Goto main content

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"

Integratie Revalidatie
Oeganda

Gina is 4 jaar oud en woont in Oeganda. Het meisje heeft X-benen en dit maakt haar dagelijks leven heel wat moeilijker. Handicap International voorzag haar van 3D-geprinte knie-enkel-voet ortheses.

Kinderen in schooluniform staan achter elkaar in de rij voor een volwassene, van achteren gezien. Op de eerste rij staat een klein meisje met ortheses aan beide benen.

Dankzij haar nieuwe ortheses gaat Gina naar school en speelt ze graag met haar vrienden, april 2024. | © Infomercial Media / HI

De aandoening van Gina heeft gevolgen op haar dagelijks leven

Gina (schuilnaam) is een meisje van 4 jaar dat samenwoont met haar ouders, broers en zussen in de buurt van het vluchtelingenkamp in Kyangwali, in Oeganda. Gina heeft een aandoening, die algemeen bekend staat als X-benen, waardoor het voor haar moeilijk en pijnlijk is om lange afstanden te wandelen. 

Haar moeder merkte dat haar dochter steeds slechter wandelde, totdat haar knieën een voor een blokkeerden. Het was dus moeilijk voor het meisje om te lopen en te spelen met de andere kinderen, omdat ze telkens viel. Bovendien kon ze bepaalde bewegingen, zoals hurken om naar het toilet te gaan, niet meer uitvoeren, wat haar dagelijks leven moeilijker maakte. 

Tot overmaat van ramp, herinnert haar moeder zich dat de buren haar openlijk uitlachten, waardoor Gina niet meer met de andere kinderen wilde spelen. 

"Toen ik merkte dat haar toestand achteruitging, heb ik Gina meegenomen naar het gezondheidscentrum in Kyangwali. De zorgverleners zagen haar en zeiden dat ze geopereerd moest worden. Ik moest naar huis gaan en wachten tot ze me belden om haar naar het regionale ziekenhuis van Hoima te brengen voor de operatie", vertelt de moeder van Gina.

Gina kan eindelijk naar school

Eind september 2023 kreeg Gina's moeder een telefoontje dat haar dochter behandeld kon worden. Aangezien het regionale ziekenhuis van Hoima zo ver van hun verblijfplaats was, werd ze met een ambulance gebracht en werd de operatie gratis uitgevoerd. 

Na een week in het ziekenhuis, mocht Gina terug naar huis om haar medische behandeling in het lokale gezondheidscentrum voort te zetten. In oktober 2023, werd het meisje doorverwezen naar Handicap International voor begeleiding door een kinesitherapeut. Eerst kreeg ze een looprek om haar te helpen wandelen en daarna werd ze geëvalueerd voor knie-enkel-voetortheses. Het meisje kreeg deze 3D-geprinte ortheses in december 2023. 

Om er zeker van te zijn dat Gina weet hoe ze haar nieuwe ortheses moet gebruiken en beter kan wandelen, brengen de kinesitherapeuten van Handicap International haar een keer per maand een bezoek ter opvolging. Dan ondersteunen ze haar bij het gebruiken van haar ortheses en de voortdurende versterking van haar ledematen door middel van oefeningen. 

Gina kan nu naar school dicht bij haar huis en gaat daar samen met haar broers en zussen naartoe. Ze is niet meer bang dat buren haar uitlachen omwille van haar knieën en ze speelt nu vrij buiten met andere kinderen. 

"Mijn dochter is gestart in de kleuterschool, omdat ze dankzij haar ortheses makkelijker kan wandelen. Ik ben Handicap International heel dankbaar voor hun steun. De buren lachen mij en mijn dochter nu niet meer uit", besluit de moeder van Gina. 

Gepubliceerd op: 23 mei 2024

Meer over dit onderwerp

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen
© RAKOTONDRAPARANY D. NJARA / HI
Integratie

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen

Wereldwijd zijn er 386 miljoen mensen met een handicap meerderjarig en dus oud genoeg om te werken. Toch is 80% van hen niet aan de slag.

De ouder-kind relatie, essentieel voor de ontwikkeling van ondervoede kinderen
© Kadjara Diontol / HI
Gezondheid Revalidatie

De ouder-kind relatie, essentieel voor de ontwikkeling van ondervoede kinderen

De interventies van Handicap International voor ondervoede kinderen zijn gebaseerd op de emotionele band tussen de kinderen en hun ouders. Amina uit Tsjaad volgde met haar dochterje Zenaba een begeleidingstraject bij de organisatie.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.