Goto main content

3D-project werpt nu al vruchten af

Revalidatie
Oeganda

Kennedy kon door een hersenverlamming jarenlang niet rechtstaan of stappen. Twee orthesen en kinesitherapeutische oefeningen brachten daar verandering in.

Kennedy staat zelfstandig recht en glimlacht naar de camera. Links zien we Paul Lokiru en wat dozen op de achtergrond.

De 9-jarige Kennedy kan zelfstandig stappen. Juni 2023, Oeganda | © Crolle Agency / HI

Kennedy komt uit Zuid-Soedan. Een conflict in zijn geboorteland verplichtte hem om samen met zijn familie naar Oeganda te vluchten. Sinds 2020 wordt hij opgevolgd door het team van Handicap International dat in de vluchtelingendorpen aan het werk zijn. Dankzij een grote portie doorzettingsvermogen zette de jongen onlangs letterlijk een eerste grote stap. Zijn eerste stap zonder looprek.

Paul, Esther et Kennedy, en train de faire des exercices de kiné en juin 2023 © Crolle Agency / HIKennedy zelf herinnert zich niets van de vlucht uit Zuid-Soedan. Hij was dan ook slechts negen maanden toen ze wegtrokken. Eenmaal aangekomen in Oeganda settelden ze zich in Rhino, een vluchtelingendorp in het district Arua in het noordwesten van het land. Kennedy woont er met zijn moeder en twee andere kinderen.

Kennedy had voordien nooit enige vorm van kinesitherpeutische zorg gekregen. Hoewel hij relatief gemakkelijk kan eten, drinken en horen, kan hij niet praten of stappen. Bovendien is het vasthouden van fijne voorwerpen enorm moeilijk.

Scan de la jambe en vue de la préparation d’une prothèse 3D © Q. Neely / HIUne imprimante 3D imprime une orthèse en Ouganda. © Crolle Agency / HI"Het was echt moeilijk voor mij", vertelt Esther Ariye, Kennedy's moeder. Gedurende vier jaar moest ik Kennedy altijd op mijn rug dragen. Hij kon niet zelfstandig rechtstaan, zelfs kruipen lukte niet."

In februari 2020 werd de situatie van Kennedy door vrijwilligers van de gemeenschap doorgegeven aan het team van Handicap International. Na een evaluatie werd de jongen ingeschreven in het '3D Petra'-project. Een revolutionair project dat gebruik maakt van 3D-printers om orthesen en prothesen op maat te maken. Kennedy kreeg zo al snel een twee zogenaamde dynamische bilaterale protheses. Dit is een hulpmiddel uit kunststof dat rond zijn voet en enkel wordt gebonden, aan beide zijden van zijn been steun biedt en flexibel meebuigt met de enkel.

Zelfstandig rechtstaan

Eén jaar later en vele sessies met zijn vaste kinesitherapeut Paul Lokiru van Handicap International verder, kan Kennedy voor de eerste keer zelfstandig rechtstaan. Met de hulp van een looprek kan hij zich verplaatsen en al wat spelen met andere kinderen. Voor een goede opvolging van de jongen leert Paul Kennedy's moeder enkele revalidatieoefeningen aan.

Kennedy en juin 2023 © Croll Agency / HI"Door deze kennis over te dragen aan de familie, zorgen we voor een opvolging van de zorg, zelfs tijdens onze afwezigheid. Onze interventiezone is uitgestrekt en hierdoor kunnen we niet dikwijls langskomen. Dit is echt belangrijk. Kennedy is het beste voorbeeld hiervan. Toen ik na enkele maanden opnieuw langskwam, zag ik hoe hij al zelf kon stappen, zonder looprek." - Paul Lokiru.

Vandaag kan Kennedy zelfstandig stappen, zonder hulp, en dat is een grote overwinning voor de kleine jongen. Hij kan zich met gebaren beter uitdrukken, waardoor communiceren met zijn familie en vrienden gemakkelijker werd.

"Voorheen kon Kennedy niets in zijn handen houden. Nu kan hij gemakkelijk zelf eten, rechtstaan, rondstappen en met andere kinderen spelen. Dat maakt me zo gelukkig! Vroeger zat ik dagen en nachten op mijn nagels te bijten van bezorgdheid, maar nu weet ik dat al mijn kinderen zich goed voelen," lacht Esther.

Geen eindpunt

Kennedy et Esther en juin 2023 © Crolle Agency / HIKennedy heeft enorme vooruitgang geboekt, maar voor zijn moeder en hijzelf is dit geen eindpunt. Hij moet nu werken aan zijn evenwicht en trainen om steeds sneller te kunnen stappen. Naarmate hij groeit, moeten zijn orthesen telkens worden vervangen om ervoor te zorgen dat ze aangepast blijven aan zijn lichaam. Hij zal ook naar school moeten gaan om te kunnen leren.

 

"Ik zou graag willen dat Kennedy naar een speciale school kan gaan, waar goed voor hem wordt gezorgd. Het is op dit moment echter nog te moeilijk om hem elke dag van en naar school te brengen", zegt Esther.

 

In het vluchtelingendorp waar Kennedy woont, en waar extreme armoede altijd aanwezig is, ontstaan toch telkens opnieuw momenten van hoop. Kinderen die niet eens een bal hebben om mee te voetballen, verdraaien plastic zakken rond mekaar en maken zo hun eigen bal. Ook het verhaal van Kennedy is er één van hoop: vandaag kan hij rechtstaan en stappen. Later misschien wel lopen en mee voetballen.

Het project '3D Petra' bestaat loopt in de vluchtelingendorpen Rhino, Omugo en Imvepi. Het maakt gebruik van innovatieve 3D-printtechnologie om orthopedische hulpmiddelen en revalidatiediensten te bieden aan vluchtelingen die in deze dorpen wonen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met CorSu en het Arua Hospital.

Gepubliceerd op: 9 augustus 2023

Meer over dit onderwerp

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.