Goto main content

Jordanië

In Jordanië verleent Handicap International (HI) revalidatiediensten aan mensen met een handicap. Onze organisatie detecteert risico's of tekenen van handicaps bij jonge kinderen en biedt revalidatiediensten aan om complicaties te verminderen. HI zet zich ook in voor inclusieve werkgelegenheid en toegang tot onderwijs voor iedereen, ook voor kinderen met een handicap.

Een kinesitherapeut van Handicap International onderzoekt een jong meisje Qasem

Revalidatie sessie in een door HI gesteund centrum | © Dan Giannopoulos / Handicap International

Lopende acties

Sinds 2012 werkt HI samen met Syrische vluchtelingen en kwetsbare mensen in Jordanië, met name mensen met een handicap. Onze organisatie biedt kinesitherapie en orthopedische apparatuur/diensten aan mensen met een handicap of verwondingen in partnerziekenhuizen. Onze organisatie leidt Jordaanse gezondheidswerkers op om kwaliteitsdiensten te verlenen: revalidatiezorg, prothesen, mobiliteitshulpmiddelen (krukken, rolstoelen, enz.), psychosociale steun en hulp bij het verkrijgen van toegang tot andere vormen van humanitaire hulp. HI richt zich ook op vroegtijdige opsporing en vroegtijdige interventie van handicaps bij kinderen om de risico's op complicaties te beperken.

Ondertussen zorgen HI en lokale partners voor betere toegang tot onderwijs voor iedereen en betere kansen op werk voor jongeren met een handicap. HI organiseert ook inclusieve onderwijsactiviteiten gericht op de vroege jaren (kleuterschoolniveau) in Jordanië.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Jordanië

Jordanië is een van de meest stabiele landen in de regio. Hoewel het behoort tot de landen die volgens de menselijke ontwikkelingsindex (HDI) geboekstaafd staan als gemiddeld ontwikkeld, zijn er nog steeds aanzienlijke ongelijkheden tussen de bevolkingsgroepen en een aanzienlijke stijging van het werkloosheidscijfer.

Er wonen meer dan 672.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië. In 2018 bleek uit een onderzoek, dat in Jordanië werd uitgevoerd door HI en IMMAP, dat 22,9% van de Syrische vluchtelingen, meer dan 140.000 personen, een handicap heeft.
Personen met een handicap vormen een van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Jordanië, in het bijzonder zij die in landelijke en afgelegen gebieden wonen. De prevalentie van handicaps werd in 2018 geschat op 11 tot 15% en uit een studie bleek dat 30% van de Syrische vluchtelingen in Jordanië specifieke fysieke en intellectuele behoeften had. Bovendien worden de meeste kinderen met een handicap (tussen 85% en 95%) uitgesloten van het algemene onderwijssysteem.

Team van Handicap International in Jordanië: 65
Aanwezig in Jordanië: sinds 2006

Lees ook

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”
© Saleh Aliwa- H.I.
Gezondheid

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”

"Ik ben de sterkste van de wereld!” Dat is hoe Khaled, een vier-en-een-half jaar oud energiebommetje, het team van HI verwelkomt in zijn huis.

Salam, Syrisch meisje met trauma's en dromen
© S.Khlaifat / HI
Mijnen en andere wapens Revalidatie

Salam, Syrisch meisje met trauma's en dromen

De familie van Salam was olijven aan het oogsten in een boomgaard in Syrië. De kleine Salam, vijf jaar op dat ogenblik, raakte geïntrigeerd door een vreemd, klein, metalen voorwerp.

Ontmijning en heropbouw Syrië zal decennia duren
© Bahia Z./ HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ontmijning en heropbouw Syrië zal decennia duren

Tien jaar na de start van het conflict in Syrië is er nog steeds geen zicht op een oplossing. De wederopbouw van het land belooft een werk van kolossale omvang te worden. De impact van tien jaar oorlog is enorm: de verontreiniging van het grondgebied door explosieve wapens, de verwoesting van de infrastructuur en steden door de onophoudelijke bombardementen, miljoenen vluchtelingen, de trauma’s en verwondingen bij de Syrische bevolking ...