Goto main content

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”

Gezondheid
Jordanië Syrië

"Ik ben de sterkste van de wereld!” Dat is hoe Khaled, een vier-en-een-half jaar oud energiebommetje, het team van HI verwelkomt in zijn huis.

Esra (in het midden) wil gewoon dat haar kinderen een waardig leven kunnen leiden en naar school kunnen gaan.

Esra (in het midden) wil gewoon dat haar kinderen een waardig leven kunnen leiden en naar school kunnen gaan. | © Saleh Aliwa- H.I.

Zijn familie komt oorspronkelijk uit Syrië en woont nu in Zarqa, Jordanië. Twaalf jaar na het begin van het conflict zijn er nog steeds zo'n 660.000 geregistreerde Syrische vluchtelingen in het land.

Gevlucht naar Jordanië

Het gezin woont in een bescheiden flat in Azraq, ongeveer 30 minuten van Amman, de hoofdstad van Jordanië.  We ontmoeten Esra, de moeder, Sheima, de 13-jarige zus en Khaled. De vader is aan het werk.
Esra en haar man ontvluchtten Syrië in 2013. Ze was pas gehuwd en zwanger van haar eerste kind. Ze moesten een heel eind lopen om de gevechtszones te vermijden voordat ze de grens overstaken. Ze verbleven een tijdje in het Zaatari kamp, voordat ze zich vestigden in Zarqa.

"We kunnen het nooit vergeten; het zal ons altijd bijblijven. Zelfs vandaag, als ik een vliegtuig of geweervuur hoor (vieringen kunnen gepaard gaan met vreugdevol geweervuur, red.), ben ik bang" , zegt Esra.

Psychologische steun had Esra kunnen helpen haar trauma te boven te komen, maar de enige sessie die ze ooit bijwoonde leek meer op een lezing dan op een echte uitwisseling. Ze heeft het niet meer opnieuw geprobeerd.

Dagelijkse leven

Toen werd Sheima geboren, gevolgd door Khaled. Het gezin leeft bescheiden. Syrische vluchtelingen hebben zeer beperkte toegang tot werk in Jordanië. Esra's man is een dagloner. Vandaag is een goede dag; hij kreeg werk aangeboden. Sommige dagen zijn minder goed...
In feite is alles ingewikkelder voor deze ballingen, van het vinden van genoeg geld om hun familie te onderhouden tot toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Khaled, bijvoorbeeld, lijdt aan cognitieve problemen. Hij heeft moeite om zijn ogen te focussen en aandachtig te blijven. Dankzij Yasmeen, een vrijwilliger van HI's rehabilitatieproject, heeft hij de steun gekregen die hij nodig had en zou hij binnenkort naar school kunnen gaan.

Sheima et Khaled sont comme les doigts de la main. L’adolescente de 13 ans s’implique beaucoup dans les exercices de son petit frère

Wat heeft de toekomst in petto?

Meer dan 660.000 Syrische vluchtelingen zijn momenteel geregistreerd bij de UNHCR in Jordanië , een land met 11 miljoen inwoners. De opvang van zulke grote aantallen vluchtelingen legt een enorme druk op het land en de gastgemeenschappen. Er zijn verschillende pogingen gedaan om hun terugkeer naar huis te vergemakkelijken, maar zonder succes.

Vandaag ziet Esra geen toekomst voor zichzelf en haar familie in Syrië. "We kunnen nergens naar terug. Ons huis is verwoest. En zelfs als het er nog zou staan, is het nu ingewikkeld."
Sommige van de vluchtelingen die zijn teruggekeerd, zijn bezorgd of werden zelfs gearresteerd door de autoriteiten. En ook al is het leven in Jordanië niet gemakkelijk, in Syrië leeft een meerderheid van de bevolking onder de armoedegrens. Momenteel zijn 12,1 miljoen Syriërs voedselonzeker . "Er zijn daar geen bestaansmiddelen, geen diensten voor kinderen, geen veiligheid," voegt Esra eraan toe.

De kinderen dromen ook niet van een land dat ze nooit gekend hebben. Wat willen ze dan? Een speelkamer of een plek om buiten te spelen. Esra van haar kant heeft dezelfde hoop als elke andere moeder in de wereld: "Ik wil gewoon in waardigheid leven met mijn gezin, op een veilige plaats, en dat mijn kinderen naar school kunnen gaan."

Gepubliceerd op: 24 maart 2023

Meer over dit onderwerp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort
© HI
Gezondheid Noodhulp

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'
© HI 2023
Noodhulp

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'

Salahedin is directeur van het Aqrabat-ziekenhuis, een partnerziekenhuis van Handicap International in het noordwesten van Syrië. Na de aardbeving van februari verzorgde zijn personeel meer dan 1.500 gewonden.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.