Goto main content

Afghanistan

Afghanistan is één van de meest verontreinigde landen door mijnen en niet-ontplofte oorlogswapens. Volgens de Landmine Monitor gaat het om een gebied van meer dan 600 vierkante kilometer. 

© Jaweed Tanveer / HI

Lopende acties

Handicap International is sinds 1987 in het land aanwezig. In 1996 richtte het een revalidatiecentrum op in Kandahar voor mensen met een handicap, onder wie slachtoffers van landmijnen. Het centrum biedt kinesitherapiebehandelingen aan en heeft er een werkplaats waar zowel protheses als ortheses worden gemaakt. Het centrum deelt eveneens loophulmiddelen uit, zoals krukken en rolstoelen. Dankzij een netwerk van vrijwilligers die opgeleid zijn door Handicap International, worden slachtoffers van landmijnen en mensen met een handicap die hulp nodig hebben, doorverwezen naar dit centrum.

HI heeft de voorbije jaren de locale partners opgeleid en de dienstverlening verbeterd. Het zal zich nu de Afghaanse overheid helpen om een studieprogramma en opleidingen op te stellen voor kinesisten en producenten van orthopedische hulpmiddelen, in lijn met de internationaal erkende normen.

Daarnaast bouwt Handicap International aan een dynamiek tussen lokale organisaties van mensen met een handicap en de overlevenden van ongevallen met explosieve oorlogsresten, zodat deze laatsten aandacht krijgen van de politieke leiders en de humanitaire organisaties die ontwikkelingsprojecten leiden in Afghanistan.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Ondanks veel steun van de internationale gemeenschap, blijft Afghanistan één van de armste landen ter wereld. Maar Afghanistan is een van de meest met mijnen verontreinigde landen ter wereld en de regio is kwetsbaar voor natuurrampen. Veel personen hebben te lijden onder de onveiligheid, onhygiënische leefomstandigheden en een beperkte toegang tot drinkbaar water, elektriciteit, medische zorgen, onderwijs en werk.

In 2016 werden 1900 ongevallen geregistreerd die veroorzaakt werden door mijnen en explosieve oorlogsresten. De meerderheid van de slachtoffers zijn burgers, en 4 op tien slachtoffers zijn kinderen.

Oorlog, het dagelijkse geweld en aanhoudende droogte hebben 2,6 miljoen Afghanen op de vlucht doen slaan. In 2016 lieten meer dan 600.000 mensen hun woning achter.

Team van Handicap International in Afghanistan: 188
Aanwezigheid van Handicap International in Afghanistan: sinds 1987

Lees ook

HI zet activiteiten in Afghanistan verder
© Jaweed Tanveer / HI
Mijnen en andere wapens Revalidatie

HI zet activiteiten in Afghanistan verder

Het merendeel van de activiteiten van Handicap International in Afghanistan werd na een onderbreking van enkele dagen opnieuw opgestart. De humanitaire behoeften blijven enorm in het land, dat getekend is door decennia van conflicten. Afghanistan blijft wereldwijd één van de meest verontreinigde landen op vlak van oorlogsexplosieven en antipersoonsmijnen.