Goto main content

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Noodhulp
Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Archief: Pierre Trouche in Turkije na de aardbeving van 6 februari 2023.

Archief: Pierre Trouche in Turkije na de aardbeving van 6 februari 2023. | © HI

Pierre Trouche is één van de medewerkers in het noodhulpcoördinatieteam in Libië. Hij vertelt welke rol Handicap International speelt ter plaatse.

Coördinatie van noodhulp

"We zijn met een team van drie op weg naar het oosten van Libië om er UNDAC te ondersteunen. UNDAC (United Nations Disaster Assessment and Coordination) is het VN-orgaan dat de noodhulp na grote rampen organiseert, met name door het coördineren van civiele beschermingsteams en het stellen van de eerste diagnoses. Handicap International ondersteunt UNDAC met haar logistieke expertise. We vervoegen een team van 15 personen dat verantwoordelijk is voor de eerste hulp."

"Voor de crisis in Libië heeft UNDAC drie opdrachten. Vooreerst de coördinatie van noodhulp en het verzorgen van goede contacten tussen buitenlandse en lokale hulpverleners. Daarnaast de noden en vooral de risico's op een verergering van de crisis inschatten, zoals het gevaar van een potentiële epidemie of het ineenstorten van de infrastructuur, waardoor de crisis nog erger zou kunnen worden. En tot slot, de coördinatie met de lokale autoriteiten vergemakkelijken, die begrijpelijkerwijs volledig overweldigd zijn door de situatie."

"Handicap International speelt een heel specifieke rol in dit verhaal: wij zetten het centrum op waar al deze missies worden gecoördineerd. Concreet wordt er een beroep op ons gedaan om de infrastructuur zelf op te zetten, ervoor te zorgen dat deze van elektriciteit wordt voorzien, mensen te vervoeren, voedsel te leveren, enzovoort.

Complexe situatie

"In Libië opereren we in een zeer specifieke context: het land is verwoest door meer dan 10 jaar oorlog. Het is in tweeën gesplitst en wordt bestuurd door twee rivaliserende regeringen. Het gezondheidssysteem is een echte puinhoop."

"Rondslingerende explosieve oorlogsresten maken elke noodhulpmissie gevaarlijk. Een deel van de explosieven in Derna zijn waarschijnlijk verplaatst door de modderstromen en overstromingen van afgelopen dagen."

 

Op zondag 10 september werd het oosten van Libië geteisterd door een subtropische mediterrane cycloon met krachtige winden en plotselinge, hevige regenval. De storm trof een aantal regio's, waaronder Benghazi, Tobruk, Toukra, Talmeitha, Almarj, Taknes (Al Jabal Al Akhdar), Al Owailia, Bayada, Albayda, Shahhat, Sousa en Derna.

In Derna, ongetwijfeld de zwaarst getroffen stad, zijn twee dammen ingestort door de overweldigende kracht van de overstromingen, waardoor hele wijken de zee in werden gesleurd. Duizenden mensen in de stad zijn dood of vermist. Het dodental is nog steeds voorlopig en stijgt met de dag.

Volgens het Internationale Rode Kruis veroorzaakte de storm grote schade aan de infrastructuur, vooral aan het wegennet, werden telecommunicatiediensten verstoord, werden meer dan 715 gebouwen beschadigd, raakten ongeveer 7.000 gezinnen vast te zitten, raakten minstens 21.000 mensen ontheemd en waren er ongeveer 10.000 hulpoproepen.

Gepubliceerd op: 14 september 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.