Goto main content

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Integratie Revalidatie
Kenia

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.

Onderneemster Zawadi in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma.

Onderneemster Zawadi in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma. | © E. Koka / HI

Zawadi Balagizi is een 31-jarige joviale vrouw uit Congo die barst van levensvreugde. Omwille van haar handicap werd ze al vroeg in haar leven verstoten door haar vader. Eerst vond ze onderdak bij een religieuze organisatie, maar later vertrok ze naar Kenia op zoek naar een medische behandeling.

Het effect van COVID-19 op kleine ondernemingen

"Ik vertrok naar Kenia in april 2018. Ik had medische verzorging nodig en dat was dan ook de reden om Congo te verlaten en op weg te gaan naar een ziekenhuis in Nairobo", zegt Zwadai.

Na aankomst in Kenia had Zawadi geen geld meer over. Ze werd overgebracht naar het vluchtelingendorp Kakuma. Ze kon er een kleine zaak beginnen waar ze tafelkleden produceert en verkoopt.

Toen de COVID-19-pandemie wereldwijd de economische markten verstoorde, ondervond ook Zawadi dezelfde gevolgen. Ze was namelijk afhankelijk van haar contacten in een religieuze vereniging om haar producten te verkopen. Omwille van de quarantaine- en afstandsregels konden deze mensen niet langer helpen en nam haar aantal klanten af.

Opkrikken van bestaansmiddelen

Zawadi ontmoette het team van Handicap international in een revalidatiecentrum in Kakuma waardoor ze de nodige kinesitherapeutische zorg en een rolstoel kreeg. Ze werd ook meegenomen in een project dat de bestaansmiddelen van mensen probeert te verhogen. Ze ontving hiervoor een smartphone, het juiste advies en kon ook enkele opleidingen volgen.

"De ondersteuning die ik van Handicap International kreeg heeft me geholpen het leven in Kakuma weer aan te kunnen en opnieuw als zelfstandige aan de slag te gaan", zegt Zawadi.

Het geld dat Zawadi ontving van Handicap International investeerde ze in haar werkruimte zodat deze groter en toegankelijker werd. Dankzij de vaardigheden die ze opdeed tijdens de trainingen kon ze haar bedrijf beter later functioneren waardoor ook haar levensstandaard in de hoogte ging.

Zawadi is van plan haar bedrijf binnenkort uit te breiden. Ze wil graag starten met het leveren van schooluniformen, dekens en andere textielartikelen aan een plaatselijke school. Ze hoopt haar zaak op termijn ook meer te promoten op social media en eventueel nieuwe filialen te openen in Kakuma en het naburige Kalobeyei.

Gepubliceerd op: 6 januari 2023

Meer over dit onderwerp

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.

Mahamat woont in een kamp voor ontheemden in Tsjaad. Dankzij Handicap International kan hij naar school.
HI
Integratie Noodhulp

Mahamat woont in een kamp voor ontheemden in Tsjaad. Dankzij Handicap International kan hij naar school.

Mahamat (niet zijn echte naam) is 13 jaar oud. Hij ontvluchtte zijn dorp voor gewapende bendes en leeft sindsdien in een kamp voor ontheemden in Kousseri, aan de oevers van het Tsjaadmeer.