinesitherapeutische oefeningen brachten daar verandering in.

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.