Goto main content

Oorlogsexplosieven blijven jonge slachtoffers maken

Preventie Revalidatie
Thailand

Handicap International sensibiliseert de bewoners van negen vluchtelingenkampen op de grens tussen Thailand en Myanmar over de risico’s verbonden aan explosieve oorlogsresten. Onze organisatie bereikte sinds 2012 zo bijna 13 000 personen. 

© HI

Kay Reh (17) woont in het vluchtelingenkamp van Ban Mai Nai Soit, in de provincie Mae Hong Son in Thailand. Zijn familie bezit een kleine boerderij aan de overzijde van de grens, aan de Myanmarese zijde, waar Kay Reh regelmatig helpt.

Ook op 6 mei 2020 werkte Kay Reh op het veld met zijn moeder. Hij groef die dag een vreemd object op en nam het mee naar zijn hut. Hij sloeg er drie maal op met zijn bijl. Toen was er een explosie. Kay Reh verloor het bewustzijn. De jongen werd snel naar het ziekenhuis gebracht. Hij raakte gewond aan de ogen, het gezicht, het bovenlichaam, de maag, de dij en de vingers van de rechterhand.

De getuigenis bevestigt dat, ondanks de inspanningen van onze teams en ondanks het feit dat we al bijna 13 000 personen sensibiliseerden in de negen vluchtelingenkampen, nog steeds veel bewoners niet voldoende geïnformeerd zijn over de risico’s.

Informatie als wapen

Daarom blijft Handicap International zich onvermoeibaar inzetten rond risicopreventie. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar jongeren. Onze sensibiliseringsmedewerkers organiseerden activiteiten waarbij ze meer dan 1300 studenten bereikten.

“Ik heb gezien hoe vele burgers omkwamen of gewond raakten door explosieve oorlogswapens. De bevolking hierover informeren is een prioriteit,”

getuigt Naw Wah Gay, die als arts in het ziekenhuis van Ban Dong Yangh veel slachtoffers heeft moeten behandelen. Naw Wah Gay groeide zelf op in Masaw in Karen, een staat die zelf zwaar verontreinigd is door explosieven.

Handicap International biedt ook psychologische hulpverlening aan aan de slachtoffers van landmijnen.
 

Gepubliceerd op: 4 november 2020

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.