Thailand
Thailand vangt grote aantallen vluchtelingen uit Myanmar op. Handicap International is actief in de vluchtelingenkampen en verleent er diensten aan slachtoffers van mijnen en mensen met een handicap, verbetert de levensomstandigheden, bevordert de integratie van mensen in een kwetsbare situatie en mensen met een handicap in hun gemeenschappen en geeft de vluchtelingen voorlichting over de risico's van mijnen.
Jonge man, slachtoffer van landmijn, verzorgd door HI in Myanmarese kampen in Thailand | © Erika Pineros / HI
Lopende acties
Handicap International werd in 1982 in Thailand opgericht door twee Franse artsen. Het begon met het helpen van de vluchtelingen in de kampen langs de grens met Cambodja, door orthopedische hulpmiddelen aan te bieden aan mensen met een handicap of mensen die ledematen hadden verloren door ongelukken met antipersoonsmijnen.
Vanaf 1984 hielp Handicap International ook vluchtelingen uit Myanmar, en later ook Thailanders, die eveneens het slachtoffer waren geworden van antipersoonsmijnen. Dit leidde tot de opening van vijftien centra voor orthopedische hulpmiddelen, die vandaag de dag geïntegreerd zijn in de Thaise provinciale ziekenhuizen.
Sinds 1996 richt de organisatie haar programma's op negen Myanmarese vluchtelingenkampen en op de naburige Thaise dorpen. De organisatie bevordert de zelfredzaamheid van mensen met een handicap door het verstrekken van kinesitherapeutische sessies, prothesen en aangepaste hulpmiddelen, zoals orthesen, krukken, looprekken enzovoort.
In afwachting van de ontmijning in de grensgebieden tussen Myanmar en Thailand maakt Handicap International de vluchtelingen bewust van de gevaren van mijnen en andere explosieve oorlogsresten. Deze sensibiliseringsacties moeten de risico's verminderen waarmee zij bij hun terugkeer naar Myanmar zullen worden geconfronteerd.
Handicap International voert ook een sociaal integratieproject uit voor vluchtelingen met een handicap uit Myanmar, waarbij hun toegang tot de verschillende diensten in de kampen wordt verbeterd. Daardoor hebben mensen met een handicap nu toegang tot onderwijs, beroepsopleiding en primaire gezondheidszorg.
Het gebied wordt sinds januari 2016 beheerd binnen het MyTh-programma (opgericht in januari 2016 met zijn regionaal kantoor in Yangon), in lijn met het terugkeerproces van de vluchtelingen. Het doel hiervan is de coördinatie tussen de activiteiten van Handicap International in Myanmar en in Thailand rond de re-integratie van de vluchtelingen te versterken.
Interventiegebieden
SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!
Situatie in het land
Er wonen meer dan 90.000 Myanmarese vluchtelingen in Thailand en de terugweg is bezaaid met vele antipersoonsmijnen.
Thailand vangt talloze vluchtelingen uit Myanmar op. Handicap International is actief in de vluchtelingenkampen om diensten te verlenen aan slachtoffers van mijnen en aan mensen met een handicap, om de levensomstandigheden van mensen in een kwetsbare situatie en van mensen met een handicap te verbeteren, om hun integratie in hun gemeenschappen te bevorderen en om de vluchtelingen bewust te maken van de gevaren van explosieve oorlogsresten.
Team van Handicap International in Thailand: 160
Aanwezig in Thailand: sinds 1982
Lees ook
Oorlogsexplosieven blijven jonge slachtoffers maken
Handicap International sensibiliseert de bewoners van negen vluchtelingenkampen op de grens tussen Thailand en Myanmar over de risico’s verbonden aan explosieve oorlogsresten. Onze organisatie bereikte sinds 2012 zo bijna 13 000 personen.