Go to main content

Handicap International biedt noodhulp aan Venezolanen

Noodhulp
Colombia

Colombia vangt meer dan een miljoen Venezolaanse vluchelingen op. Handicap International verleent noodhulp aan de bevolking.

© HI

Venezuela bevindt zich sinds 2013 in woelige wateren, zowel op economisch, politiek als sociaal vlak. De toegang tot gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen verminderde en voedsel werd schaarser. Meer dan 3,4 miljoen Venezolanen zochten al andere oorden op. Ongeveer 2,7 miljoen hebben zich verspreid over Latijns-Amerika en de Caraïben, waarvan dus 1 miljoen personen in Colombia.

Revalidatiezorg en psychologische ondersteuning

In april 2019 startte Handicap International (HI) in het transitcentrum van Maicao, aan de grens met Venezuela, met het aanbieden van psychologische ondersteuning aan de vluchtelingen. Samen met de ngo’s Danish Refugee Council en Pastoral Social (Caritas Colombia) verleent HI revalidatiezorg aan de meest kwetsbare vluchtelingen en ondersteunt het de lokale revalidatieorganisaties. Ook organiseren we sociale activiteiten voor Colombianen en Venezolanen om de cohesie tussen de verschillende gemeenschappen te versterken. 

In de grootsteden

HI heeft ook een noodhulpactie opgezet in Medellín, de tweede grootste stad van Colombia, met de hulp van het stadsbestuur. Onze organisatie voorziet psychologische bijstand aan meer dan 1000 personen uit Venezuela en biedt ondersteuning bij de juridische procedures die nodig zijn om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen (gezondheidszorg, etc.). We organiseren ook sportieve en culturele activiteiten om de sociale cohesie en integratie van de Venezolanen in Medellín te versterken.

Hetzelfde project zal worden opgestart in de hoofdstad Bogota en Baranquilla (aan de kust).

Venezolanen in Peru

HI is begonnen met het in kaart brengen van de humanitaire noden van de Venezolanen in Peru. Het is best mogelijk dat we er dezelfde interventies zullen uitvoeren als in Colombia
 

Gepubliceerd op: 16 oktober 2019

Meer over dit onderwerp

Food for Peace: Voedselverdeling in Kasaï
© John Wessels/HI
Noodhulp

Food for Peace: Voedselverdeling in Kasaï

Teams van Handicap International (HI) hebben gedurende twee jaar voedselhulp geleverd aan de bevolking van Kasaï in de Democratische Republiek Congo. Tussen 1 augustus 2017 en 31 augustus 2019 verdeelde HI 2 zakken maïsmeel (elk 27 kg), 1 zak bonen, 1 blik olie en 1 zak zout onder 92 549 personen in Demba en Dimbelenge, twee regio's in de provincie Kasaï. 

Irak: "Diep vanbinnen wist ik het" Noodhulp Revalidatie

Irak: "Diep vanbinnen wist ik het"

Abdel Rahman werd het slachtoffer van een bombardement in Mosoel. Dokters moesten zijn been amputeren. Sindsdien woont hij met zijn familie in het Hasansham-vluchtelingenkamp, waar Handicap International (HI) hem begeleidt.

Gaza: 10 ploegen ter plaatse Noodhulp

Gaza: 10 ploegen ter plaatse

Meer dan 13 000 personen liepen verwondingen op tijdens de demonstraties die sinds maart aan de gang zijn aan de grens tussen Gaza en Israël. HI heeft 10 noodploegen ingezet die revalidatiezorg en psychologische ondersteuning zullen geven aan de getroffen bevolking in Gaza.