Goto main content

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Mijnen en andere wapens
Oekraïne

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.

Op 25 mei werd een supermarkt in Charkov getroffen door luchtaanvallen.

Op 25 mei werd een supermarkt in Charkov getroffen door luchtaanvallen. | © HI 2024

Op 10 mei begon Rusland een nieuw offensief in de regio Charkiv, in het oosten van het land. De regioverantwoordelijke van Handicap International in het oosten van Oekraïne, Matteo Cavalieri, beschrijft de humanitaire situatie daar als catastrofaal. Luchtaanvallen treffen militaire, strategische en civiele infrastructuur in de hele regio, maar vooral in het noorden en noordoosten van Charkiv: 

"De zwaarst getroffen gemeenschappen zijn die in de grensregio's onder Russische controle en dicht bij de frontlinie. Ook mensen die niet geëvacueerd zijn maar in dorpen wonen, waar de toegang tot humanitaire hulp sterk beperkt is door de recente verschuiving van de frontlinie, worden getroffen. Voor deze mensen wordt het steeds moeilijker om humanitaire hulp te krijgen die eerst makkelijk beschikbaar was."

Volgens het meest recente verslag van de Verenigde Naties, vluchtten tussen 10 mei en 17 juni 2024 minstens 18.000 personen om een toevluchtsoord te zoeken in Charkiv, de tweede grootste stad van Oekraïne.

 

Geneesmiddelen en hygiëneproducten

De ontheemde mensen worden bij aankomst opgevangen in coördinatiecentra, waar zij indien nodig eerste hulp krijgen. De gezondheidsteams van Handicap International Oekraïne bieden hen en de ontvangstgemeenschappen psychosociale ondersteuning aan. De beschermingsteams van Handicap International zijn momenteel ook aanwezig in de centra om de behoeften van de mensen in de meest kwetsbare situaties te beoordelen en hen door te verwijzen naar instellingen die het best aan hun behoeften kunnen beantwoorden. Roman Shinkarenko is de projectmanager van het beschermingsprogramma van Handicap International in het oosten van Oekraïne

"De mensen die gevlucht zijn en aankomen in Charkiv zijn bang. Ze komen vooral uit gebieden die al lang onder Russische controle staan, maar de gevechten en bombardementen zijn de laatste maand plots toegenomen. Dit groeiende gevaar heeft hen ertoe aangezet om te vluchten. Het zijn vooral volwassenen, waaronder veel ouderen en ook mensen met een handicap. De meesten zijn alleenstaand. Er is een groot aantal bedlegerige patiënten die specifieke zorg, luiers en medicijnen nodig hebben. Ze vragen vooral om medische steun, omdat sommigen dagelijks behandeld werden en dit nu niet meer mogelijk is."

Roman Shinkarenko merkt ook op dat een aanzienlijk aantal ontheemde mensen opgevangen worden in centra die hiervoor zijn opgezet, maar dat het aantal beschikbare plaatsen beperkt blijft. Veel ontheemde mensen moeten zelf op zoek naar alternatieve huisvesting.

"Onze teams doen hun best om de mensen op te volgen nadat ze de coördinatiecentra hebben verlaten, omdat we nooit zeker zijn waar ze naartoe zullen gaan als ze eenmaal zijn vertrokken." 

 

Zo snel mogelijk humanitaire hulp leveren

Handicap International heeft al 412 ton humanitaire hulp, waaronder 18 ton gekoelde medicijnen, geleverd. Er werden ook 66 vrachtwagens, gevuld met medicijnen, tenten, doeken en alles wat nodig is om tijdelijk onderdak te bouwen, geleverd aan gebieden in Charkiv die moeilijk bereikbaar waren vanwege de veiligheidssituaties. 

"De ontheemde mensen hebben alles nodig. Ze konden niets meenemen, geen kleren, geen medicijnen. Nu vervoeren we voornamelijk hygiënepakketten en medicijnen in opdracht van andere internationale en Oekraïense humanitaire organisaties. Voor de transporteurs is de huidige situatie heel stressvol en moeilijk. Chauffeurs lopen risico op een luchtaanval. Als we vrachtwagens sturen, weten we nooit op voorhand of we de chauffeur moeten vragen om onderweg te stoppen en zo snel mogelijk dekking te zoeken. Als dit gebeurt, moeten we heel snel reageren, soms binnen enkele minuten, om hen zo goed mogelijk te beschermen. Hun veiligheid garanderen is een van de grootste uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden", legt Vitalii Rabcheniuk van Handicap International uit. 

"Onze teams moeten meerdere keren per dag dekking zoeken" 

Handicap International stelt ook een opslagplaats ter beschikking van ngo's in de stad Charkiv:

"De opslagplaats van Handicap International is praktisch het enige grootschalige gedeelde humanitaire logistieke centrum. Sinds 10 mei is ons werk duidelijk toegenomen. De eerste helft van de dag wordt besteed aan zendingen en aankomsten, de tweede helft aan de voorbereiding van de zendingen voor de volgende dag. De vraag naar levering van hygiëneproducten en voeding is groot. We moeten ons ook aanpassen aan een verslechterende veiligheidssituatie. Heel vaak, en soms meerdere keren per dag, moeten onze teams dekking zoeken in schuilkelders", zegt Volodymyr Golovashchenko, projectmanager voor opslag bij Handicap International.

De stad Charkiv is bijna dagelijks het toneel van bombardementen, getuigt Vitalii Rabcheniuk: 

"Er zijn veel elektriciteitsstoringen, dus moeten de mensen generatoren gebruiken. Er is ook geen constante watervoorziening. De bewoners staan voortdurend onder stress en ze vrezen voor hun leven door de bombardementen. Niemand voelt zich veilig."

Gepubliceerd op: 24 juni 2024

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.