Goto main content

Colombia

Handicap International bevordert de inclusie van mensen met een handicap in de Colombiaanse maatschappij en focust daarbij op de slachtoffers van het gewapende conflict en antipersoonsmijnen.

© Bas Bogaerts / HI

Lopende acties

In Colombia, dat zwaar getroffen is door gewapend geweld, zijn mijnen omnipresent in de conflictzones. Duizenden mensen zijn hiervan al slachtoffer geworden en de meeste overlevenden houden er een handicap aan over. Handicap International is actief in tien Colombiaanse departementen om de overlevenden bij te staan. Onze organisatie staat in voor medische en psychologische verzorging en versterkt hun autonomie. Handicap International sensibiliseert de bevolking over de gevaren van mijnen en explosieve oorlogsresten.

Het zorgsysteem voor personen met een handicap in Colombia schiet tekort. Nochtans zijn de noden enorm. Handicap International zet zich daarom in om de kwaliteit en toegankelijkheid tot revalidatiediensten te verbeteren. Onze organisatie versterkt de competenties van revalidatiedeskundigen en staat beleidsmakers bij opdat ze de voorgestelde methodieken in de revalidatiesector zouden aanpassen.

Handicap International ondersteunt ook organisaties van personen met een beperking en geeft hen meer slagkracht, opdat ze zouden deelnemen aan de besluitvorming omtrent de integratie van de meest kwetsbare personen in de samenleving en opdat hun rechten meer erkend zouden worden. Onze organisatie zet zich ook in voor een betere toegang voor personen met een handicap tot de arbeidsmarkt, hoofdzakelijk door plaatsen voor beroepsopleidingen te creëren.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Colombia lijdt onder gewapend geweld volgend uit een conflict dat meer dan 50 jaar geleden ontstond. 31 van de 32 departementen zijn verontreinigd door mijnen, waardoor Colombia na Afghanistan het land is met de meeste mijnen. Sinds 1990 nam vooral het gebruik van geïmproviseerde explosieven toe. Bijna de helft van de slachtoffers zijn burgers die in de meest afgelegen en achtergestelde gebieden wonen, ook op vlak van de gezondheidsinfrastructuur en revalidatiezorg. De ongevallen hebben daarom zware gevolgen voor slachtoffers: verwondingen, psychologische trauma’s en blijvende handicaps tot de dood.

Hoewel het land ook wordt getroffen door drugshandel, gewapende criminaliteit en geweld gerelateerd aan goudhandel, hebben de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) een historisch vredesakkoord gesloten op 26 september 2016. HI kreeg in juli 2016 de accreditatie om ontmijningsoperaties uit te voeren in de verontreinigde departementen Cauca, Meta en Caquetá, als één van de vier officiële humanitaire ontmijningsorganisaties.

 

Team van Handicap International in Colombia: 108
Aanwezig in Colombia: sinds 1998 

Lees ook

"Ik kon zelfs mijn kinderen niet meer voeden"
© HI
Gezondheid Noodhulp

"Ik kon zelfs mijn kinderen niet meer voeden"

Door de economische crisis die Venezuela in een wurggreep houdt, vluchtten Milagros Chacin en haar familie naar Colombia. Maar de uitbraak van de Covid-19-pandemie heeft de levensomstandigheden van de vluchtelingen nog meer onder druk gezet. Hoe moeten ze zich hieruit zien te redden?

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia
© Coalición LACRMD
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia

Colombia telt bijna één miljoen besmettingen met het Covid-19-virus. De gevolgen van de epidemie zijn dramatisch, niet het minst voor de Venezolaanse vluchtelingen.

Handicap International biedt noodhulp aan Venezolanen
© HI
Noodhulp

Handicap International biedt noodhulp aan Venezolanen

Colombia vangt meer dan een miljoen Venezolaanse vluchelingen op. Handicap International verleent noodhulp aan de bevolking.