Goto main content

Kenia

In Kenia biedt Handicap International hulp aan de meest kwetsbare mensen in vluchtelingenkampen. Onze organisatie is ook actief op het vlak van verkeersveiligheid, de strijd tegen seksueel geweld tegen kinderen en moeder- en kindgezondheid.

© B. Blondel / HI

Lopende acties

In Dadaab, het grootste vluchtelingekamp ter wereld, verleent Handicap International revalidatiezorg aan de meest kwetsbare mensen, voornamelijk mensen met een handicap, en geeft ze hen loophulpmiddelen, zoals krukken en rolstoelen. Ze leidt ook vluchtelingen op in basisrevalidatiezorg. Handicap International zorgt er ook voor dat de meest kwetsbaren toegang hebben tot humanitaire hulp.

In de vluchtelingenkampen van Kakuma leiden de teams van Handicap International het verzorgende personeel op om mensen met een handicap en ouderen thuis te verzorgen. De organisatie zet revalidatieopleidingen op touw in gezondheidscentra en gemeenschappen. Onze teams geven ook vorming aan de comités van mensen met een handicap om de gemeenschappen bewust te maken van het geweld dat mensen met een handicap ondergaan, in het bijzonder vrouwen met een handicap.

Handicap International leidt daarnaast een regionaal project genaamd 'Ubuntu Care' in Kenia, Burundi en Rwanda om seksueel geweld tegen kinderen, voornamelijk kinderen met een beperking, te bestrijden. Handicap International geeft de kinderen, gezinnen, gemeenschappen en lokale autoriteiten informatie over de rechten van kinderen met een handicap en werkt aan de ontwikkeling van een systeem van sociale en juridische bescherming.

Parallel hiermee maakt Handicap International verschillende bevolkingsgroepen in het noordwesten van Kenia bewust van de gevaren van lichte wapens. De organisatie geeft het publiek informatie hieromtrent en versterkt de band nog met veiligheidsdiensten en leden van de gemeenschappen.

Tot slot intervenieert Handicap International bij de politiediensten in het domein van verkeersveiligheid. Onze organisatie steunt hen in de uitwerking van meer dwingende wetten hierrond. Tegelijkertijd vormen onze teams lokale ngo’s over hoe ze de media kunnen gebruiken om te pleiten voor veiligere wegen. Tegelijk leidt Handicap International een studie over de sociale en economische impact van verkeersongevallen.

Onze organisatie steunt eveneens verenigingen en lokale diensten voor een betere moeder- en kindgezondheid in twee sloppenwijken van Nairobi.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kenia, een voormalige Britse kolonie, werd onafhankelijk in 1963. Na het postelectorale geweld in 2007-2008 lijkt het land intern een zekere stabiliteit te hebben teruggevonden, ondanks het risico op terrorisme in het oosten bij de grens met Somalië.

Niettegenstaande de economische ontwikkeling van het land, blijven armoede en grote ongelijkheid er bestaan. De helft van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. Meer dan één inwoner op twee moet zien te overleven met minder dan één dollar per dag. Mensen met een handicap bevinden zich in een zeer kwetsbare situatie, voornamelijk op het vlak van onderwijs, gezondheid, preventie en de strijd tegen seksueel geweld.

In de buitenwijk van Nairobi bevindt zich een van de grootste sloppenwijken van Afrika, namelijk Kibera (meer dan één miljoen inwoners op 256 hectare, zonder water en elektriciteit). Bovendien is Kenia een van de tien Afrikaanse landen die het meest getroffen is door het aidsvirus (400 sterfgevallen per dag).

Het land telt ook een groot aantal vluchtelingen, die zich voornamelijk vestigen in het noordoosten van het land.

Team van Handicap International in Kenia: 83
Aanvang van het programma: 1992

Lees ook

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"
© HI
Gezondheid Integratie Revalidatie

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"

Naar aanleiding van World Humanitarian Day, de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp, op 19 augustus, gingen we zitten voor een gesprek met de Keniaanse Margaret Nguhi. “Maggie” zet zich als verantwoordelijke van de projecten van Handicap International in voor andere mensen in haar land.

Mrs. Dhahabo laat zich niet kisten
© HI
Gezondheid Preventie Revalidatie

Mrs. Dhahabo laat zich niet kisten

Een team van HI brengt een bezoekje aan Mrs. Dhahabo, een kranige zeventigjarige in het Kalobeyei-vluchtelingenkamp in Kenia. Onze medewerkers helpen Mrs. Dhahabo revalideren en geven nuttige info over hoe ze zich kan beschermen tegen het Covid-19-virus.

Vrouwen weerbaarder maken tegen geweld Mensenrechten

Vrouwen weerbaarder maken tegen geweld

Wereldwijd wordt één vrouw op drie het slachtoffer van geweld. Vrouwen met een handicap zijn extra kwetsbaar. Handicap International sensibiliseert vrouwen over deze thematiek en geeft medische en psychologische ondersteuning aan de slachtoffers.