Goto main content

Salam, Syrisch meisje met trauma's en dromen

Mijnen en andere wapens Revalidatie
Jordanië Syrië

De familie van Salam was olijven aan het oogsten in een boomgaard in Syrië. De kleine Salam, vijf jaar op dat ogenblik, raakte geïntrigeerd door een vreemd, klein, metalen voorwerp.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt. | © S.Khlaifat / HI

Dat voorwerp was een stukje onontplofte clustermunitie ... tot Salam het opraapte. Haar kleine broertje overleefde de ontploffing niet. Salam zelf had erge verwondingen aan haar been. Ze werd in allerijl naar een ziekenhuis in Jordanië gebracht, maar de dokters konden haar linkerbeen niet redden. Dat was in 2015.

Het team van Handicap International ontmoette Salam datzelfde jaar in het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atri, vlakbij de Syrische grens. Ze verbleef er al enkele maanden alleen, zonder haar ouders die in Syrië gebleven waren. Onze specialisten ontfermden zich over Salam en leerden haar lopen: eerst met een looprekje, later met een prothese. Omdat het meisje nog in haar groeifase zit, heeft ze nog geregeld een nieuwe prothese nodig.

Salam liep echter ook een ernstig psychologisch trauma op. Als gevolg van de traumatische gebeurtenissen werd ze erg verlegen en zelfbewust. Salam weigerde met andere kinderen te spelen. HI hielp haar haar zelfvertrouwen terug te winnen door middel van ergotherapie (spelen met speelgoed, meedoen aan spelletjes, enz.) en moedigde haar aan met andere kinderen om te gaan.

Een nieuwe start in Jordanië

Gelukkig kon Salam toch terecht bij familieleden. Ze namen haar op in hun gezin en omringen haar sindsdien met de beste zorgen. Ze woont met haar adoptiefamilie in Irbid, een Jordaanse stad op zo’n 20 kilometer van de Syrische grens. Maar teruggaan naar Syrië is geen optie voor Salam, zelfs niet om haar biologische familie te vinden. Enkel al het idee om terug te keren, volstaat om haar in tranen doen uit te barsten. Ze is te getraumatiseerd door wat er gebeurd is. Bovendien zijn haar ouders ervan overtuigd dat zij in Jordanië toegang heeft tot een betere behandeling en beter onderwijs.

Naar school

Als ze groot is, wil Salam arts worden. Ze zegt dat ze graag protheses zou maken voor andere kinderen. Ze houdt ook van tekenen, prinsessen zijn haar favoriete onderwerp.

Haar adoptievader is Handicap International dankbaar voor de hulp: "Voordat ze haar prothese had, droegen we haar naar school, nu kan ze gemakkelijk naar school lopen." Hij merkte ook een grote verandering op in Salams zelfvertrouwen en welzijn.
 

Wil jij onschuldige oorlogsslachtoffers zoals Salam een tweede kans geven? Doe hier een gift en steun onze revalidatieprojecten!

Meer over dit onderwerp

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand
© Photo C. Bachelerie / HI
Revalidatie

Innovatie: Handicap International ontwikkelt software voor revalidatie op afstand

HI lanceert OpenTeleRehab, software die speciaal is ontworpen door HI-experts om hoogwaardige revalidatiediensten te bieden aan populaties in afgelegen gebieden. De software start eerst in Vietnam, met plannen om uit te breiden naar andere landen.

Irak: gigantisch probleem staat heropbouw van het land in de weg
© F. Vergnes/HI
Mijnen en andere wapens

Irak: gigantisch probleem staat heropbouw van het land in de weg

Op 13 oktober stelde HI een rapport voor met als titel “Geen veilige terugkeer: de impact van explosieve oorlogsresten op de getroffen bevolking in Irak”, waarin de organisatie de balans opmaakt van de huidige leefomstandigheden van de Iraakse bevolking. Sommige inwoners durven hun kinderen nog steeds niet te voet naar school te sturen. Anderen moeten op plaatsen werken die bezaaid liggen met explosieven om in de behoeften van hun gezin te voorzien.

De impact van conflicten opvangen
© Gwenn Dubourthoumieu / HI
Mijnen en andere wapens

De impact van conflicten opvangen

De ontmijningsoperaties en sensibiliseringsprojecten worden binnen Handicap International opgevolgd door de afdeling ‘Bestrijding gewapend geweld’. Net zoals conflicttransformatie zijn het noodzakelijke activiteiten na een oorlog. Perrine Benoist, die aan het hoofd staat van de afdeling, gunt ons een blik binnen de werking van het team.