Goto main content

Salam, Syrisch meisje met trauma's en dromen

Mijnen en andere wapens Revalidatie
Jordanië Syrië

De familie van Salam was olijven aan het oogsten in een boomgaard in Syrië. De kleine Salam, vijf jaar op dat ogenblik, raakte geïntrigeerd door een vreemd, klein, metalen voorwerp.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt. | © S.Khlaifat / HI

Dat voorwerp was een stukje onontplofte clustermunitie ... tot Salam het opraapte. Haar kleine broertje overleefde de ontploffing niet. Salam zelf had erge verwondingen aan haar been. Ze werd in allerijl naar een ziekenhuis in Jordanië gebracht, maar de dokters konden haar linkerbeen niet redden. Dat was in 2015.

Het team van Handicap International ontmoette Salam datzelfde jaar in het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atri, vlakbij de Syrische grens. Ze verbleef er al enkele maanden alleen, zonder haar ouders die in Syrië gebleven waren. Onze specialisten ontfermden zich over Salam en leerden haar lopen: eerst met een looprekje, later met een prothese. Omdat het meisje nog in haar groeifase zit, heeft ze nog geregeld een nieuwe prothese nodig.

Salam liep echter ook een ernstig psychologisch trauma op. Als gevolg van de traumatische gebeurtenissen werd ze erg verlegen en zelfbewust. Salam weigerde met andere kinderen te spelen. HI hielp haar haar zelfvertrouwen terug te winnen door middel van ergotherapie (spelen met speelgoed, meedoen aan spelletjes, enz.) en moedigde haar aan met andere kinderen om te gaan.

Een nieuwe start in Jordanië

Gelukkig kon Salam toch terecht bij familieleden. Ze namen haar op in hun gezin en omringen haar sindsdien met de beste zorgen. Ze woont met haar adoptiefamilie in Irbid, een Jordaanse stad op zo’n 20 kilometer van de Syrische grens. Maar teruggaan naar Syrië is geen optie voor Salam, zelfs niet om haar biologische familie te vinden. Enkel al het idee om terug te keren, volstaat om haar in tranen doen uit te barsten. Ze is te getraumatiseerd door wat er gebeurd is. Bovendien zijn haar ouders ervan overtuigd dat zij in Jordanië toegang heeft tot een betere behandeling en beter onderwijs.

Naar school

Als ze groot is, wil Salam arts worden. Ze zegt dat ze graag protheses zou maken voor andere kinderen. Ze houdt ook van tekenen, prinsessen zijn haar favoriete onderwerp.

Haar adoptievader is Handicap International dankbaar voor de hulp: "Voordat ze haar prothese had, droegen we haar naar school, nu kan ze gemakkelijk naar school lopen." Hij merkte ook een grote verandering op in Salams zelfvertrouwen en welzijn.
 

Wil jij onschuldige oorlogsslachtoffers zoals Salam een tweede kans geven? Doe hier een gift en steun onze revalidatieprojecten!

Gepubliceerd op: 25 oktober 2021

Meer over dit onderwerp

Irak: al 1,8 miljoen vierkante meter mijnvrij gemaakt sinds 2016
© HI
Mijnen en andere wapens

Irak: al 1,8 miljoen vierkante meter mijnvrij gemaakt sinds 2016

Al 6 jaar is Handicap International aan het ontmijnen in Irak. Momenteel is ons team aan het werk in Kirkoek.

689 burgers gedood of gewond door aanvallen met clustermunitie in Oekraïne
T. Mayer / Handicap International
Mijnen en andere wapens

689 burgers gedood of gewond door aanvallen met clustermunitie in Oekraïne

Terwijl de Oekraïense crisis haar zesde maand ingaat, blijkt - uit het vandaag gepubliceerde Cluster Munition Monitor-rapport 2022 – dat in de eerste helft van 2022 minstens 689 burgers in Oekraïne gedood of gewond zijn geraakt bij aanvallen met clustermunitie. Aangezien tot 40% van deze wapens niet ontploft bij de inslag, vormen clustermunitierestanten een ernstige bedreiging voor de lokale bevolking.

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn
© E. Sellers / HI
Revalidatie

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn

Andrew Mwangi is als orthoprothesist aan de slag bij Handicap International. In de Keniaanse vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeyei helpt hij personen met een beperking aan een orthese of prothese.