Goto main content

De humanitaire noden blijven stijgen in Gaza

Noodhulp
Palestijnse gebieden

De aanvallen van Hamas en de bombardementen van Israël hebben een verschrikkelijke impact op de burgerbevolking. 1.400 personen in Israël en meer dan 3.000 in Gaza stierven door gewapend geweld.

Een HI-vrijwilliger in een opslagplaats in de Gazastrook, oktober 2023

Een HI-vrijwilliger in een opslagplaats in de Gazastrook, oktober 2023 | © HI

Handicap International, dat al sinds 1996 in Palestina aanwezig is, biedt noodhulp. De organisatie is begonnen met het uitdelen van levensnoodzakelijke producten aan gezinnen die door het geweld ontheemd zijn geraakt. De teams staan klaar om revalidatiezorg en psychologische ondersteuning te bieden.

Psychologische hulp

Werknemers en vrijwilligers van Handicap International beoordelen momenteel de noden in de schuilplaatsen van ontheemde burgers. Binnenkort zou de eerste psychologische noodhulp van start kunnen gaan.

Mensen gaan verder in 'overlevingsmodus'. De sessies die gegeven zullen worden zijn één-op-één gesprekken, gericht op het stabiliseren en kalmeren van personen in nood. Dit gebeurt vooral door heel actief te luisteren, hen de ruimte, veiligheid en tijd te geven om te praten over wat ze willen, en hen te helpen om zich weer meester te voelen van de situatie. Hierdoor worden zorgen erkend en gevoelens van verdriet en angst een plaats gegeven.

Zodra de veiligheidsomstandigheden het toelaten, wil Handicap International ook starten met de organisatie van recreatieve activiteiten voor kinderen en hun verzorgers. Deze activiteiten, voornamelijk spelletjes, zijn belangrijk om een gevoel van normalisering terug te brengen en het verminderen van angsten.

Verdeling van hulpgoederen

Het team en haar vrijwilligers evalueren de noden in 33 opvangplaatsen en zijn begonnen met het verstrekken van mobiliteitshulpmiddelen - zoals krukken en rolstoelen, etc. - hygiënische artikelen,  en EHBO-pakketten.

"Meer dan een miljoen ontheemden in de Gazastrook verkeren in een wanhopige situatie, zonder voedsel, water, elektriciteit of brandstof. Handicap International en haar partners kunnen rekenen op 300 getrainde vrijwilligers om hulp te bieden. Sinds het begin van de vijandelijkheden hebben sommigen van hen hun intrek genomen in collectieve schuilplaatsen: ze zijn begonnen met het vaststellen van de noden van mensen met een handicap, personen die gewond of getraumatiseerd zijn, vrouwen en kinderen. Ze verstrekken hygiëne-, verzorgings- en EHBO-pakketten aan Palestijnen die hun gebombardeerde huizen zijn ontvlucht.

Noor Bimbashi, Beleidsmedewerker HI Palestina

Handicap International stuurt ook preventieberichten per sms: "Zoek een schuilplaats weg van de straat en de ramen. Houd een zak met noodgoederen bij de hand. Gebruik de trap om te evacueren". Met deze boodschap bereikte de organisatie 500.000 mensen en via de United Nations Mine Action Service (UNMAS) werd het nog eens aan een miljoen personen verstuurd. Samen werden de zwaarst getroffen gebieden van de Gazastrook bereikt, van het noorden tot het zuiden.

Bewustmaking en revalidatie

Er staan ook bewustmakingssessies over de risico's van rondslingerende explosieven op de planning. Niet-ontplofte bommen in het puin van vernielde gebouwen vormen een ernstige bedreiging voor de bevolking. Mensen die op zoek gaan naar overlevenden, kunnen zo per ongeluk op een explosief stuiten. Eenvoudige, praktische boodschappen zullen mensen informeren over de juiste acties die ze moeten ondernemen en hoe ze zich in dergelijke situaties moeten gedragen.

Zodra er een staakt-het-vuren is, zal Handicap International beginnen met het bieden van noodrevalidatiezorg en psychosociale hulp aan mensen die gewond zijn geraakt en getraumatiseerd zijn door het geweld. Het team op de Westelijke Jordaanoever zal ook Palestijnse patiënten en hun families bezoeken die voor het begin van de vijandelijkheden de Gazastrook hadden verlaten om in Ramallah een medische behandeling te krijgen.

Veiligheid van het team

De veiligheid van het team staat uiteraard op de eerste plaats. Alle medewerkers maken het goed, sommigen onder hen zijn naar het zuiden van de Gazastrook gevlucht. Van een aantal personeelsleden zijn hun huizen beschadigd of verwoest. We staan klaar om hen psychologische ondersteuning te bieden.

GSM's worden voortdurend opgeladen zodat er blijvend contact mogelijk is tussen het team, de partners en de vrijwilligers. Dit is essentieel om de activiteiten te kunnen voortzetten. De straat waar het kantoor en guesthouse van Handicap International zich bevindt, heeft enige schade opgelopen.

HI in Palestina

HI startte haar eerste project in Palestina in 1996. Al 27 jaar biedt de organisatie hulp aan de Palestijnse gemeenschap - zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza. HI Palestina heeft projecten op het gebied van rampenparaatheid en risicovermindering, fysieke en functionele revaldatiezorg, inclusie op de arbeidsmarkt en inclusief onderwijs.

Gepubliceerd op: 20 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis
© HI
Noodhulp

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis

Handicap International heeft 40 mensen in dienst in Gaza, die ondersteund worden door 300 vrijwilligers. De organisatie treedt ook op in Egypte en Libanon om de invloed van de crisis te verzachten.