Goto main content

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn

Hulpverlening
Kenia

Andrew Mwangi is als orthoprothesist aan de slag bij Handicap International. In de Keniaanse vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeyei helpt hij personen met een beperking aan een orthese of prothese.

Andrew Mwangi (links) laat de 17-jarige Gatkuoth zien hoe hij zijn geamputeerde been op de juiste wijze moet omwikkelen in één van de revalidatiecentra van HI in het vluchtelingendorp Kakuma.

Andrew Mwangi (links) laat de 17-jarige Gatkuoth zien hoe hij zijn geamputeerde been op de juiste wijze moet omwikkelen in één van de revalidatiecentra van HI in het vluchtelingendorp Kakuma. | © E. Sellers / HI

"Ik was gefascineerd", vertelt Andrew over hoe hij als kind voor de eerste keer een persoon met een prothese zag.  "Ik wilde meteen weten hoe zo'n prothese gemaakt werd." Andrew leerde later orthopedische en andere hulpmiddelen maken en aanpassen op maat. En zo groeide zijn fascinatie uit tot zijn huidig beroep als orthoprotesist. In december 2021 startte hij als werknemer van Handicap International in de vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeye. "Ik had geen ervaring met humanitaire hulp, maar ik wilde wel graag binnen deze specifieke context werken."

Handicap International heeft 36 Keniaanse werknemers die leven en werken in de vluchtelingendorpen van Kaluma en Kalobeyei. Het personeel roteert er in shiften van 8 weken, met telkens 2 weken verlof waarbij ze terug naar huis kunnen keren. Andrew is één van deze personeelsleden. Hij is de enige orthoprotesist die voltijds aan de slag is in Kaluma, waar maar liefst 240.000 vluchtelingen wonen. Elke dag werkt Andrew in één van de drie revalidatiecentra van Kaluma. Regelmatig is hij ook aan de slag in het revalidatiecentrum van het nabijgelegen dorp Kalobeyei. 

"De vraag naar onze gespecialiseerde zorg is zeer hoog", zegt Andrew. Gelukkig kan hij beroep doen op een team van 6 techniekers, vluchtelingen die ter plaatse zijn opgeleid en verantwoordelijk zijn voor de constructie en herstelling van mobiliteitshulpmiddelen. Zij zijn aan de slag in het atelier waarover elk revalidatiecentrum beschikt. Krukken, rollators, rolstoelen, orthopedische schoenen, aangepaste toiletbrillen, aangepaste scooters en andere mobiliteitshulpmiddelen. De mogelijkheden reiken ver.

Un assistant technique fabrique et répare des aides à la mobilité dans un atelier de prothèses et d'orthèses du camp de réfugiés de Kakuma, au Kenya. © E. Sellers / HI

Elke dag ziet Andrew mensen die één of meerdere ledematen moeten hebben laten amputeren. Schotwonden, ontploffingen, slangenbeten, verkeersongevallen of de gevolgen van diabetes: de oorzaken van de amputaties zijn zeer divers. De financiële middelen, die zijn echter beperkt en daardoor zijn de wachtlijsten lang. Andrew legt uit dat Handicap International Kenia over een budget beschikt om jaarlijks gemiddeld 23 personen van een prothese te voorzien en 85 personen van een orthese, zoals aangepaste schoenen of een brace voor de benen. De wachttijd kan zo oplopen tot langer dan een jaar. Een heel aantal hulpmiddelen moeten immers van 200 km ver komen.

Of iemand al dan niet voorrang heeft op een prothese hangt af van een aantal vastgelegde criteria. "Als een kind een prothese nodig heeft om zo de lessen op school te kunnen volgen, is dat voor ons uiteraard een prioriteit.", legt Andrew uit.

Gepubliceerd op: 24 augustus 2022

Meer over dit onderwerp

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Belgen solidair met slachtoffers aardbeving Hulpverlening

Belgen solidair met slachtoffers aardbeving

Na de 12-12 oproep voor Myanmar bijna drie maand geleden staat de teller vandaag op 510.622 euro. Met deze giften kan de humanitaire hulp van de vijf lidorganisaties van Consortium 12-12 voor de slachtoffers van de aardbeving worden gefinancierd.

Myanmar, 3 maanden na de aardbeving
© HI / 2025
Hulpverlening

Myanmar, 3 maanden na de aardbeving

Op 28 maart trof een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter het centrum van het land. Handicap International kwam meteen in actie. Drie maanden later werken onze teams nog steeds samen met de getroffen gemeenschappen.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB