Goto main content

Oeganda

Oeganda vangt de meeste vluchtelingen op van alle Afrikaanse landen, met vluchtelingen die 3,5% van de totale bevolking van het land uitmaken. Handicap International helpt deze mensen een eigen bestaan op te bouwen en verleent psychosociale ondersteuning en revalidatiezorg, terwijl het ervoor zorgt dat alle kinderen naar school kunnen gaan. 

© K.Petrus / HI

Lopende acties

Nadat de activiteiten in 2013 waren beëindigd, lanceerde Handicap International in de zomer van 2017 opnieuw een programma in Oeganda. Het betreft ondersteuning aan de grote groepen vluchtelingen die het land binnenkomen. De meesten van hen zijn gevlucht wegens het conflict in Zuid-Soedan. De organisatie identificeert mensen met specifieke behoeften (mensen met een beperking, ouderen, alleenstaande moeders, niet-begeleide kinderen enz.) en helpt hen met het vinden van de juiste (humanitaire of andere) hulp.

Verder geeft Handicap International hen psychosociale en psychologische ondersteuning - veel vluchtelingen zijn getuige geweest van of hebben aanzienlijke trauma's meegemaakt. We bieden ook fysieke revalidatiezorg om mensen met een beperking te helpen meer zelfstandigheid te krijgen. 

In 2019 is HI Uganda begonnen met een innovatief project waarbij gebruik wordt gemaakt van telegeneeskunde en 3D-printers om orthesen (spalken en beugels) te maken voor vluchtelingen met verwondingen of een beperking.

 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Oeganda, met een bevolking van 40 miljoen mensen, waarvan 20 % onder de armoedegrens, is politiek gezien redelijk stabiel sinds het vorige decennium. Dit in schril contrast met andere landen in het Grote Merengebied.

Sinds 2016 hebben de gevechten in Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo, parallel aan de verslechterende omstandigheden als gevolg van verschillende droogteperiodes in de regio, geleid tot een massale toename van voornamelijk Zuid-Soedanese en Congolese vluchtelingen in Oeganda.  Oeganda is sindsdien het grootste opvangland in Afrika geworden, met vluchtelingen die 3,5 procent van de totale bevolking van het land, dat 39 miljoen mensen telt, uitmaken. 85% zijn vrouwen en 61% kinderen.

Het land heeft een genereus asielbeleid ingevoerd, maar het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat kwetsbare vluchtelingen eerlijke en gelijke toegang hebben tot humanitaire hulp en essentiële diensten.

Team van Handicap International in Oeganda: 110
Aanwezig in Oeganda: Sinds 2009

 

Lees ook

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?
X. Olleros - HI
Revalidatie

Dossier: revalidatiezorg, luxe of noodzaak?

Revalidatiezorg klinkt niet sexy. Je vult er geen hongerige magen mee, het vaccineert geen bevolkingen en het stopt geen tanks. Vandaar de vraag: hoe noodzakelijk is kwaliteitsvolle en betaalbare revalidatiezorg?