Van verontwaardiging tot wereldwijde beweging
In 1982 richtte Handicap International haar eerste ateliers op voor de productie van protheses gemaakt uit plaatselijk beschikbare materialen. 40 jaar later ondersteunt Handicap International nog steeds mensen die ledematen hebben verloren: tussen 2017 en 2022 werden 400.000 protheses geproduceerd en aangemeten.
“Eerder dit jaar was ik zelf nog getuige van hoe kinderen in vluchtelingenkampen in Noord-Oeganda werden uitgerust met een 3D-geprinte brace en voor het eerst konden stappen. Dat maakt me enorm trots”, vertelt Erwin Telemans, algemeen directeur van Handicap International België.
Van protheses in leer en hout in het begin van de jaren 80, over polypropyleen of hars, tot ge-3D-printe braces; pragmatisme en autonomie staan nog steeds centraal in de innoverende projecten van Handicap International.
Doorheen de jaren heeft Handicap International haar actieterrein uitgebreid tot alle soorten handicaps in tal van landen. Sinds de oprichting is het actief geweest in 86 landen en steunt het mensen met een beperking en kwetsbare mensen: zo versterkt het hen om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, faciliteert het de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs en komt het op voor fundamentele rechten. Handicap International werkt daarvoor samen met honderden partnerorganisaties. Tussen 2012 en 2022 hebben meer dan 23 miljoen mensen baat gehad bij de projecten van Handicap International.
In 1995 werd België het eerste land ter wereld dat het gebruik van antipersoonsmijnen verbood. | © J. J. Bernard / Handicap International
Campagne voeren tegen explosieve wapens
Handicap International beperkt zich niet tot de hulp aan mijnslachtoffers, maar is ook betrokken bij ontmijningsacties en risico-educatie. Sinds 1992 is het een belangrijke speler op het gebied van humanitaire ontmijning en focust het sterk op het menselijke aspect.
De voorbije vijf jaar heeft Handicap International meer dan 80 miljoen vierkante meter verontreinigde grond gesaneerd en vrijgegeven. Het gebruik van drones om een gebied te controleren op eventuele landmijnen is daarbij een revolutie in de humanitaire ontmijning. Zo kunnen grote oppervlaktes met verontreinigde zones heel precies en in een recordtijd in kaart worden gebracht.
Om burgers te beschermen en praktijken op een duurzame manier te veranderen, voert Handicap International internationale campagnes. In 1995 werd België het eerste land ter wereld dat het gebruik van antipersoonsmijnen verbood. Twee jaar later werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Internationale Campagne tegen Landmijnen, waarvan Handicap International medeoprichter is. In datzelfde jaar werd het Verdrag van Ottawa ondertekend, waarbij antipersoonsmijnen werden verboden. Handicap International leidde vervolgens een campagne om clusterbommen te verbieden. Vandaag voert de organisatie campagne tegen het bombarderen van burgers in dichtbevolkte gebieden.
1997: het Verdrag van Ottawa dat antipersoonsmijnen verbiedt wordt ondertekend en de Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen, waarvan Handicap International medeoprichter is. | © ICBL
Reageren op humanitaire noodsituaties
Van bij het begin is het reageren op crisissituaties een integraal onderdeel geweest van Handicap International. Het implementeert inclusieve humanitaire hulp en begeleidt andere actoren om rekening te houden met de behoeften van mensen met een beperking en kwetsbare bevolkingsgroepen. Handicap International heeft de afgelopen vijf jaar 650.000 noodpakketten uitgedeeld aan mensen met een handicap en kwetsbare personen die in crisissituaties zijn terechtgekomen.
De uitdagingen van morgen aangaan
In de loop der jaren heeft Handicap International haar praktijken verder ontwikkeld om nog beter in te zetten op tal van thema's, zoals het versterken van inclusie en bescherming garanderen. Om de diversiteit te vergroten, concentreert de organisatie zich op de nationalisering van haar teams. Bovendien heeft Handicap International een instituut opgericht die de ethiek van haar acties en positionering waarborgt.
Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen voor de toekomst. Handicap International integreert een milieudimensie in haar projecten op het terrein om de mensen die het zwaarst worden getroffen door de klimaatcrisis en de gevolgen ervan, te steunen. Daarnaast heeft het zich er ook toe verbonden de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo wordt er bijvoorbeeld momenteel in Brussel een recyclagesysteem voor protheses ontwikkeld. Door bepaalde onderdelen te hergebruiken ontstaat er een circulaire economie.
Ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan bevestigt Handicap International opnieuw haar engagement om tegemoet te komen aan de steeds toenemende behoeften in een wereld waar conflicten en crisissen zich vermenigvuldigen. De organisatie laat zich leiden door vier waarden: menselijkheid, inclusie, engagement en integriteit.
"40 jaar later, gaat de strijd verder"
"Vandaag blijven we strijden voor meer inclusie voor mensen met een handicap, want hun rechten worden nog regelmatig geschonden, vooral als het gaat om de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs", zegt Erwin Telemans, algemeen directeur van Handicap International België. "Onze strijd tegen het bombarderen van burgers en het gebruik van clusterbommen in bevolkte gebieden gaat ook door."
Sinds 2000 kent koningin Mathilde haar Hoge Bescherming aan Handicap International toe. | © Le Soir
- 1982: Handicap International wordt opgericht in de Cambodjaanse vluchtelingenkampen in Thailand
- 1986: Oprichting van Handicap International België in Brussel
- 1995: België is het eerste land ter wereld met een verbod op het gebruik van antipersoonsmijnen
- 1997: Ondertekening van het Verdrag van Ottawa dat antipersoonsmijnen verbiedt en de Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen, waarvan Handicap International medeoprichter is
- 2000: Koningin Mathilde kent haar Hoge Bescherming toe aan Handicap International België
- 2005: Handicap International ontplooit een grootscheepse noodhulpoperatie in Zuid-Azië na de tsunami en sluit zich aan bij het Consortium 12-12
- 2006: Ondertekening van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, waaraan ook Handicap International heeft bijgedragen
- 2008: Ondertekening van het Verdrag van Oslo dat clustermunitie verbiedt
- 2010: Handicap International verleent hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti
- 2013: Handicap International lanceert een interventie ter ondersteuning van slachtoffers van de oorlog in Syrië
- 2017: De Belgische zangeres Axelle Red wordt ambassadrice van Handicap International België en werkt mee aan de campagne “Stop bommen op burgers”
- 2020: Handicap International ontvangt de Europese Horizon Award voor haar innovatieve projecten rond telerevalidatie en het gebruik van drones bij ontmijningsacties
- 2022: Handicap International lanceert een noodinterventie als antwoord op de oorlog in Oekraïne
2017: Axelle Red wordt ambassadrice van Handicap International België en werkt mee aan de campagne 'Stop bommen op burgers'. | © Laurie Dieffembacq / Belga - Handicap International