Goto main content

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

Sinds begin 2024 zijn er in Oekraïne minstens 860 burgers gedood en 2580 gewond geraakt bij meer dan 950 incidenten waarbij explosieven zijn gebruikt in bevolkte gebieden.

In mei 2024 werd het hoogste aantal burgerslachtoffers geregistreerd sinds juni 2023, met een aanzienlijke stijging van het aantal burgerdoden ten opzichte van april 2024. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan het grondoffensief van Rusland in de regio Charkiv. Meer dan de helft van de gedode of gewonde burgers vielen in deze regio. Een overgrote meerderheid van de burgerslachtoffers vielen op grondgebied dat door de Oekraïense regering wordt gecontroleerd.

Hoewel vooral het grondoffensief van Rusland ernstige gevolgen heeft voor burgers, zijn zij over ook bij bombardementen en via drones blootgesteld aan het gebruik van explosieve wapens.

22 opmerkelijke incidenten

Op basis van de rapporten van de VN-missie voor toezicht op de mensenrechten in Oekraïne worden hieronder 22 opmerkelijke incidenten van 2024 opgelijst. Telkens werden explosieve wapens gebruikt in bevolkte gebieden, wat leidde tot de dood of verwonding van burgers.

Januari 2024

 • Op 2, 8 en 23 januari werden verschillende steden en dorpen, waaronder Kiev en Charkiv, getroffen door raketten en kamikazedrones, waarbij ten minste 26 burgers omkwamen en 190 gewond raakten.
 • Op 6 januari werden bij een raketaanval in Pokrovsk en Rivne, in de regio Donetsk, leden van twee gezinnen gedood en nog eens 10 burgers gewond. Twee jongens worden nog als vermist beschouwd.
 • Op 21 januari troffen beschietingen twee markten en een woonwijk in de stad Donetsk, waarbij 24 burgers omkwamen (15 vrouwen en 9 mannen) en minstens 11 burgers gewond raakten.

Februari 2024

 • Op 3 februari werd een bakkerij en een café in Lysychansk, regio Loehansk, aangevallen, waarbij naar verluidt 29 mensen omkwamen en 9 gewond raakten. Ten minste 13 personen onder de doden en gewonden waren burgers.
 • Op 9 februari werden zeven burgers gedood, waaronder twee mannen, twee vrouwen en drie jonge jongens, toen en kamikazedrone een benzinestation in een woonwijk van Kharkiv trof, waardoor een brand ontstond die ten minste 15 woonhuizen tot de grond toe afbrandde.
 • Op 14 februari werd een centraal ziekenhuis in Selydove in de regio Donetsk getroffen, waarbij twee vrouwen en een 9-jarige jongen omkwamen en ten minste twee vrouwen, een man en een jongen gewond raakten.
 • Op 20 februari doodde een drone-aanval een hele familie in hun huis in Nova Sloboda, regio Sumy.

 

Maart 2024

 • Op 2 maart werden 11 burgers gedood en 8 burgers gewond in Odessa bij een drone-aanval. Drie families verloren minstens twee leden bij de aanval. Dit incident is het dodelijkste voor kinderen in meer dan negen maanden.
 • Op 12 maart werden 6 burgers gedood en minstens 25 gewond toen raketten Kryvyi Rih in de regio Dnipropetrovsk troffen.
 • Op 15 maart werden in Odessa bij twee opeenvolgende raketaanvallen binnen 15 minuten naar verluidt 21 mensen gedood en 66 gewond. De HRMMU verifieerde dat ten minste 20 van de doden en gewonden burgers waren, waaronder hulpverleners en medisch personeel die na de eerste aanval de gewonden kwamen helpen.

