Goto main content

Lokale werknemers van HI zorgen dat bewoners vluchtelingendorpen met een beperking opnieuw mobiel zijn

Revalidatie
Kenia

Andrew Mwangi is als orthoprothesist aan de slag bij Handicap International. In de Keniaanse vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeyei helpt hij personen met een beperking aan een orthese of prothese.

Andrew Mwangi (links) laat de 17-jarige Gatkuoth zien hoe hij zijn geamputeerde been op de juiste wijze moet omwikkelen in één van de revalidatiecentra van HI in het vluchtelingendorp Kakuma.

Andrew Mwangi (links) laat de 17-jarige Gatkuoth zien hoe hij zijn geamputeerde been op de juiste wijze moet omwikkelen in één van de revalidatiecentra van HI in het vluchtelingendorp Kakuma. | © E. Sellers / HI

"Ik was gefascineerd", vertelt Andrew over hoe hij als kind voor de eerste keer een persoon met een prothese zag.  "Ik wilde meteen weten hoe zo'n prothese gemaakt werd." Andrew leerde later orthopedische en andere hulpmiddelen maken en aanpassen op maat. En zo groeide zijn fascinatie uit tot zijn huidig beroep als orthoprotesist. In december 2021 startte hij als werknemer van Handicap International in de vluchtelingendorpen Kakuma en Kalobeye. "Ik had geen ervaring met humanitaire hulp, maar ik wilde wel graag binnen deze specifieke context werken."

Handicap International heeft 36 Keniaanse werknemers die leven en werken in de vluchtelingendorpen van Kaluma en Kalobeyei. Het personeel roteert er in shiften van 8 weken, met telkens 2 weken verlof waarbij ze terug naar huis kunnen keren. Andrew is één van deze personeelsleden. Hij is de enige orthoprotesist die voltijds aan de slag is in Kaluma, waar maar liefst 240.000 vluchtelingen wonen. Elke dag werkt Andrew in één van de drie revalidatiecentra van Kaluma. Regelmatig is hij ook aan de slag in het revalidatiecentrum van het nabijgelegen dorp Kalobeyei. 

"De vraag naar onze gespecialiseerde zorg is zeer hoog", zegt Andrew. Gelukkig kan hij beroep doen op een team van 6 techniekers, vluchtelingen die ter plaatse zijn opgeleid en verantwoordelijk zijn voor de constructie en herstelling van mobiliteitshulpmiddelen. Zij zijn aan de slag in het atelier waarover elk revalidatiecentrum beschikt. Krukken, rollators, rolstoelen, orthopedische schoenen, aangepaste toiletbrillen, aangepaste scooters en andere mobiliteitshulpmiddelen. De mogelijkheden reiken ver.

Un assistant technique fabrique et répare des aides à la mobilité dans un atelier de prothèses et d'orthèses du camp de réfugiés de Kakuma, au Kenya. © E. Sellers / HI

Elke dag ziet Andrew mensen die één of meerdere ledematen moeten hebben laten amputeren. Schotwonden, ontploffingen, slangenbeten, verkeersongevallen of de gevolgen van diabetes: de oorzaken van de amputaties zijn zeer divers. De financiële middelen, die zijn echter beperkt en daardoor zijn de wachtlijsten lang. Andrew legt uit dat Handicap International Kenia over een budget beschikt om jaarlijks gemiddeld 23 personen van een prothese te voorzien en 85 personen van een orthese, zoals aangepaste schoenen of een brace voor de benen. De wachttijd kan zo oplopen tot langer dan een jaar. Een heel aantal hulpmiddelen moeten immers van 200 km ver komen.

Of iemand al dan niet voorrang heeft op een prothese hangt af van een aantal vastgelegde criteria. "Als een kind een prothese nodig heeft om zo de lessen op school te kunnen volgen, is dat voor ons uiteraard een prioriteit.", legt Andrew uit.

Gepubliceerd op: 24 augustus 2022

Meer over dit onderwerp

1 jaar taliban aan de macht in Afghanistan
© HI
Revalidatie

1 jaar taliban aan de macht in Afghanistan

Sinds de taliban in augustus 2021 de macht in Afghanistan hebben overgenomen, is de humanitaire situatie erg verslechterd. 24,4 miljoen mensen - 55% van de bevolking - hebben humanitaire hulp nodig. Mensen met een beperking worden het hardst getroffen door de huidige crisis in Afghanistan.

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen
© G.H.ROUZIER / HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen

Nadat op 14 augustus 2021 Haïti wordt getroffen door een aardbeving start HI opnieuw zijn noodhulpoperaties op in het land. 1 jaar later zijn de noden nog steeds immens en blijft onze organisatie duizenden slachtoffers ondersteunen.

40 jaar engagement
© Handicap International
Innovatie Mijnen en andere wapens Revalidatie

40 jaar engagement

2022 markeert de veertigste verjaardag van Handicap International. Sinds 1982 zet onze organisatie zich in voor meer gelijkheid en rechtvaardigheid voor mensen met een handicap en andere kwetsbare groepen. Onze missie, gebaseerd op menselijkheid, inclusie, engagement en integriteit wordt uitgedragen door een internationaal netwerk en brengt hoop voor duizenden mensen.