Go to main content

Cuba

Handicap International (HI) staat personen met een handicap in Cuba bij op het vlak van hun integratie in de gemeenschap. Onze organisatie werkt ook aan de integratie van mensen met een handicap in risicobeperking bij rampen, aangezien Cuba zeer kwetsbaar is voor natuurrampen, zoals orkanen en aardbevingen.

Voorstelling georganiseerd in het kader van het op gemeenschappen gebaseerde rehabilitatieproject in Cuba

Voorstelling georganiseerd in het kader van het op gemeenschappen gebaseerde rehabilitatieproject in Cuba | © M. Burgaya / HI

Lopende acties

HI voert een reeks projecten uit op het gebied van functionele revalidatie, waarbij lokale instrumenten worden gebruikt en de modellen door lokale actoren worden ontwikkeld.

Onze organisatie helpt personen met een handicap na een revalidatieprogramma om een gepaste job te vinden en zich te ontplooien, met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren. Daarnaast versterkt Handicap International de bestaande structuren voor beroepsopleidingen.

Samen met de autoriteiten en maatschappelijke organisaties werkt HI aan strategieën voor rampenrisicovermindering en veerkracht, waarbij rekening wordt gehouden met mensen met een handicap.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Cuba

In Cuba, het grootste land in de Caraïben, is de zorgverlening en de werkgelegenheid moeilijk toegankelijk voor de meest kwetsbaren, en in het bijzonder mensen met een handicap.

De Cubaanse republiek telt iets meer dan 11 miljoen inwoners en is daarmee het grootste land in het Caraïbisch gebied. De Verenigde Staten blijven Cuba een commercieel, economisch en financieel embargo opleggen. Hoewel personen met een handicap in Cuba een beroep kunnen doen op gratis medische verzorging, laat het vervoer te wensen over en is er een nijpend tekort aan modern en/of gespecialiseerd materiaal (zoals voor gehooronderzoeken), wat hun verzorging dan weer in de weg staat.

Bovendien zijn mensen met een handicap bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen, en dan vooral orkanen, die geregeld over Cuba razen. In oktober 2016 richtte de orkaan Matthew nog veel schade aan in Oost-Cuba, 300.000 Cubanen werden hierdoor rechtstreeks getroffen.

Team van Handicap International in Cuba: 9
Aanwezig in het land: sinds 1998

Lees ook

De coronacrisis door een buitenlandse bril
© HI
Gezondheid

De coronacrisis door een buitenlandse bril

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

"We geven elkaar kracht!" Revalidatie

"We geven elkaar kracht!"

Mama zijn is niet altijd eenvoudig. En mama zijn van een kind met een mentale handicap vraagt nog meer geduld. Oreste's mama leeft in de Cubaanse provincie Pinar del Río en komt ervoor uit dat ze het elke dag wel eens moeilijk heeft. Maar ze zal haar zoon nooit laten vallen: hun band is ongelooflijk sterk.