Goto main content

Situatie in Oekraïense Charkiv heel verontrustend

Mijnen en andere wapens Noodhulp
Oekraïne

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Algemeen zicht op het zuiden van de stad Dnipro met velden en militaire hekken in oktober 2023

Het zuiden van Dnipro in oktober 2023 | © T. Nicholson / HI

Onophoudelijke bombardementen, massale vernietiging van openbare en particuliere infrastructuur, aanvallen op energie-installaties: sinds 10 mei woedt er een gewelddadige strijd in de regio Charkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne. 

Dit nieuwe Russische offensief heeft volgens de Verenigde Naties aan minstens 35 burgers het leven gekost en meer dan 17.000 mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten. En deze cijfers zullen de komende dagen waarschijnlijk nog stijgen.

 

Burgers zijn de eerste slachtoffers

Burgers blijven de eerste slachtoffers van het massale gebruik van explosieve wapens in de regio. Op zaterdag 25 mei werd een supermarkt in de stad Charkiv getroffen door een bombardement, waarbij minstens 16 mensen omkwamen. Enkele dagen eerder troffen luchtaanvallen een vrijetijdscentrum. 

Naarmate de gevechten heviger worden, worden de evacuaties van burgers steeds gevaarlijker, wat heel verontrustend is voor de mensen in de meest kwetsbare situaties, namelijk de mensen met een handicap, ouderen en kinderen. 

Ontheemde mensen hebben dringend hulp nodig, zoals voedsel, water, kleding en hygiëneproducten. In deze context is humanitaire hulp, waaronder psychologische ondersteuning, essentieel, omdat sommigen van hen in het verleden al hebben moeten vluchten en misschien nooit meer naar hun huis kunnen terugkeren. De invloed op lange termijn van deze golf van geweld op de bevolking is vreselijk.

 

127 ton humanitaire hulp geleverd en een opslagplaats in Charkiv

Handicap International heeft al 127 ton humanitaire hulp, waaronder medische pakketten en hygiënepakketten, geleverd namens verschillende humanitaire partnerorganisaties in de regio Charkiv dankzij hun logistieke tak, die gespecialiseerd is in noodtransport. 

Handicap International voorziet ook andere humanitaire organisaties van een opslagplaats in de stad Charkiv om hen te helpen de humanitaire hulp zo snel mogelijk in de regio te verspreiden.

Handicap International en andere humanitaire organisaties blijven de evolutie van de behoeften opvolgen opdat ze een passende reactie kunnen garanderen.

 

Veilige en ongehinderde toegang voor humanitaire organisaties garanderen

Honderdduizenden mensen bevibnden zich nog steeds op slechts enkele tientallen kilometers van de frontlinie. De strijdende partijen moeten dringend veilige en ongehinderde toegang garanderen voor de humanitaire ngo's, vooral in de moeilijk bereikbare gebieden, om de personen in de meest kwetsbare situaties (voornamelijk ouderen, mensen met een beperking en kinderen) die niet willen of niet kunnen vertrekken, te helpen.

Handicap International herinnert alle partijen in het conflict eraan om te allen tijde het internationaal humanitair recht respecteren. Er moet een einde komen aan deze willekeurige aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, omdat ze strikt verboden zijn door het internationaal humanitair recht. 

Gepubliceerd op: 29 mei 2024

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?