Goto main content

Revalidatie - #ItTakesTwo

1 miljard mensen leven met een beperking

Meer dan 50% van de personen met een beperking die in ontwikkelingslanden wonen, krijgt niet de nodige revalidatiezorg.
Dat zijn meer dan 400 miljoen mensen.

 

REVALIDEREN DOET LEVEN

Fysieke en functionele revalidatie staan sinds de oprichting van Handicap International centraal bij de acties van de organisatie. Het doel ervan is om mensen met een fysieke handicap – een aangeboren afwijking of afwijking ten gevolge van een ziekte of een ongeval – te helpen bij de ontplooiing van hun capaciteiten en deze vervolgens te behouden. Want de juiste zorgen hebben een enorme invloed op de levenskwaliteit van personen met een handicap: meer autonomie, betere onderwijskansen en economische kansen, geen isolement maar participatie…

Revalidatiezorg komt ten goede van de persoon, diens omgeving en de maatschappij. Een win-win-winsituatie! 

Daarom moet revalidatiezorg voor iedereen | toegankelijk | betaalbaar | kwaliteitsvol zijn

 

Revalidatiezorg is een life changer. 
Het heeft onmiddellijk een positieve invloed op de levenskwaliteit … met levenslange gevolgen.

 

ONZE PROJECTEN

NOOD AAN KINESITHERAPIE?   

Vaak is kinesitherapie een eerste cruciale stap. Dat is het geval bij mensen die een prothese zullen krijgen en waarop kinesitherapeuten hun patiënten voorbereiden. Een kinebehandeling is soms ook noodzakelijk na een ziekte (bijvoorbeeld polio) of een ongeval, om de vorming van ernstige of blijvende handicaps te vermijden. Zo is een specifieke behandeling nodig voor kinderen die geboren zijn met hersenverlamming, opdat ze zo zelfstandig mogelijk zouden worden. Kinesitherapeuten worden ook ingezet bij noodsituaties, om mensen te helpen die gewond raakten bij een natuurramp of een conflict.

BEHOEFTE AAN EEN PROTHESE OF ORTHESE?

De redenen waarom iemand een prothese of orthese nodig heeft, zijn net zo verschillend als de oorzaken van handicaps. Zo heeft een baby spalken nodig om zijn klompvoet weer recht te zetten. Revalidatietechnici kunnen ook aangepaste korsetten of stoelen maken voor mensen met een vervorming aan de wervelkolom of voor mensen die niet zelfstandig rechtop kunnen zitten. Dit komt frequent voor bij kinderen met hersenverlamming. Een prothese vervangt een afgezette ledemaat, terwijl een orthese een verzwakte ledemaat ondersteunt of terug rechtzet.

STEUN VAN FAMILIE EN VRIENDEN

Het is van groot belang dat de mensen die een persoon met een handicap omringen, worden betrokken in het revalidatieproces. Vrienden en familie moeten informatie krijgen over de revalidatieoefeningen die thuis kunnen worden gedaan en de manieren waarop ze de persoon met een handicap kunnen helpen om zelfstandiger te worden. Het is eveneens belangrijk om hen aan te leren hoe ze de gehandicapte persoon kunnen bijstaan bij minder evidente handelingen, zoals de verplaatsing van bed naar rolstoel. Soms is het nodig om de omgeving aan te passen, door bijvoorbeeld hellende vlakken te voorzien in huis of de werkplek gepast in te richten. Vooral ergotherapeuten hebben hierbij een rol te vervullen.

OPLEIDING VAN SPECIALISTEN

In veel landen waar Handicap International actief is, zijn er weinig kinesitherapeuten of orthoprothesisten om een revalidatieproces in goede banen te leiden. De teams van Handicap International staan daarom in voor de opleiding van personeel. Voldoende goed geschoolde specialisten zijn immers noodzakelijk om kwaliteitsvolle zorg in revalidatiecentra te kunnen garanderen.

IT TAKES TWO

Met twee sta je sterker. Twee, zoals in twee benen, armen, voeten of handen die je eerst niet optimaal kon gebruiken, maar nu wel.

Maar met twee (of meer) personen sta je ook sterker: Een familielid, vriend, buur, leraar of werkgever die je helpt. Een kinesitherapeut of orthopedisch technicus van Handicap International. En jij, want jij steunt onze projecten door dik en dun, en zorgt ervoor dat we elk jaar meer dan 200 000 mensen helpen om fysieke en sociale muren te slopen.   

Meer over dit onderwerp

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'
© HI
Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'

Hadil Al Saqqa ging afgelopen april aan de slag bij Handicap International in Gaza als projectmanager gezondheidszorg. Tenmidden van een oorlog biedt ze hulp aan anderen.