Goto main content

Meer dan 900 personen geholpen na aardbevingen in Afghanistan

Noodhulp
Afghanistan

Sinds 8 oktober, één dag na de eerste schok, bieden Handicap International en haar partners noodhulp in de getroffen regio.

Een kinesitherapeut staat naast een kind in een rolstoel.

Herat, oktober 2023. Een lid van het revalidatieteam helpt een kind in een rolstoel. | © HI

Op 7, 11 en 15 oktober werd het noordoosten van Afghanistan getroffen door drie aardbevingen. Handicap International, dat al sinds 1987 in het land aanwezig is, kon al na 1 dag na de eerste schok meteen starten met noodhulp. Naast de revalidatiezorg en psychologische hulp die is geboden aan 900 personen, worden ook voorbereidingen getroffen voor de dalende temperaturen en winterse omstandigheden die eraan zitten te komen.

Taibullah Taib, noodhulpspecialist bij Handicap International Afghanistan, beschrijft de situatie in de regio Herat.

Hoe is de noodhulp opgestart?

Vooreerst hebben we, samen met onze lokale partners, satellietbeelden van de regio geanalyseerd om zo de gebieden de identificeren die door de eerste aardbeving waren getroffen. Daarna volgde een overleg om te bepalen welke organisaties in welke noden van de slachtoffers konden voorzien. Op dit moment weten we dat bijna 400 dorpen door de aardbevingen zijn getroffen en 12.000 huizen gedeeltelijk of volledig zijn verwoest. Nu de temperaturen in de regio aan het dalen zijn, vooral 's nachts, en de getroffen bevolking geen andere keuze heeft dan buiten te leven, wordt het steeds dringender om in deze noden te voorzien. Er waren al tenten uitgedeeld, maar een zandstorm op 12 oktober heeft enkele van hen verwoest - de inwoners wachten dus nog steeds op tenten die geschikt zijn voor winterse omstandigheden.

 

Hoeveel slachtoffers zijn er al geholpen?

Via enkele mobiele teams heeft Handicap International noodrevalidatiezorg verleend aan meer dan 800 gewonden in het ziekenhuis van Herat en in de verschillende getroffen dorpen. Deze hulp omvat post-operatieve zorg voor verwondingen die rechtstreeks veroorzaakt zijn door de aardbevingen, om zo het risico op blijvende handicaps te beperken. Patiënten worden ook voorzien van de nodige mobiliteitshulpmiddelen (krukken, rolstoelen, enz.). Omdat blijvende nazorg van cruciaal belang is, leidt Handicap International bovendien familieleden van slachtoffers op om zo zelf te nodige verzorging te kunnen bieden.

De organisatie heeft ook 730 mensen geholpen met psychosociale ondersteuning. Via individuele of groepssessies bieden onze teams een luisterend oor en ondersteuning om de overlevenden te helpen om te gaan met de vele trauma's die ze hebben opgelopen: het verlies van dierbaren, verwondingen, het verlies van bezittingen, verslechterde leefomstandigheden, enz.

 

Hoe gaat het nu verder?

Ons magazijn in de regio Herat stelde ons in staat om noodhulpgoederen op te slaan. Het gaat dan enerzijds over eigen noodhulpartikelen, maar ook die van andere humanitaire hulporganisaties die in de regio aanwezig zijn. Hierdoor kunnen dagelijks heel wat goederen worden uitgedeeld aan de getroffen bevolking. Het gaat dan voornamelijk over hygiënekits en pakketten ter voorbereiding van de winter. Omdat de noden enorm zijn, zal Handicap International ook een tweede opslagplaats huren om zo de opslagcapaciteit te vergroten.
In de komende dagen zullen wintervaste tenten en kachels worden uitgedeeld. Het spreekt voor zich dat vooral kinderen en mensen met een handicap of verwondingen bijzonder kwetsbaar zijn voor de kou die eraan komt.

 

60 membres de l’équipe HI mobilisés

Sinds 8 oktober werken meer dan 60 teamleden aan de noodhulp voor de slachtoffers

  •     20 kinesitherapeuten bieden revalidatiezorg.
  •     20 experts in psychosociale ondersteuning werken met mensen die getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen,
  •     8 specialisten op het gebied van risico-educatie geven voorlichting over de risico's van explosieven na een aardbeving/
  •     13 maatschappelijk werkers werken aan bijkomende ondersteuning
Gepubliceerd op: 26 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Raketaanvallen maken honderden doden en gewonden in Libanon
© HI
Noodhulp

Raketaanvallen maken honderden doden en gewonden in Libanon

De humanitaire crisis verergert door de escalatie van het conflict tussen Hezbollah en Israël.

Marokko, 1 jaar na de aardbeving
© K. Erjati / HI
Noodhulp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving

Hassna Hicham en Hassna Raouane werden beiden slachtoffer en vertellen over hun leven na de ramp.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.