April 2024

 • Op 5 april werden 4 burgers gedood en 27 burgers gewond in Zaporizhzhia na raketaanvallen. Onder de gewonden waren journalisten.
 • Op 19 april troffen raketten en drones de spoorweginfrastructuur en omliggende gebieden in de regio Dnipropetrovsk, waaronder Dnipro, Kryvyi Rih en Synelnykove, waarbij 8 burgers omkwamen en 22 gewond raakten. Eén aanval doodde vier leden van hetzelfde gezin, waaronder twee kinderen, waardoor een gewonde 6-jarige jongen een wees werd.
 • Op 29 april trof een explosief - dat clustermunitie leek - 's avonds een boulevard in de stad Odessa, waarbij 7 burgers omkwamen en tientallen gewond raakten, waaronder een 4-jarig meisje.

Mei 2024

 • Op 19 mei komen bij twee opeenvolgende aanvallen op een recreatiecentrum aan een meer in Cherkaska Lozova, regio Kharkiv, 6 burgers om het leven en raken er minstens 13 gewond.
 • Op 23 mei treffen raketten een drukkerij in de stad Kharkiv, waarbij 7 werknemers omkomen en minstens 21 burgers gewond raken.
 • Op 25 mei werd een grote hypermarkt in de bouwsector in de stad Kharkiv aangevallen, waarbij 19 burgers omkwamen en 54 gewond raakten, waaronder veel werknemers.
 • Op dezelfde dag trof een raket het centrum van Kharkiv, waarbij 25 burgers gewond raakten.
 • Op 30 en 31 mei rond middernacht troffen verschillende raketten een woonwijk in Kharkiv, waaronder een gebouw met meerdere verdiepingen, waarbij 9 burgers omkwamen en minstens 15 gewond raakten.
 • Op 20 februari doodde een droneaanval een hele familie in hun huis in Nova Sloboda, regio Sumy.

 

Juni 2024

 • Op 12 juni treffen raketten een woonwijk van een dichtbevolkte stad, de stad Kryviy Rih in de regio Dnipro, waarbij volgens de plaatselijke autoriteiten 11 burgers omkomen en 28 gewond raken.
 • Op 17 juni treffen verschillende raketten de oblast Poltava, waarbij volgens het hoofd van het militaire bestuur van de oblast 12 burgers gewond raken.
 • Op 19 juni troffen verschillende raketten de regio Kharkiv en doodden 1 burger en raakten 6 burgers gewond. Een vrouw werd gedood nadat een raket een woonwijk in Vilkhivka trof, volgens het kantoor van de openbare aanklager van de administratieve regio Kharkiv.
 • Op 22 juni trof een raket een woonwijk in Kharkiv, waarbij 3 burgers omkwamen en 53 gewond raakten.
 • Op 28 juni trof een raket een gebouw in de stad Dnipro, waarbij ten minste 3 doden en 18 gewonden vielen.

Beschietingen en bombardementen op Oekraïense steden en dorpen hebben directe gevolgen voor de burgerbevolking, met een hoog risico op doden, gewonden en psychologische trauma's. Hierdoor neemt de behoefte aan revalidatiezorg, psychologische en psychosociale hulp en andere diensten enorm toe. Het nieuwe offensief van de Russische strijdkrachten leidt tot een toename van het aantal bombardementen in bevolkte gebieden, met verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking wat betreft de toegang tot essentiële diensten, gezondheidszorg, voedsel en energie.

 

Samen met de ngo's Care, Oxfam en WeWorld veroordeelt Handicap International de schade die aan burgers wordt toegebracht door bombardementen en artillerievuur op steden en dorpen. De ngo's veroordelen alle schendingen van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving. Dit omvat schendingen van de beginselen van onderscheid, proportionaliteit en haalbare voorzorgsmaatregelen, het gebruik van willekeurige aanvallen, het gebruik van internationaal verboden wapens zoals landmijnen en clustermunitie, aanvallen op burgers en civiele objecten, waaronder gezondheidsvoorzieningen en andere essentiële civiele infrastructuur, en aanvallen op gezondheids- en humanitair personeel.

De ngo's roepen alle regeringen op om zich aan te sluiten bij de politieke verklaring over de versterking van de bescherming van burgers tegen de humanitaire gevolgen van het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en deze verklaring dringend uit te voeren.

Gepubliceerd op: 8 juli 2024

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.