Meteen naar de inhoud

Handicap International biedt noodhulp aan Venezolanen

Noodhulp
Colombia

Colombia vangt meer dan een miljoen Venezolaanse vluchelingen op. Handicap International verleent noodhulp aan de bevolking.

© HI

Venezuela bevindt zich sinds 2013 in woelige wateren, zowel op economisch, politiek als sociaal vlak. De toegang tot gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen verminderde en voedsel werd schaarser. Meer dan 3,4 miljoen Venezolanen zochten al andere oorden op. Ongeveer 2,7 miljoen hebben zich verspreid over Latijns-Amerika en de Caraïben, waarvan dus 1 miljoen personen in Colombia.

Revalidatiezorg en psychologische ondersteuning

In april 2019 startte Handicap International (HI) in het transitcentrum van Maicao, aan de grens met Venezuela, met het aanbieden van psychologische ondersteuning aan de vluchtelingen. Samen met de ngo’s Danish Refugee Council en Pastoral Social (Caritas Colombia) verleent HI revalidatiezorg aan de meest kwetsbare vluchtelingen en ondersteunt het de lokale revalidatieorganisaties. Ook organiseren we sociale activiteiten voor Colombianen en Venezolanen om de cohesie tussen de verschillende gemeenschappen te versterken. 

In de grootsteden

HI heeft ook een noodhulpactie opgezet in Medellín, de tweede grootste stad van Colombia, met de hulp van het stadsbestuur. Onze organisatie voorziet psychologische bijstand aan meer dan 1000 personen uit Venezuela en biedt ondersteuning bij de juridische procedures die nodig zijn om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen (gezondheidszorg, etc.). We organiseren ook sportieve en culturele activiteiten om de sociale cohesie en integratie van de Venezolanen in Medellín te versterken.

Hetzelfde project zal worden opgestart in de hoofdstad Bogota en Baranquilla (aan de kust).

Venezolanen in Peru

HI is begonnen met het in kaart brengen van de humanitaire noden van de Venezolanen in Peru. Het is best mogelijk dat we er dezelfde interventies zullen uitvoeren als in Colombia
 

Gepubliceerd op: 16 oktober 2019

Meer over dit onderwerp

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen
© Phil Sheppard / Handicap International
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen

Covid-19 is vandaag een realiteit wereldwijd. Daarom passen de team van Handicap International (HI) hun activiteiten aan en schieten ze kwetsbare bevolkingsgroepen te hulp. Onze kiné's zetten in het bijzonder in op sensibilisering bij de bevolking over de hygiënische maatregelen. Pauline Falipou, experte noodrevalidatie, deelt met ons haar blik op het terrein.

Covid-19 : Handicap International past haar acties aan om de meest kwetsbare mensen te beschermen
© Quinn Neely / HI
Gezondheid Integratie Noodhulp

Covid-19 : Handicap International past haar acties aan om de meest kwetsbare mensen te beschermen

Op het terrein passen de teams van Handicap International hun activiteiten aan om de uitbreiding van Covid-19 te beperken. De interventiemethoden worden aangepast. Nieuwe projecten worden opgezet om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen het virus - mensen met een beperking, kinderen, vrouwen en geïsoleerde of oudere mensen - en om in te spelen op de gevolgen van deze crisis.

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven

Sinds het begin van het conflict in Jemen heeft Handicap International meer dan 3.000 slachtoffers van explosieve wapens behandeld, waaronder 850 slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten. Bijna allemaal hebben ze een blijvende handicap overgehouden als gevolg van hun verwondingen en zullen ze specifieke nazorg voor de rest van hun leven nodig hebben. De organisatie maakt zich zorgen over de vele belemmeringen voor humanitaire interventies en de toegang tot de bevolking. Thomas Hugonnier, projectverantwoordelijke voor de organisatie in het Midden-Oosten, getuigt over de situatie in het land.