Goto main content

Kenia

In Kenia verleent Handicap International (HI) hulp aan de meest kwetsbare mensen in vluchtelingenkampen. De organisatie onderneemt ook actie om de kansen op onderwijs en werkgelegenheid en de politieke participatie van mensen met een handicap te vergroten.

HI Kenia, vluchtelingen in kamp Dagahaley

HI Kenia, vluchtelingen in kamp Dagahaley | © B. Blondel / HI

Lopende acties

In Kenia werkt HI in vluchtelingenkampen en omliggende gemeenschappen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare vluchtelingen en personen met een handicap. Dit doen ze door te zorgen voor gelijke toegang tot leermogelijkheden, werkmogelijkheden, burgerparticipatie en toegang to basisdiensten.  HI werkt ook rond de bewustmaking van discriminatie en capaciteitsopbouw van het personeel dat met deze bevolkingsgroepen werkt om de behoeften van de meest kwetsbaren vast te stellen. HI biedt ook bescherming, psychosociale diensten en diensten voor fysieke revalidatie, met onder meer de terbeschikkingstelling van hulpmiddelen zoals rolstoelen en krukken.

HI in Kenia bestrijdt seksueel geweld tegen kinderen, in het bijzonder kinderen met een handicap. De organisatie informeert kinderen, gezinnen, organisaties en lokale autoriteiten over hun rechten zoals die worden gewaarborgd door de Convention on the Rights of the Child en de Convention on the Rights of Persons with Disabilities. Daarbovenop helpt HI de overlevenden en hun ouders/voogden om toegang te krijgen tot onmiddellijke hulp en steun op lange termijn.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Kenia

Kenia was een voormalige Britse kolonie en werd in 1963 onafhankelijk. In 2020 nam Kenia op de menselijke ontwikkelingsindex van het UNDP de 143e plaats in van de 189 landen.

De toegenomen omstandigheden van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen hebben een negatieve invloed gehad op inclusieve menselijke ontwikkeling en economische groei van de bevolking, vooral op de arbeidsmarkt, toegang tot onderwijs en passende gezondheidszorg. De rechten van mensen met een handicap worden vaak verwaarloosd, waardoor de armoede en de ondermaatse levensomstandigheden toenemen.

Vanaf 2017 verslechterden de omstandigheden in de dorre gebieden van Kenia significant door droogte. Er is ook een negatieve impact geweest van overstromingen, aardverschuivingen en sprinkhanen op gewassen, voedsel- en inkomensbronnen van huishoudens in het hele land. Dit heeft geleid tot een grotere voedselonzekerheid en een verslechtering van de gezondheids- en voedingssituatie, terwijl ook de politieke instabiliteit is toegenomen.  Binnen deze context loopt het welzijn van mensen met een handicap en kwetsbare personen een groter risico op verwaarlozing en verminderde verstrekking van diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg.   

In 2021 wees een evaluatieverslag over lange regenval op een verslechtering van de voedselzekerheid, de droogte en de voedselsituatie in talrijke provincies. In september 2021 heeft de president de droogte uitgeroepen tot nationale ramp. 

Team van Handicap International in Kenia: 87
Aanwezig in Kenia: sinds 1992

Lees ook

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi
© E. Koka / HI
Integratie Revalidatie

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn
© E. Sellers / HI
Revalidatie

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn

Andrew Mwangi is als orthoprothesist aan de slag bij Handicap International. In de Keniaanse vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeyei helpt hij personen met een beperking aan een orthese of prothese.

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"
© HI
Gezondheid Integratie Revalidatie

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"

Naar aanleiding van World Humanitarian Day, de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp, op 19 augustus, gingen we zitten voor een gesprek met de Keniaanse Margaret Nguhi. “Maggie” zet zich als verantwoordelijke van de projecten van Handicap International in voor andere mensen in haar land.