Goto main content

Gezondheidssysteem in Gaza ingestort

Gezondheid Noodhulp
Palestina

Het gezondheidssysteem in Gaza is volledig ingestort na de massale en systematische bombardementen door Israëlische troepen. Dat blijkt uit het rapport 'Attacks on healthcare and Impacts on Physical Rehabilitation and Mental Health Services in Gaza', dat Handicap International uitbracht. De organisatie roept alle partijen in het conflict op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten en -personeel.

 HI-vrijwilligers leiden revabilitatiesessies voor ontheemden in opvangplaatsen, Khan Younès, Gazastrook, november 2023.

HI-vrijwilligers leiden revabilitatiesessies voor ontheemden in opvangplaatsen, Khan Younès, Gazastrook, november 2023. | © HI

Sinds de escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas op 7 oktober kwamen er in Gaza 11.000 mensen om het leven door de voortdurende bombardementen van het Israëlische leger. Nog eens 27.000 raakten gewond. Voorafgaand aan de vergeldingsactie van Israël doodden Hamas-strijders 1.200 Israëli’s en ontvoerden ze 240 Israëli’s en buitenlanders.

Massale en systematische bombardementen

De massale en systematische bombardementen in Gaza door het Israëlische leger hebben een verwoestende impact op de gezondheidszorg en het medisch personeel in Gaza: Het Bureau van de Coördinator van Hulpverlening bij Rampen van de Verenigde Naties (OCHA) meldt dat 22 van de 36 ziekenhuizen buiten gebruik zijn. Slechts één ziekenhuis in het noorden van Gaza wordt nog in gebruik genomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kwamen tijdens 137 'aanvallen op de gezondheidszorg' in Gaza minstens 521 mensen om het leven, waaronder 16 gezondheidsmedewerkers.

"Gewonde en zieke mensen lopen gevaar omdat ze, door de sluiting van openbare diensten en de voortdurende bombardementen, geen toegang meer hebben tot de reguliere gezondheidszorg. Op dit moment zijn artsen in het noorden van Gaza beperkt tot het verlenen van de meest elementaire zorg en het uitvoeren van noodzakelijke levensreddende operaties. Dat doen ze, door een gebrek aan elektriciteit en middelen, met behulp van zaklampen en het licht van hun telefoon en met slechts beperkte hoeveelheden verdoving en pijnstillers.”

Danila Zizi, Landendirecteur Handicap International Palestina

Stroomuitval, tekorten en humanitaire gevolgen


De totale stroomuitval en het gebrek aan brandstof, drinkwater, medicijnen en benodigdheden, in combinatie met de zware bombardementen op ziekenhuizen, dwingen medisch personeel ertoe om hun diensten te staken of om volledige afdelingen te sluiten.

Door het brandstoftekort kunnen de gezondheidsfaciliteiten in Gaza hun generatoren niet laten draaien. Hierdoor is het onmogelijk om levensreddende gezondheidszorg te leveren. Daarnaast kunnen ambulances niet rijden, kunnen ontziltingsinstallaties niet functioneren en zijn er problemen om het afval af te voeren.

Sinds 7 oktober is de Gazastrook afgesneden van het water en elektriciteitsnet, terwijl alle grensovergangen voor de invoer van brandstof en goederen gesloten zijn, waardoor de bevolking van Gaza verstoken blijft van essentiële levensbehoeften.Volgens het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn 40 personen, door de complexiteit van hun verwondingen en de infectie van wonden, overleden. In normale omstandigheden zouden deze mensen de benodigde hulp hebben gekregen om te overleven.

Revalidatie en geestelijke gezondheidszorg

De systematische bombardementen en beschietingen veroorzaken bovendien aanzienlijke schade aan de infrastructuur voor revalidatie- en geestelijke gezondheidzorg: Volgens de Rehabilitatie Task Force (RTF) in Gaza raakten twee revalidatieziekenhuizen ernstig beschadigd, waardoor ze hun activiteiten moesten stopzetten. Het enige psychiatrische ziekenhuis in de Gazastrook, dat alle regio’s bedient, werd gebombardeerd door Israëlische troepen.

"In het Indonesisch ziekenhuis werkten ongeveer zes of zeven revalidatiespecialisten. Tragisch genoeg kwamen verschillenden van hen om het leven tijdens een bombardement op het ziekenhuis. Anderen verloren hun onderkomen of worden, door de aanhoudende bombardementen, de vernielde infrastructuur en het brandstoftekort verhinderd om naar het ziekenhuis te komen. Hierdoor zijn er op dit moment slechts één of twee specialisten aan het werk, en dat terwijl het aantal gewonden nu al niet meer bij te houden is.”

Ahmad (niet zijn echte naam) is een kinesist uit het noorden en werkt momenteel in een ziekenhuis in Rafah in het zuiden van Gaza.

Deze dramatische impact op het revalidatiesysteem komt op een moment dat de behoefte aan functionele revalidatiezorg, omwille van het aantal gewonde mensen, sterk toeneemt. Revalidatiezorg helpt mensen om hun mobiliteit te behouden of te herwinnen en voorkomt blijvende handicaps.

Zelfs vóór het voortdurende geweld vertoonde 58% van de volwassen Palestijnse bevolking symptomen die overeenkomen met een depressie. Dat blijkt uit de welzijnsindex van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarnaast bleek ongeveer 7% van de volwassenen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza te lijden aan een posttraumatische stressstoornis (West Bank and Gaza - Palestinians' Psychological Conditions Survey 2022 - World Bank Report gegenereerd op: 3 april 2023).

Handicap International roept alle partijen in het conflict op om het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden zoals Israël en de bezette Palestijnse gebieden te stoppen. De organisatie ondersteunt ook #CeasefireNow, een open oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël met als doel een verdere humanitaire catastrofe en het verlies van nog meer onschuldige levens te voorkomen, en ervoor te zorgen dat humanitaire hulp snel en veilig kan worden geleverd.

Gepubliceerd op: 21 november 2023

Meer over dit onderwerp

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.