Goto main content

Ergste overstromingen in 15 jaar in Nepal

Noodhulp
Nepal

Dagen na de hevige overstromingen en modderstromen in Nepal blijft het dodentol oplopen. Huizen en bezittingen zijn vernield. Ook infectieziekten duiken op bij de getroffenen. Hulp voor de overlevenden is nodig.

Man en vrouw bij gedeeltelijk verwoest huis.

Dagen na de hevige overstromingen en modderstromen in Nepal blijft het dodentol oplopen. Huizen en bezittingen zijn vernield. Ook infectieziekten duiken op bij de getroffenen. Hulp voor de overlevenden is nodig.

Meer dan 600.000 mensen zijn getroffen door de ergste overstromingen in 15 jaar in Nepal. Er zijn minstens 123 mensen omgekomen en 35 mensen vermist. Vooral het zuidelijke deel van het land werd getroffen door hevige regens. Duizenden huizen in de Terai provincie staan onder water. 80% van de landbouwgrond is er vernietigd.

Door besmet drinkwater en een vervuilde omgeving – gevolgen van de overstromingen – krijgen mensen die van huis moesten vluchten af te rekenen met infecties. Slachtoffers van wateroverlast krijgen veelal te maken met ziektes die via water worden overgedragen, koorts, gastritis, bindvliesontsteking en huidinfecties. Vooral kinderen, vrouwen, ouderen en personen met een beperking zijn hier vatbaar voor.

Handicap International werkt momenteel aan een gezamenlijke interventie met de ngo Christian Aid in twee van de hardst getroffen districten. Bij de interventie zullen we niet-alimentaire goederen uitdelen, zoals hygiënekits, materiaal voor shelters en cash transfers, in samenwerking met de overheid en lokale betrokkenen.

“Handicap International zal hulp bieden aan de meest kwetsbare personen die door de overstromingen getroffen werden, in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten en andere hulporganisaties”, besluit Willy Bergogne, directeur van Handicap International in Nepal. 

Wil je hulp bieden aan de meest kwetsbare mensen na een natuurramp? Klik dan hier en doe een gift.

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.