Goto main content

Een jaar na de doortocht van orkaan Ian, blijft Handicap International Cubaanse bevolking ondersteunen

Noodhulp Preventie
Cuba

In september 2022 werd Cuba getroffen door de orkaan Ian. Handicap International ontplooide een noodhulpoperatie en werkt verder op lange termijn.

In een kamer houdt een vrouw een menstruatiecup in haar hand en legt uit hoe deze werkt. Andere vrouwen zitten op bankjes om haar heen en luisteren.

Workshop rond seksuele en reproductieve voorlichting na de doortocht van orkaan Ian in Cuba. | © T. Medina / CARE-HI

De inwoners van Pinar del Rio, de meest westelijke provincie op het Cubaanse eiland, zullen zich de nacht van 26 op 27 september 2022 nog lang herinneren. Met windsnelheden tot 200 km per uur sloeg de orkaan Ian geweldadig toe. Sindsdien staat Handicap International de lokale gemeenschappen bij.

We zijn meer dan een jaar na de noodlottige nacht. Naast Pinar del Río, werd ook de provincie Artemisa zwaar getroffen. Verschillende inwoners spraken over een storm 'die ze nog nooit hadden meegemaakt'. In de provincie Pinar del Río alleen al beschadigde de orkaan 100.000 huizen, verwoestte ze 660 scholen en werd 21.000 hectare landbouwgrond vernield. De tabaksteelt, de economische motor van de regio, werd zwaar getroffen. Maar ook bananen- en maniokplantages, evenals varkens- en pluimveebedrijven deelden in te klappen.

"Zo'n orkaan had ik lang niet gezien. Het was verschrikkelijk. Het water stroomde mijn huis binnen. Mijn moeder ligt al jaren ziek in bed. Tijdens de orkaan moest ik haar verschillende keren verplaatsen om ervoor te zorgen dat ze niet nat zou worden," zegt Minerva Machín uit het dorp Minas de Matahambre.

Basisgoederen en bewustmakingssessies

De noodhulp van Handicap International in de nadagen van de orkaan voorzag 360 families in de gemeente Minas de Matahambre van pakketten met onder andere handdoeken, een waterfilter, een muggennet en een watertank van 1.000 liter, evenals huishoudelijke artikelen zoals een elektrisch fornuis, een matras, lakens en keukengerei. Daarnaast ontvingen 250 mensen met een handicap en hun families hulpmiddelen, zoals rolstoelen, aanpasbare bedden en krukken.

"De nacht dat orkaan Ian toesloeg was verschrikkelijk. De winden waren extreem sterk. Ik hoorde mensen schreeuwen omdat de daken van hun huizen instortten. We hebben veel verloren. Gelukkig kregen we verschillende benodigdheden. We kregen een aangepaste toiletbril voor mijn zus, die door ziekte minder mobiel is, en toiletartikelen en een deken voor de winter," zegt Idania Martínez Moreno, ook uit Minas de Matahambre.

Handicap International organiseerde ook bewustmakingssessies over de overdracht van door vervuild water overdraagbare ziekten. Daarnaast werden ook sessies over de preventie van gendergerelateerd geweld gegeven. Crisissen en rampen zijn immers de ideale voedingsbodem voor dit soort geweld. Daarnaast kregen 870 personen een opleiding over seksuele en reproductieve gezondheid.

In totaal genoten dus meer dan 4.000 mensen van de hulp van Handicap International.

Voorbereiden op toekomstige rampen

De hulp op korte termijn maakte plaats voor structurele ondersteuningen en in april 2023 lanceerde HI een nieuw project om de weerbaarheid van de inwoners van drie steden te versterken: Consolación del Sur, San Juan y Martínez en Pinar del Río. Het doel? zorgen voor een preventieve maatregelen tegen dit soort rampen waarbij groepen in kwetsbare situaties zoals vrouwen, personen met een handicap en ouderen niet worden vergeten. Daarnaast werden ook trainingen gegeven op scholen zodat leerlingen worden voorbereid op de toekomstige orkanen.

Verder ondersteunt Handicap International de ontwikkeling van stadsboerderijen, via trainingen het stimuleren van het gebruik van agro-ecologische methoden zoals teeltafwisseling en compostering. Op deze manier wordt de voedselautonomie van gemeenschappen versterkt, waardoor ze beter bestand zijn tegen toekomstige rampen.

De hulp na orkaan Ian wordt gefinancierd door het European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) van de Europese Unie. Het valt binnen het project 'Cuenca Resiliente', dat Handicap International, in samenwerking met CARE, sinds 2021 uitvoert in Pinar del Río en tot mei 2025 loopt.

Gepubliceerd op: 2 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis
© HI
Noodhulp

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis

Handicap International heeft 40 mensen in dienst in Gaza, die ondersteund worden door 300 vrijwilligers. De organisatie treedt ook op in Egypte en Libanon om de invloed van de crisis te verzachten.