Goto main content

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Integratie Revalidatie
Kenia

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.

Onderneemster Zawadi in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma.

Onderneemster Zawadi in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma. | © E. Koka / HI

Zawadi Balagizi is een 31-jarige joviale vrouw uit Congo die barst van levensvreugde. Omwille van haar handicap werd ze al vroeg in haar leven verstoten door haar vader. Eerst vond ze onderdak bij een religieuze organisatie, maar later vertrok ze naar Kenia op zoek naar een medische behandeling.

Het effect van COVID-19 op kleine ondernemingen

"Ik vertrok naar Kenia in april 2018. Ik had medische verzorging nodig en dat was dan ook de reden om Congo te verlaten en op weg te gaan naar een ziekenhuis in Nairobo", zegt Zwadai.

Na aankomst in Kenia had Zawadi geen geld meer over. Ze werd overgebracht naar het vluchtelingendorp Kakuma. Ze kon er een kleine zaak beginnen waar ze tafelkleden produceert en verkoopt.

Toen de COVID-19-pandemie wereldwijd de economische markten verstoorde, ondervond ook Zawadi dezelfde gevolgen. Ze was namelijk afhankelijk van haar contacten in een religieuze vereniging om haar producten te verkopen. Omwille van de quarantaine- en afstandsregels konden deze mensen niet langer helpen en nam haar aantal klanten af.

Opkrikken van bestaansmiddelen

Zawadi ontmoette het team van Handicap international in een revalidatiecentrum in Kakuma waardoor ze de nodige kinesitherapeutische zorg en een rolstoel kreeg. Ze werd ook meegenomen in een project dat de bestaansmiddelen van mensen probeert te verhogen. Ze ontving hiervoor een smartphone, het juiste advies en kon ook enkele opleidingen volgen.

"De ondersteuning die ik van Handicap International kreeg heeft me geholpen het leven in Kakuma weer aan te kunnen en opnieuw als zelfstandige aan de slag te gaan", zegt Zawadi.

Het geld dat Zawadi ontving van Handicap International investeerde ze in haar werkruimte zodat deze groter en toegankelijker werd. Dankzij de vaardigheden die ze opdeed tijdens de trainingen kon ze haar bedrijf beter later functioneren waardoor ook haar levensstandaard in de hoogte ging.

Zawadi is van plan haar bedrijf binnenkort uit te breiden. Ze wil graag starten met het leveren van schooluniformen, dekens en andere textielartikelen aan een plaatselijke school. Ze hoopt haar zaak op termijn ook meer te promoten op social media en eventueel nieuwe filialen te openen in Kakuma en het naburige Kalobeyei.

Gepubliceerd op: 6 januari 2023

Meer over dit onderwerp

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.