Meteen naar de inhoud

Oeganda

Oeganda vangt de meeste vluchtelingen op van alle Afrikaanse landen. Het gaat om in totaal 1,3 miljoen mensen, waaronder 1 miljoen vluchtelingen uit Zuid-Soedan. Handicap International helpt deze mensen een eigen bestaan op te bouwen en verleent psychosociale ondersteuning en revalidatiezorg. Tegelijkertijd wordt er bekeken hoeveel mensen een beperking hebben en worden deze verwezen naar de betrokken instanties.

© K.Petrus / HI

Lopende acties

Nadat de activiteiten in 2013 waren beëindigd, lanceerde Handicap International in de zomer van 2017 opnieuw een programma in Oeganda. Het betreft ondersteuning aan de grote groepen vluchtelingen die het land binnenkomen. De meesten van hen zijn gevlucht wegens het conflict in Zuid-Soedan. De organisatie identificeert mensen met specifieke behoeften (mensen met een beperking, ouderen, alleenstaande moeders, niet-begeleide kinderen enz.) en helpt hen met het vinden van de juiste (humanitaire of andere) hulp.

Verder geeft Handicap International hen psychosociale en psychologische ondersteuning, naast het aanbieden van revalidatiezorg en mobiele hulpmiddelen (krukken, rolstoelen enz.). Om de financiële draagkracht en voedselzekerheid van de vluchtelingen te verbeteren, biedt Handicap International financiële hulp aan gezinnen die op de vlucht zijn.

 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Oeganda, met een bevolking van 40 miljoen mensen, waarvan 20 % onder de armoedegrens, is politiek gezien redelijk stabiel sinds het vorige decennium. Dit in schril contrast met andere landen in het Grote Merengebied.

De voorbije maanden raakte het land direct betrokken bij het conflict in Zuid-Soedan, waar meer dan een miljoen vluchtelingen het geweld ontvluchtten en een veilig onderkomen in Oeganda zochten. Het land vangt nog eens 300 000 mensen uit andere landen (Soedan, Democratische Republiek Congo enz.) op.

Team van Handicap International in Oeganda: 20
Aanwezig in Oeganda: Sinds 2009

 

Lees ook

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?