Goto main content

Bekende Belgen zeggen STOP tegen het bombarderen van burgers

Mijnen en andere wapens

Handicap International (HI) lanceert opnieuw de campagne "Stop Bombing Civilians" om het publiek bewust te maken van de impact die bombardementen in dichtbevolkte gebieden op burgers hebben. Verschillende bekende personen in België, waaronder Prinses Delphine van België en zangeres Axelle Red, sinds 2017 ambassadeur van onze ngo, steunen het initiatief.

Idlib, Aleppo, Raqqa en Mosoel sinds 2016, en veel recentelijker Oekraïense steden zoals Kiev, Odessa, Dnipro en Kharkiv: deze steden zijn het symbool geworden van de grootste minachting voor het leven van burgers. Massale en buitensporige bombardementen, luchtaanvallen in het hart van de steden, de vernietiging van medische infrastructuur ... Wanneer explosieve wapens worden ingezet in stedelijke gebieden, zijn 90% van de slachtoffers burgers. De meest destructieve explosieve wapens, zoals mortieren, raketten en handgranaten horen niet thuis in steden.

"Het gebruik van explosieve wapens met grote impact in dichtbevolkte gebieden houdt een ernstig en voorspelbaar risico in voor de burgerbevolking, met doden, gewonden, psychologische schade en de vernietiging van huizen, ziekenhuizen, scholen en essentiële infrastructuur en diensten waarvan de burgerbevolking afhankelijk is", vertelt Anne Héry, Directeur Belangenbehartiging en Institutionele Relaties bij HI. Explosieve oorlogsresten vormen een permanente bedreiging voor de burgerbevolking tijdens en na de vijandelijkheden en verhinderen de veilige terugkeer van vluchtelingen en ontheemden.

Onze organisatie, die sinds 1982 tussenkomt in situaties van armoede en uitsluiting, conflicten en rampen, nodigt de Belgische bevolking nu uit om deze campagne publiekelijk te steunen door een foto van zichzelf te nemen met het woord STOP voldoende leesbaar op de hand geschreven, en vervolgens de foto te delen op sociale netwerken met de hashtags #StopBombing en #StopBombingCivilians

Steun van bekende Belgen

Heel wat bekende personen steunen deze campagne: Prinses Delphine van België, zangeres Axelle Red, sinds 2017 ambassadeur van Handicap International, maar ook Jo Vally, Koen Crucke, Walter Grootaers, Salvatore Adamo en Lou Deprijck gingen al op de foto, net zoals hoedenmaker Elvis Pompilio en Chayenne van Aarle, Miss België 2022. Zij staan allemaal achter de campagne 'Stop Bombing Civilians' ... en zelfs de Smurfen doen mee!

"Een politieke verklaring zou een belangrijke eerste stap zijn.”

“In 1995 was België het eerste land ter wereld dat het gebruik van antipersoonsmijnen verbood", zegt Erwin Telemans, directeur van Handicap International België. “Dit was het begin van een strijd die leidde tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa waarbij antipersoonsmijnen werden verboden. Helaas zijn de oorlogen doorgegaan: Oekraïne, Afghanistan, Jemen, Ethiopië ... Vandaag stellen wij de bombardementen in dichtbevolkte gebieden aan de kaak. 90% van de slachtoffers zijn burgers. Dit betekent verwoeste levens en ongekende psychologische en fysieke schade. Een politieke verklaring waarin deze bombardementen worden veroordeeld zou een belangrijke eerste stap zijn.”

Om deel te nemen aan deze campagne:

1) Neem een foto van jezelf of laat een foto nemen met op je hand het woord STOP geschreven op een voldoende leesbare manier

2) Deel de foto op sociale netwerken (Facebook, Twitter, Instagram en/of LinkedIn) met de hashtags #StopBombing en #StopBombingCivilians en roep op om de strijd van Handicap International te steunen.

Gepubliceerd op: 11 april 2022

Meer over dit onderwerp

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen
© K.W Dalati / HI
Mijnen en andere wapens Preventie

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen

Net na de aardbeving startte een team van Handicap International met sensibiliseringssessies. Hoe jezelf beschermen tijdens en na een aardbeving, en dat in een land in oorlog?

"Zones met explosieven kunnen zich verplaatst hebben"
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

"Zones met explosieven kunnen zich verplaatst hebben"

Gary Toombs, hoofd van de ontmijningsoperaties van Handicap International, legt uit hoe de aardbeving van 6 februari een al uitzichtloze humanitaire situatie nog maar eens verergert.

Nieuw rapport over de verwoestende impact van explosieve wapens op burgers in Gaza
© Handicap International | Photo © Tom Shelton / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw rapport over de verwoestende impact van explosieve wapens op burgers in Gaza

De beleidsdienst van Handicap International komt naar buiten met nieuw document: 'De impact van explosieven in Gaza - De mensen achter de cijfers'.