Goto main content

Salam, Syrisch meisje met trauma's en dromen

Mijnen en andere wapens Revalidatie
Jordanië Syrië

De familie van Salam was olijven aan het oogsten in een boomgaard in Syrië. De kleine Salam, vijf jaar op dat ogenblik, raakte geïntrigeerd door een vreemd, klein, metalen voorwerp.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt.

Wanneer haar prothese te klein wordt, komt Salam naar het orthopedisch centrum in Idlib waar haar een nieuwe prothese aangemeten wordt. | © S.Khlaifat / HI

Dat voorwerp was een stukje onontplofte clustermunitie ... tot Salam het opraapte. Haar kleine broertje overleefde de ontploffing niet. Salam zelf had erge verwondingen aan haar been. Ze werd in allerijl naar een ziekenhuis in Jordanië gebracht, maar de dokters konden haar linkerbeen niet redden. Dat was in 2015.

Het team van Handicap International ontmoette Salam datzelfde jaar in het Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atri, vlakbij de Syrische grens. Ze verbleef er al enkele maanden alleen, zonder haar ouders die in Syrië gebleven waren. Onze specialisten ontfermden zich over Salam en leerden haar lopen: eerst met een looprekje, later met een prothese. Omdat het meisje nog in haar groeifase zit, heeft ze nog geregeld een nieuwe prothese nodig.

Salam liep echter ook een ernstig psychologisch trauma op. Als gevolg van de traumatische gebeurtenissen werd ze erg verlegen en zelfbewust. Salam weigerde met andere kinderen te spelen. HI hielp haar haar zelfvertrouwen terug te winnen door middel van ergotherapie (spelen met speelgoed, meedoen aan spelletjes, enz.) en moedigde haar aan met andere kinderen om te gaan.

Een nieuwe start in Jordanië

Gelukkig kon Salam toch terecht bij familieleden. Ze namen haar op in hun gezin en omringen haar sindsdien met de beste zorgen. Ze woont met haar adoptiefamilie in Irbid, een Jordaanse stad op zo’n 20 kilometer van de Syrische grens. Maar teruggaan naar Syrië is geen optie voor Salam, zelfs niet om haar biologische familie te vinden. Enkel al het idee om terug te keren, volstaat om haar in tranen doen uit te barsten. Ze is te getraumatiseerd door wat er gebeurd is. Bovendien zijn haar ouders ervan overtuigd dat zij in Jordanië toegang heeft tot een betere behandeling en beter onderwijs.

Naar school

Als ze groot is, wil Salam arts worden. Ze zegt dat ze graag protheses zou maken voor andere kinderen. Ze houdt ook van tekenen, prinsessen zijn haar favoriete onderwerp.

Haar adoptievader is Handicap International dankbaar voor de hulp: "Voordat ze haar prothese had, droegen we haar naar school, nu kan ze gemakkelijk naar school lopen." Hij merkte ook een grote verandering op in Salams zelfvertrouwen en welzijn.
 

Wil jij onschuldige oorlogsslachtoffers zoals Salam een tweede kans geven? Doe hier een gift en steun onze revalidatieprojecten!

Gepubliceerd op: 25 oktober 2021

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.