Goto main content

Filipijnen getroffen door verwoestende overstromingen

Noodhulp
Filipijnen

Minstens 1,4 miljoen mensen zijn getroffen en meer dan 411.000 mensen moesten vluchten als gevolg van massale overstromingen in verschillende regio's van het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen.

Een vrouw steekt een overstroomd gebied over op weg naar huis. Ze kreeg drinkwater en hygiënekits van Handicap International. Zo’n 500 huishoudens die getroffen zijn door de overstromingen hebben al steun ontvangen in de provincie Davao del Norte.

Een vrouw steekt een overstroomd gebied over op weg naar huis. Ze kreeg drinkwater en hygiënekits van Handicap International. Zo’n 500 huishoudens die getroffen zijn door de overstromingen hebben al steun ontvangen in de provincie Davao del Norte. | © Maria Clarissa Manalastas / HI

Sinds 29 januari wordt het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen getroffen door hevige regenval die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Terwijl de situatie de komende dagen waarschijnlijk nog zal verslechteren, blijven de noden van de lokale bevolking toenemen. Er zijn minstens 84 doden gemeld, 51 mensen worden nog vermist en minstens 33 mensen zijn gewond geraakt.

De humanitaire situatie ter plaatse is bijzonder zorgwekkend. Septische tanks zijn overstroomd, waterbronnen vervuild en beschadigd. Hierdoor is er een beperkte beschikbaarheid van drinkwater. Ook het grote aantal ontheemden in de opvangcentra zorgt ervoor dat er niet genoeg drinkwater is. Deze situatie kan leiden tot de verspreiding van ziekten door vervuild water. In de regio, die grotendeels uit landbouwgrond bestaat, hebben de rijstgewassen aanzienlijk schade opgelopen.

"Ik weet niet hoe we hier doorheen moeten komen"

Charlyn woont in de gemeente Carmen, in de provincie Davao del Norte. Ze heeft samen met haar man, die boer is, drie kinderen, waaronder een baby. Hun huis is zwaar beschadigd geraakt en al hun bezittingen zijn weggespoeld:

"Ik heb geen idee hoe we hier doorheen moeten komen. Alle velden zijn verwoest. We hebben momenteel geen bron van inkomsten en we weten nog steeds niet hoe we alles wat door de overstromingen is verwoest, moeten herstellen."

Charlyn en haar baby voor hun schuilplaats in Carmen, Davao del Norte © Maria Clarissa Manalastas / HI 2023

Hun huidige levensomstandigheden zijn extreem precair en voorlopig wordt Charlyn en haar familie ondersteund met humanitaire hulp:

"We hebben al voedsel ontvangen. Dankzij Handicap International hebben we nu ook dekens en producten om ons te wassen. Dat is heel belangrijk, vooral voor mijn kinderen", legt Charlyn uit.

600 noodhulppakketten uitgedeeld door Handicap International Filippijnen

Handicap International Filippijnen is momenteel ter plaatse om hulp te bieden aan de gemeenschappen die getroffen zijn door de overstromingen. Er zijn al bijna 600 noodhulppakketten uitgedeeld. Ze bevatten alles wat nodig is om te kunnen slapen (deken, mat, zonnelamp, muggennet, zeil) en zichzelf en kleren te kunnen wassen (wasproduct, zeep, tandenborstel, tandpasta, shampoo, etc.). Er zijn ook huishoudelijke artikelen, zoals borden, pannen en bekers uitgedeeld.

"Aangezien de situatie de komende dagen waarschijnlijk zal verslechteren, maken we ons vooral zorgen over de behoeften van de mensen die het meeste risico lopen, zoals personen met een handicap. We gaan ons best doen om tegemoet te komen aan hun behoeften", aldus Melanie Ruiz, Directeur Handicap International Filippijnen.

Handicap International helpt mensen die getroffen zijn door de overstromingen op de Filipijnen in het kader van het SUPREME-project. Dit wordt uitgevoerd met steun van het directoraat-generaal Civiele bescherming en Europese humanitaire hulpoperaties van de Europese Commissie.

Gepubliceerd op: 15 februari 2024

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.