Goto main content

Salam, Syrisch meisje met trauma's en dromen

Mijnen en andere wapens Revalidatie
Jordanië Syrië

De familie van Salam was olijven aan het oogsten in een boomgaard in Syrië. De kleine Salam, vijf jaar op dat ogenblik, raakte geïntrigeerd door een vreemd, klein, metalen voorwerp.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt. | © S.Khlaifat / HI

Dat voorwerp was een stukje onontplofte clustermunitie ... tot Salam het opraapte. Haar kleine broertje overleefde de ontploffing niet. Salam zelf had erge verwondingen aan haar been. Ze werd in allerijl naar een ziekenhuis in Jordanië gebracht, maar de dokters konden haar linkerbeen niet redden. Dat was in 2015.

Het team van Handicap International ontmoette Salam datzelfde jaar in het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atri, vlakbij de Syrische grens. Ze verbleef er al enkele maanden alleen, zonder haar ouders die in Syrië gebleven waren. Onze specialisten ontfermden zich over Salam en leerden haar lopen: eerst met een looprekje, later met een prothese. Omdat het meisje nog in haar groeifase zit, heeft ze nog geregeld een nieuwe prothese nodig.

Salam liep echter ook een ernstig psychologisch trauma op. Als gevolg van de traumatische gebeurtenissen werd ze erg verlegen en zelfbewust. Salam weigerde met andere kinderen te spelen. HI hielp haar haar zelfvertrouwen terug te winnen door middel van ergotherapie (spelen met speelgoed, meedoen aan spelletjes, enz.) en moedigde haar aan met andere kinderen om te gaan.

Een nieuwe start in Jordanië

Gelukkig kon Salam toch terecht bij familieleden. Ze namen haar op in hun gezin en omringen haar sindsdien met de beste zorgen. Ze woont met haar adoptiefamilie in Irbid, een Jordaanse stad op zo’n 20 kilometer van de Syrische grens. Maar teruggaan naar Syrië is geen optie voor Salam, zelfs niet om haar biologische familie te vinden. Enkel al het idee om terug te keren, volstaat om haar in tranen doen uit te barsten. Ze is te getraumatiseerd door wat er gebeurd is. Bovendien zijn haar ouders ervan overtuigd dat zij in Jordanië toegang heeft tot een betere behandeling en beter onderwijs.

Naar school

Als ze groot is, wil Salam arts worden. Ze zegt dat ze graag protheses zou maken voor andere kinderen. Ze houdt ook van tekenen, prinsessen zijn haar favoriete onderwerp.

Haar adoptievader is Handicap International dankbaar voor de hulp: "Voordat ze haar prothese had, droegen we haar naar school, nu kan ze gemakkelijk naar school lopen." Hij merkte ook een grote verandering op in Salams zelfvertrouwen en welzijn.
 

Wil jij onschuldige oorlogsslachtoffers zoals Salam een tweede kans geven? Doe hier een gift en steun onze revalidatieprojecten!

Gepubliceerd op: 25 oktober 2021

Meer over dit onderwerp

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'
© HI 2023
Noodhulp

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'

Salahedin is directeur van het Aqrabat-ziekenhuis, een partnerziekenhuis van Handicap International in het noordwesten van Syrië. Na de aardbeving van februari verzorgde zijn personeel meer dan 1.500 gewonden.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.