Goto main content

Handicap International biedt noodhulp aan Venezolanen

Noodhulp
Colombia

Colombia vangt meer dan een miljoen Venezolaanse vluchelingen op. Handicap International verleent noodhulp aan de bevolking.

© HI

Venezuela bevindt zich sinds 2013 in woelige wateren, zowel op economisch, politiek als sociaal vlak. De toegang tot gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen verminderde en voedsel werd schaarser. Meer dan 3,4 miljoen Venezolanen zochten al andere oorden op. Ongeveer 2,7 miljoen hebben zich verspreid over Latijns-Amerika en de Caraïben, waarvan dus 1 miljoen personen in Colombia.

Revalidatiezorg en psychologische ondersteuning

In april 2019 startte Handicap International (HI) in het transitcentrum van Maicao, aan de grens met Venezuela, met het aanbieden van psychologische ondersteuning aan de vluchtelingen. Samen met de ngo’s Danish Refugee Council en Pastoral Social (Caritas Colombia) verleent HI revalidatiezorg aan de meest kwetsbare vluchtelingen en ondersteunt het de lokale revalidatieorganisaties. Ook organiseren we sociale activiteiten voor Colombianen en Venezolanen om de cohesie tussen de verschillende gemeenschappen te versterken. 

In de grootsteden

HI heeft ook een noodhulpactie opgezet in Medellín, de tweede grootste stad van Colombia, met de hulp van het stadsbestuur. Onze organisatie voorziet psychologische bijstand aan meer dan 1000 personen uit Venezuela en biedt ondersteuning bij de juridische procedures die nodig zijn om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen (gezondheidszorg, etc.). We organiseren ook sportieve en culturele activiteiten om de sociale cohesie en integratie van de Venezolanen in Medellín te versterken.

Hetzelfde project zal worden opgestart in de hoofdstad Bogota en Baranquilla (aan de kust).

Venezolanen in Peru

HI is begonnen met het in kaart brengen van de humanitaire noden van de Venezolanen in Peru. Het is best mogelijk dat we er dezelfde interventies zullen uitvoeren als in Colombia
 

Gepubliceerd op: 16 oktober 2019

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.