Go to main content

Afghanistan

Afghanistan is verwoest door 40 jaar oorlog. Het is een van de zwaarst vervuilde landen met explosieve oorlogsresten. Basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs zijn ontoereikend. De laatste maanden wordt de bevolking geconfronteerd met een diepe voedselcrisis.

Revalidatiecentrum in Kandahar

Revalidatiecentrum in Kandahar | © Jaweed Tanveer / HI

Lopende acties

Handicap International (HI) is sinds 1987 in het land aanwezig. In 1996 richtte het een revalidatiecentrum op in Kandahar voor mensen met een handicap, onder wie slachtoffers van landmijnen. Het centrum biedt kinesitherapiebehandelingen aan en heeft er een werkplaats waar zowel protheses als ortheses worden gemaakt.

HI is een sterke speler die de rechten van overlevenden van landmijnen en andere mensen met een handicap in het algemeen bevordert en bepleit. Onze organisatie verleent ook technische steun aan de Afghaanse autoriteiten en andere belangrijke belanghebbenden. Zo dragen we bij tot een betere aanvaarding en integratie van deze mensen in de samenleving en verbeteren we hun toegang tot medische en andere basisdiensten.

HI geeft voorlichting over Mine Risk Education, verleent revalidatiediensten, leidt het plaatselijke personeel van het Ministerie van Volksgezondheid op en verleent steun aan de gezondheidsfaciliteiten. HI helpt de kwaliteit van de revalidatiediensten te verbeteren door een curriculum en opleidingscursussen voor fysiotherapeuten te ontwikkelen op basis van erkende internationale normen. Tenslotte verleent HI in de belangrijkste districten ook psychosociale steun op gemeenschapsbasis en noodrevalidatiediensten aan huis.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-acties in Afghanistan

Afghanistan is een van de armste landen ter wereld en is verwoest door 40 jaar oorlog, natuurrampen, chronische armoede en voedselonzekerheid. Helaas is de internationale hulp grotendeels ook opgeschort sinds de Taliban het land hebben overgenomen.

De Taliban hebben de vorige regering omvergeworpen en Afghanistan in september 2021 ingenomen. Sindsdien balanceert het land op de rand van een economisch bankroet. Het Wereldvoedselprogramma waarschuwde dat de helft van de Afghaanse bevolking met acute honger te kampen heeft nu de humanitaire nood tot recordhoogte is gestegen.

Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties zijn er 2,6 miljoen geregistreerde Afghaanse vluchtelingen in de wereld, van wie 2,2 miljoen in Iran en Pakistan. 3,5 miljoen mensen die ontheemd zijn door het conflict in Afghanistan - waarvan 700.000 in het jaar 2021 - worden geconfronteerd met acute en groeiende humanitaire behoeften (UNHCR).

Team van Handicap International in Afghanistan: 255
Aanwezigheid van Handicap International in Afghanistan: sinds 1987

 

Lees ook

1 jaar taliban aan de macht in Afghanistan
© HI
Revalidatie

1 jaar taliban aan de macht in Afghanistan

Sinds de taliban in augustus 2021 de macht in Afghanistan hebben overgenomen, is de humanitaire situatie erg verslechterd. 24,4 miljoen mensen - 55% van de bevolking - hebben humanitaire hulp nodig. Mensen met een beperking worden het hardst getroffen door de huidige crisis in Afghanistan.

HI zet activiteiten in Afghanistan verder
© Jaweed Tanveer / HI
Mijnen en andere wapens Revalidatie

HI zet activiteiten in Afghanistan verder

Het merendeel van de activiteiten van Handicap International in Afghanistan werd na een onderbreking van enkele dagen opnieuw opgestart. De humanitaire behoeften blijven enorm in het land, dat getekend is door decennia van conflicten. Afghanistan blijft wereldwijd één van de meest verontreinigde landen op vlak van oorlogsexplosieven en antipersoonsmijnen.