Goto main content

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Noodhulp
Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Archief: Pierre Trouche in Turkije na de aardbeving van 6 februari 2023.

Archief: Pierre Trouche in Turkije na de aardbeving van 6 februari 2023. | © HI

Pierre Trouche is één van de medewerkers in het noodhulpcoördinatieteam in Libië. Hij vertelt welke rol Handicap International speelt ter plaatse.

Coördinatie van noodhulp

"We zijn met een team van drie op weg naar het oosten van Libië om er UNDAC te ondersteunen. UNDAC (United Nations Disaster Assessment and Coordination) is het VN-orgaan dat de noodhulp na grote rampen organiseert, met name door het coördineren van civiele beschermingsteams en het stellen van de eerste diagnoses. Handicap International ondersteunt UNDAC met haar logistieke expertise. We vervoegen een team van 15 personen dat verantwoordelijk is voor de eerste hulp."

"Voor de crisis in Libië heeft UNDAC drie opdrachten. Vooreerst de coördinatie van noodhulp en het verzorgen van goede contacten tussen buitenlandse en lokale hulpverleners. Daarnaast de noden en vooral de risico's op een verergering van de crisis inschatten, zoals het gevaar van een potentiële epidemie of het ineenstorten van de infrastructuur, waardoor de crisis nog erger zou kunnen worden. En tot slot, de coördinatie met de lokale autoriteiten vergemakkelijken, die begrijpelijkerwijs volledig overweldigd zijn door de situatie."

"Handicap International speelt een heel specifieke rol in dit verhaal: wij zetten het centrum op waar al deze missies worden gecoördineerd. Concreet wordt er een beroep op ons gedaan om de infrastructuur zelf op te zetten, ervoor te zorgen dat deze van elektriciteit wordt voorzien, mensen te vervoeren, voedsel te leveren, enzovoort.

Complexe situatie

"In Libië opereren we in een zeer specifieke context: het land is verwoest door meer dan 10 jaar oorlog. Het is in tweeën gesplitst en wordt bestuurd door twee rivaliserende regeringen. Het gezondheidssysteem is een echte puinhoop."

"Rondslingerende explosieve oorlogsresten maken elke noodhulpmissie gevaarlijk. Een deel van de explosieven in Derna zijn waarschijnlijk verplaatst door de modderstromen en overstromingen van afgelopen dagen."

 

Op zondag 10 september werd het oosten van Libië geteisterd door een subtropische mediterrane cycloon met krachtige winden en plotselinge, hevige regenval. De storm trof een aantal regio's, waaronder Benghazi, Tobruk, Toukra, Talmeitha, Almarj, Taknes (Al Jabal Al Akhdar), Al Owailia, Bayada, Albayda, Shahhat, Sousa en Derna.

In Derna, ongetwijfeld de zwaarst getroffen stad, zijn twee dammen ingestort door de overweldigende kracht van de overstromingen, waardoor hele wijken de zee in werden gesleurd. Duizenden mensen in de stad zijn dood of vermist. Het dodental is nog steeds voorlopig en stijgt met de dag.

Volgens het Internationale Rode Kruis veroorzaakte de storm grote schade aan de infrastructuur, vooral aan het wegennet, werden telecommunicatiediensten verstoord, werden meer dan 715 gebouwen beschadigd, raakten ongeveer 7.000 gezinnen vast te zitten, raakten minstens 21.000 mensen ontheemd en waren er ongeveer 10.000 hulpoproepen.

Gepubliceerd op: 14 september 2023

Meer over dit onderwerp

Stop wapenleveringen aan Israël
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Stop wapenleveringen aan Israël

Handicap International roept samen met de Ceasefire Now coalitie op tot een stopzetting van alle wapenleveringen aan Israël en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg
© HI
Gezondheid Noodhulp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg

Handicap International verbetert in de DR Congo de toegang tot gezondheidszorg en biedt medische en psychosociale hulp aan ontheemde families.