Goto main content

Handicap International is uiterst bezorgd over de oproep van de Israëlische autoriteiten aan de mensen in Rafah om te evacueren

Noodhulp
Palestijnse gebieden

Statement

Israëlische verdedigingstroepen roepen tienduizenden Gazanen die schuilen in het oosten van Rafah op om tijdelijk te evacueren naar een zogenaamde 'humanitaire zone', te voorbereiding van een grondoffensief in de stad.

"Handicap International is uiterst bezorgd over de oproep van de Israëlische autoriteiten aan de mensen in Rafah om te evacueren. Het humanitair recht stelt dat overplaatsing of evacuatie enkel kan als er geschikte accommodatie is om de bevolking op te vangen, wanneer de evacuaties plaatsvinden in omstandigheden waarbij hygiëne, gezondheid, veiligheid en voorziening van voedsel gegarandeerd wordt, en dat leden van dezelfde familie niet van elkaar gescheiden worden. Aan deze voorwaarden wordt niet voldaan.

In Rafah verblijven 1,5 miljoen mensen die al meerdere keren ontheemd zijn geraakt en in erbarmelijke omstandigheden leven. Burgers (over)leven te midden van verwoeste infrastructuur - vele gebouwen zijn heel onstabiel en kunnen elk moment instorten. Vele gebieden rond Rafah zijn verontreinigd door explosieven die een bedreiging vormen voor de lokale bevolking; niet-ontplofte munitie verontreinigen mogelijk de wegen die naar de zogenaamde 'humanitaire zone' leiden. Bovendien zijn er simpelweg geen 'veilige zones' in Gaza: gebieden die in het verleden zijn aangewezen als 'veilige zones' en waar mensen onderdak zochten, werden uiteindelijk het doelwit van militaire operaties.

Terwijl het offensief zich op gang trekt, zijn de huidige grensovergangen al gesloten, waardoor de in- en uitvoer van brandstof, goederen en personeel, die essentieel zijn voor de toegang en levering van humanitaire hulp, wordt geblokkeerd. Onder deze omstandigheden wordt de evacuatie van Rafah een humanitaire ramp. Alleen een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren kan bijkomende slachtofers onder de burgerbevolking voorkomen."

Camilla Dogliotti, directeur Handicap International Palestina

Gepubliceerd op: 7 mei 2024

Meer over dit onderwerp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie